Birkózás: a fantasztikus hazai Eb a vb-n is nagy lendületet adhat

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.08.24. 10:44
null
Szőke Alex felépült, Belgrádban akár dobogós helyezésért is küzdhet (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) kihirdette a szeptember 10. és 18. között Belgrádban esedékes világbajnokságon szereplő 20 fős magyar válogatottat. A szervezet szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk a válogatási metódusról, a csapat erősségéről, s persze a várakozások is szóba kerültek.

 

Áprilisban sokan felkaphatták a fejüket arra, hogy birkózóválogatottunk 9 érmet nyert a március végén, április elején Budapesten rendezett Európa-bajnokságon. Az MBSZ keddi közleményéből kiderült, hogy a BOK-csarnokban dobogósok közül egy híján mindenkinek szurkolhatunk Belgrádban – egyedül az U23-as Eb-győztes, felnőtt Eb-harmadik Nagy Bernadett (76 kg) hiányzik a névsorból, ő térdműtéten esett át.

„Nem lehetett halogatni. Úgy voltunk vele, hogy a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokság sokkal fontosabb a mostaninál” – magyarázza az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

A kétszeres kötöttfogású világbajnok szakvezető az ötfős női válogatottat érintően hasonló célokról számolt be, mint Bernadett esetében: „Rendkívül fiatal az együttes, a többségnek az októberi, pontevedrai U23-as világbajnokság számít fő versenynek. Azért szorgalmaztuk különösen a belgrádi indulásukat, hogy ne a 2023-as kvótaszerző vébé legyen életük első felnőtt-világbajnoksága. Fontos, hogy minél hamarabb megszokják a felnőttmezőnyt.”

Nagy visszatérőt is köszönthetünk a válogatottban: a világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik kötöttfogású Szőke Alex (97 kg) vállműtétét követő rehabilitáció miatt kihagyni kényszerült a hazai rendezésű Európa-bajnokságot, Belgrádban viszont már ismét a dobogós helyezésekért küzdhet.

„Egye jobb formában van, a nyári nemzetközi versenyeken egész jól birkózott. Természetesen abban bízunk, hogy a vb-re százszázalékos állapotban léphet szőnyegre. A hozzáállása példaértékű, rajta biztosan semmi nem múlik.”

A kilencfős kötöttfogású együttes is rendkívül fiatal, ám így is csupán két olyan sportoló található benne, aki eddig még nem állt dobogóra felnőtt-világversenyen, közülük az egyik Losonczi Dávid, aki a legkiélezettebb hazai kategóriában, a 87 kilogrammosok között harcolta ki a címeres mezt.

Bácsi Péter szerint Belgrádban akár a világbajnoki cím is benne lehet a pakliban (Fotó: Tumbász Hédi)
Bácsi Péter szerint Belgrádban akár a világbajnoki cím is benne lehet a pakliban (Fotó: Tumbász Hédi)

„A világbajnoki csapat a sportolók egészéves teljesítményét, valamint a nyári felkészülési versenyeken elért eredményeiket figyelembe véve alakult ki. Dávid olyan sportolókat előzött meg, mint az Eb-bronzérmes Szilvássy Erik, az U23-as Európa-bajnok Takács István és az Eb-harmadik Lévai Tamás – utóbbi is indul a vébén, a nyolcvankét kilogrammosok között. Szintén vb-szereplő az Eb-győztes Fritsch Róbert, az Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán és Váncza István, valamit az Eb-bronzérmes Torba Erik, illetve Vitek Dáriusz.”

A szabadfogásúak között szőnyegre lépnek honosított klasszisaink, a Budapesten kontinensbajnok Muszukajev Iszmail (65 kg) és a második helyen záró Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg). A fővárosban világversenyen nyolc év után ismét dobogós Ligeti Dániel (125 kg) is felépült sérüléséből, így ő egyaránt versenybe száll.

„Ligeti Dani combhajlítóizma elszakadt az Eb-n, és a sérülése elhúzódott. Most már teljes értékű munkát végez, remélem, a vb-n is hasonlóan jó teljesítményt nyújt, mint az Európa-bajnokságon. Muszukajevnek egyértelműen az a célja, hogy Belgrádban is a dobogó legfelső fokára álljon, és Bajcajevnek szintén az az ambíciója, hogy fényesebb medált nyerjen.”

Bácsi Péter az esélyekkel kapcsolatban azt mondta: „Bízunk abban, hogy a fantasztikusan sikerült budapesti Európa-bajnokság elég önbizalmat és lendületet ad a mieinknek ahhoz, hogy a belgrádi világbajnokságon is remekeljenek. Kötöttfogásban gyakorlatilag az összes súlycsoportban képesek lehetünk legalább a pontszerző hely elérésére, és a szabadfogású csapatban is több érem lehet. A női mezőnyben a pontszerző helyek megszerzése a realitás. Nagyon szeretném, hogy világbajnokunk is legyen, nem lesz kis feladat, de benne van a pakliban!”

A MAGYAR VB-CSAPAT
Kötöttfogás. 60 kg:
Kecskeméti Krisztián (Cegléd-KIMBA), 63 kg: Torba Erik (BHSE), 67 kg: Váncza István (FTC-KIMBA),72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 82 kg: Lévai Tamás (BHSE), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK-KIMBA), 130 kg: Vitek Dáriusz (BHSE).
Szabadfogás. 65 kg: Muszukajev Iszmail (FTC), 70 kg: Antal Dániel (UTE), 79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE), 86 kg: Püspöki Patrik (Bajai BC), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE).
Női birkózás. 50 kg: Szekér Szimonetta (BHSE), 53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus), 57 kg: Dollák Tamara (UTE-KIMBA), 62 kg: Szél Anna (Orosháza-KIMBA), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik