Sznúker: személyes gyász után történelmi iráni siker

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.01.24. 10:11
null
Hosszein Vafaei öröme (Fotó: Facebook/World Snooker Tour)
Hosszein Vafaei győzelmével ért véget a sznúker shoot out-torna Leicesterben. Az iráni játékos a döntőben a háromszoros világbajnok Mark Williamset győzte le. Vafaeinek ez az első profi pontszerző diadala.

A shoot out a sznúkersport legizgalmasabb, leglátványosabb tornája, mivel a párharcok csak egyetlen frémből állnak, és a mérkőzések maximum tíz percig tartanak. Egy lökésre 15 másodperc van az első öt percben, utána már csak tíz, jelentősen megnehezítve a játékosok dolgát.

A legjobbak közül sokan nem indultak, így például a hatszoros világbajnok Ronnie O'Sullivan és a Masters-győztes ausztrál Neil Robertson sem.

A 27 éves Hosszein Vafaei sikerrel verekedte át magát a 128 részvevős mezőnyön. A döntőben Mark Williamsnek csak a kezdésnél volt lehetősége lökni, mert utána Vafaei sorozatban 71 pontot gyűjtött. Ezután Williams már csak gratulálni állt fel a székéről.

Vafaei még sohasem nyert meg pontszerző tornát, de most teljesen megérdemelte. Az egész versenyen összesen kétszer löktek százas bréket, az egyiket Vafaei érte el 123-mal még az első fordulóban, és ez volt a nagyobb. A másikat az angol Allan Taylor lökte 103-mal.

Vafaei a győzelemért 50 ezer fontot (21.4 millió forint) kapott. A legmagasabb brékért további ötezer font (2.1 millió forint) járt neki.

„Amikor megérkeztem erre a tornára, majdnem visszaléptem, mert a nagymamám elhunyt – mondta Vafaei. – A szobámban voltam, és egy órán át sírtam a családommal együtt. Úgy döntöttem, hogy játszom, de nem érdekelt, hogy nyerek vagy veszítek. Éreztem, hogy energia jár át, nem is tudom megmagyarázni ezt, és fantasztikusan játszottam. Nagyon szomorú voltam, de mindenki mondta, hogy nyerjem meg a nagyi kedvéért. Ezt akartam tenni, és megcsináltam!”

„Ez nagy eredmény, valóra vált egy álmom. Minden fiatal iráni láthatja, hogy mit lehet elérni.”

A döntő


SZNÚKER, SHOOT OUT, LEICESTER
NEGYEDDÖNTŐ

Mark Williams (walesi)–Jamie Clarke (walesi) 97–0
Robbie Williams (angol)–Billie Joe Castle (angol) 69–0
Hosszein Vafaei (iráni)–Daniel Womersley (angol) 71–3
Liang Ven-po (kínai)–Mark Allen (északír) 49–21
ELŐDÖNTŐ
M. Williams–R. Williams 124–1
Vafaei–Liang Ven-po 92–48
DÖNTŐ
Vafaei–M. Williams 71–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik