Birkózás: a kormány támogatja a budapesti Eb-t

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2022.01.11. 13:48
null
Németh Szilárd és Fürjes Balázs a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián tartott sajtótájékoztatót (Fotó: Feledi László)
Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) alapítója, valamint Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a március 28. és április 3. között Budapesten esedékes birkózó Európa-bajnoksággal, valamint a március 26. és 27. között, szintén a fővárosban zajló grappling Eb-vel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a KIMBA csepeli bázisán.

Németh Szilárd leszögezte, sajtótájékoztatón különösen jó részt venni úgy, hogy jó ügyekről és azok képviseletéről számolhatnak be.

„Örömmel jelenthetem be, hogy a 2022-es felnőtt Európa-bajnokság rendezési joga mellett a magyar kormány teljes körű anyagi és erkölcsi támogatását is elnyertük. Az eseménynek március 28-tól április 3-ig a budapesti BOK-csarnokban adunk otthont, és a sportolókkal, az edzői és szakmai stábokkal együtt összesen 1500 résztvevőt várunk.”

Az MBSZ elnöke elmondta, hogy Magyarország immár 2015 óta folyamatosan, minden évben rendez nívós nemzetközi birkózóversenyt.

„Ehhez minden segítséget megkaptunk, a kormány a sportra – így a birkózásra is – stratégiai ágazatként tekint. Nem volt olyan kérésünk, amely ne teljesült volna, és a magyar birkózók ezt odaadó munkával, szép eredményekkel igyekeznek meghálálni. Magyarország eddig összesen hatvankét arany-, kilencven ezüst- és száztíz bronzérmet nyert a birkózó Európa-bajnokságok történetében. Budapesten legutóbb, 2001-ben Bánkuti Zsolt állhatott a dobogó tetejére kontinensviadalon. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy sikeresen szerepeljen tavasszal a válogatott, ám emellett az is célunk, hogy az Eb-nek a birkózóesemény mellett fontos turisztikai és kulturális vonzatai legyenek. Azt már most elmondhatom, hogy a megnyitógálát az Erkel Színházban tartjuk.”

Németh Szilárd arra is kitért, hogy természetesen a járványügyi szabályokat betartva szeretnék lebonyolítani a kontinensviadalt. Bízik abban, hogy telt ház előtt, négy-ötezer szurkoló buzdítása mellett küzdhetnek a magyarok. A terv az, hogy busszal segítik, hogy az ország összes egyesületéből a fiatal birkózók részt vehessenek az eseményen.

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, makacs ellenfél a koronavírus, ám az élet nem állhat meg.

„Immár két éve birkózunk a járvánnyal, keményen gyűrjük, de eközben ragaszkodunk a normális életünkhöz. Magyarország partnere, szövetségese az MBSZ-nek és a birkózósportnak. A nemzetközi sportszervezetek különösen nagyra értékelik, ha a városok és az országok tartják a szavukat, és megrendezik az általuk elvállalt sporteseményt. A birkózó Eb-re pályáztunk, elnyertük és megrendezzük. A tervek szerint a résztvevők több mint tízezer vendégéjszakát töltenek Budapesten, márpedig erre óriási szükség van. Budapest továbbra is a nemzetközi sporttérképen marad, az emberek látják, hogy olyan hely, ahova érdemes ellátogatni, és ennek szintén pozitív vonzatai vannak. Németh Szilárd és csapata a garancia arra, hogy a 2022-es Európa-bajnokság legalább olyan magas színvonalú lesz, mint a 2018-as budapesti világbajnokság volt.”

Az eseményen megjelent az olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok Lőrincz Tamás, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Eb-győztes Lőrincz Viktor, az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter, a KIMBA kurátora, Süle László, valamint az MBSZ főtitkára, Ancsin László is.

Lőrincz Tamás: Az olimpia után a hazai világverseny a legnagyobb dolog

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik