Cselgáncs: háromszáz ukrán dzsúdós talált nálunk menedéket

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2022.05.13. 12:39
null
Háromszáz ukrán dzsúdós talált nálunk menedéket (Fotó: MJSZ)
A Nemzetközi Cselgáncsszövetség kezdeményezésére, a Magyar Cselgáncsszövetség (MJSZ) szervezésében és a magyar kormány támogatásával háromszáz ukrán dzsúdós fiatal érkezett Magyarországra – derül ki a magyar szövetség hírleveléből.

 

 

A Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) által koordinált No Borders, azaz Nincsenek határok akció egyre több dzsúdóklubot fog össze. Néhány héttel ezelőtt háromszáz 18 évnél fiatalabb ukrán dzsúdós talált menedéket Romániában, míg másokat Németország fogadott be.

A Magyar Cselgáncsszövetség hírleveléből kiderül, újabb, csaknem háromszáz fiatal kapott új reményt, hiszen a napokban Magyarországra érkeztek, és itt kaptak menedéket a háború elől menekülve. Az IJF elnöke, Marius Vizer elmondta, kézzelfogható példája azoknak a dzsúdóértékeknek, amelyek minden törekvésben vezérlik őket. „Hálás vagyok a magyar kormánynak és a Magyar Cselgáncsszövetségnek a támogatásért. Csapatunk tökéletes szinergiában, maximális hatékonysággal dolgozott. Továbbra is lenyűgöz az a szolidaritás és emberi együttérzés, amely itt Magyarországon minden ukrán menekült iránt megmutatkozik."

Az MJSZ elnöke, Dr. Tóth László elmondta, az ötlet Marius Vizeré volt, és az ő hivatala koordinálta. „Háromszáz hét és tizenhét év közötti gyereket találtunk meg, közülük valamennyien dzsúdósok. Sokan közülük nemcsak az otthonukat veszítették el, hanem az ukrajnai robbantásos támadások által elpusztított városokban éltek." Hozzátette, ez egy fontos lépés, mert túlmutat a pénzügyi segítségnyújtáson, életek megmentéséről beszélünk és a jövő támogatásáról.

Az IJF terve két fázisból áll: elsőként a gyermekeket – és a 20 felnőtt kísérőt, akik közül valamennyien dzsúdóedzők – akarták a magyar határon áthozni Ukrajnából, míg a második része a tervnek az összetört életek újjáépítéséből áll.

„Feltételeket kell biztosítani ezeknek a gyerekeknek az iskoláztatáshoz, mivel online tanulnak, menedéket, ágyat és élelmet kell találnunk nekik, és mindezt finanszíroznunk is kell. Ez a magyar kormány jóváhagyásával és támogatásával valósul meg. Köszönjük a Miniszterelnöki Hivatal és a sportért felelős államtitkárság gyors intézkedését és segítségét" – mondta Dr. Tóth László. Hozzátette, sportvezetőként már sok mindent csinált, de ehhez hasonló eseményben még nem vett részt. Elmondta, számára ez erkölcsi kötelesség, de egyben megtiszteltetés is. „Talán egy nap látni fogjuk, hogy ezek a gyerekek bajnokokká, sőt a dzsúdó legendáivá válnak. Emlékezni fogunk rá, hogy ez a dzsúdónak köszönhetően történt, mindazok segítségével, akik cselekszenek és kiállnak az emberiségért" – zárta gondolatait az MJSZ elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik