Ajánlás – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2017.12.23. 23:10

Szenteste. Gyönyörű szó. Külön a szent, külön az este, s így együtt. Mint ahogy maga a karácsony előtti felfokozott várakozás, a beteljesülés előtti utolsó időszak is hasonlóan gyönyörű, fennkölt, illő felvezetés az utána következő csodás ünnephez. S mi ehhez a varázsos misztériumhoz próbálunk évek, évtizedek óta méltó olvasmányt kínálni saját házunk tájáról, a sportból.

Hosszú ideje egyik kedvenc karácsonyi időtöltésem, hogy testben és lélekben feltöltekezve, napokon át ráérősen lapozgatom a Nemzeti Sport december 24-i, ünnepi ruhába öltözött számát. Ízlelgetem a szavakat, a mondatokat, a történeteket, meghatódom, könnyezem, nevetek, ha kell, úgy, ahogy az adott esztendő során, a napilapos rohanásban nincs rá elég idő. Most annyi a különbség, hogy ezeket a cikkeket már korábban, az elkészültük után láttam szerkesztői szemmel, betű- és egyeztetési hibákra, ténybeli bakikra, elütésekre vadászva. Mégis megéreztem bennük azt a mélységet vagy magasságot, amelyért érdemes írni, s érdemes olvasni.

Böjte atya Krisztustól vett „sportos” intelmei, Albert Flórián császári emlékezete, Pásztor József békéscsabai csendje, a gyermekét örökre gyászoló Fülöp Ferenc, az angliai Boxing Day kulisszatitkai, a kilencven évvel ezelőtti hazai futball-légiósok históriája, a siket gyerekek labdarúgó-akadémiája, a klasszikus magyar írók bravúrosan összehozott kerekasztal-beszélgetése a sportról, a jótékonysági ruhaosztás Polgárdi-Tekerespusztán, a Michelisz, a Bárdosi és a kosaras Szabó család megható kisgyermekes ünnepe, a kiváló „sportépítész", Mattyók Aladár családi legendáriuma – tiszta szívvel ajánlom mindenkinek, akinek az életéhez a sport nem kizárólag testmozgásként, hanem lelki töltekezésként tartozik hozzá.

Áprily Lajos verséből, az Ajánlásból vett metaforával élve nekünk a deresedő rétről ez a virágtalan csokrunk, piros bogyónk, s piros levelünk önöknek. Szeretettel, legjobb tudásunk szerint kötöttük össze, s a bokrétához a szalagot a Jóisten adta: a december 23-i el Clásico minden sport- és futballkedvelő számára igazi karácsonyi ajándék volt a 2017-es fa alá. Köszönjük!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik