Birkózó Eb: Nagy Bernadett bronzérmes, Szabados ötödik

K. G., K. B.K. G., K. B.
Vágólapra másolva!
2022.03.31. 20:10
Nagy Bernadett 8:2-re legyőzte a bolgár Marija Orjaskovát a 76 kilogrammosok bronzmérkőzésén a budapesti birkózó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján, ezzel megszerezte a harmadik helyet. Ugyanez nem sikerült Szabados Noéminek, aki 7:4-re kikapott az U23-as Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes lengyel Natalia Iwona Strzalka a 68 kilósok bronzmeccsén – a magyar birkózó ötödik lett.
Nagy Bernadett szép győzelmet aratott (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Nagy Bernadett szép győzelmet aratott (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

NAGY BERNADETT BRONZÉRMES LETT!

A 76 kilogrammos bronzmérkőzésen Nagy Bernadett rögtön a kezdés után, az első összekapaszkodás során átfogta vaskos bolgár riválisát, Marija Orjaskovát, és megcsinálta a kétpontost, kicsivel később újabb bátor támadás után már 4:0-ra vezetett, majd egy kitolással még a szünet előtt 5:0-ra növelte előnyét.

A második három percben az újpesti versenyző végig okosan birkózott: amikor kellett, kivédekezte ellenfele támadásait, egy ízben egy újabb kontra-kitolás után már 6:0-ra ment, sőt egy Orjaskova-gáncsot követő ijesztő szituációból is ő jött ki jobban, megoldotta a szorult helyzetet, és még innen is ő csinált újabb két pontot egy mögé menéssel.

Noha az utolsó másodpercekben egyszer a bolgárnak is összejött ez, 8:0-nál már szerencsére nem osztott, nem szorzott – Nagy Bernadett 21 évesen első felnőttérmét ünnepelhette, egy nagyon szép Eb-bronzot hazai közönség előtt!

„Az elején azt gondoltam, sima lesz, mert ez a lány nem ügyes, csak nagyon erős. Négy nullánál nagyon fájt a térdem, de tudtam, hogy nem állhatok meg, szóval hajtottam tovább. Szerencsére meglett az eredménye. Köszönöm a szurkolóknak a buzdítást, nagyon jó volt hazai közönség előtt birkózni. Természetesen örülök a bronzéremnek, főleg azok után, hogy ennyire nehéz sorsolásom volt. Őszintén, a verseny előtt nem gondoltam volna, hogy ezen az ágon ezt elérhetem. Mérhetetlenül boldog vagyok” – nyilatkozta Nagy Bernadett a helyszínen.

A döntőben a török Yasemin Adar 3:1-re legyőzte az észt Epp Maee-t.

SZABADOS NOÉMI AZ ÖTÖDIK HELYEN VÉGZETT

A 68 kg-osok között versenyző Szabados Noémi a kategória alacsony létszáma miatt a vigaszágon egyből bronzmérkőzésen birkózhatott. A magyar lány végig próbálkozott becsülettel, az akciókat és a pontokat azonban sokáig csak ellenfele, Natalia Strzalka tudta elérni. A lengyel előbb két levitellel és egy kitolással 5:0-s előnyre tett szert, majd bement lábra, és ismét ledöntötte Szabadost, ezzel már 7:0-ra vezetett.

Az utolsó percben Szabadosnak végre kétszer is összejött, amit egész meccsen próbált, két ízben is megcsinálta a mögé kerülés, levitelkombinációt, az idő azonban lepergett, a 7:4-es végeredmény azt jelentette, hogy a bronzmérkőzés után Strzalka ünnepelhetett a szőnyegen edzőjével.

„Örültem volna, ha van még kis idő, de ez van, csak hat percig tart minden mérkőzés, a lengyel lány sajnos későn fáradt el. Ettől függetlenül nagy élmény volt az esti programban birkózni, remek hangulat mellett küzdhettem, sajnálom, hogy nem sikerült érmet nyernem” – mondta a helyosztó után Szabados Noémi.

Az aranyérmet a moldovai Irina Ringaci szerezte meg, miután a fináléban technikai tussal verte a francia Pauline Denise Lecarpentier-t.

Szabados Noémi támadásban (Fotó: Török Attila)
Szabados Noémi támadásban (Fotó: Török Attila)

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
A MAGYAROK EREDMÉNYEI
NŐK, 53 KG, SELEJTEZŐ
Dénes Mercédesz–Binkova (bolgár) 3:0-nál tus
NEGYEDDÖNTŐ
Krawczyk (lengyel)–Dénes 10:0-nál technikai tus
57 KG, SELEJTEZŐ
Dollák Tamara–Hemiä (finn) 12:5-nél tus
NEGYEDDÖNTŐ
Nikolova (bolgár)–Dollák 12:1-nél tus.
62 KG, SELEJTEZŐ
Fábián (szerbiai)–Szabó Nikolett 4–3.
72 KG, NEGYEDDÖNTŐ
Elekes Emese sérülés miatt visszalépett
76 KG, A HARMADIK HELYÉRT
Nagy Bernadett–Orjaskova (bolgár) 8:2

A VÉGEREDMÉNY
50 KILOGRAMM (11 INDULÓ)
1. Evin Demirhan (Törökország)
2. Miglena Szeliska (Bulgária)
3. Alina Vuc (Románia) és Anna Lukasiak (Lengyelország)
...10. Szekér Szimonetta (Magyarország)
55 KG (9)
1. Andreea Ana (Románia)
2. Olekszandra Homenec (Ukrajna)
3. Bediha Gün (Törökország) és Mariana Dragutan (Moldova)
...8. Bognár Erika (Magyarország)
68 KG (8)
1. Irina Ringaci (Moldova)
2. Pauline Lecarpentier (Franciaország)
3. Natalia Strzalka (Lengyelország) és Alla Belinszka (Ukrajna)
5. Szabados Noémi (Magyarország)
76 KG (12)
1. Yasemin Adar (Törökország)
2. Epp Mäe (Észtország)
3. NAGY BERNADETT (MAGYARORSZÁG, edző: Ritter Árpád, Martin Gábor) és Enrica Rinaldi (Olaszország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik