Videó: olyat tett a 11 éves tanítvánnyal, hogy az ügyészség is vizsgálja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.14. 09:35
A burgaszi ifjúságvédelmi szervek és ügyészség is vizsgálatot indított a helyi Olympia ritmikus gimnasztikázóinak edzője, Elena Szimeonova ellen. Az edző egy 11 éves tanítványát „tépte meg”, méghozzá kamera előtt, óriási felháborodást kiváltva.

ТОВА не трябва да се случва!.... - Maria Salabasheva | Facebook
ТОВА не трябва да се случва!.... - Maria Salabasheva | Facebook

Szimeonova azt állítja, teljesen normális, ami történt. Tény: nem ez lenne az egyetlen tornaterem, amelyben hasonló történt (a bolgár rg-történelemben sem…), bár ez sem menti az edző tettét. A Bolgár Ritmikusgimnasztika-szövetség elnöke, Iliana Raeva szerint a tréner súlyos hibát követett el.

„Elena Szimeonova elkötelezett edző, aki rajong a sportágáért, de súlyos hibát követett el. Beszéltem a tornásszal és az édesanyjával is. Mindketten azt mondták, szeretik az edzőt. Az edzők nagy terhelés és nyomás alatt vannak, de ez sem mentség arra, hogy sutba dobják a pedagógiai eszközeiket. Jó tanárként és jó pszichológusként kell viselkedniük a teremben” – vélekedett Raeva.

A videón szereplő kislány szülei egybehangzóan állítják, nincs kifogásuk a történtek ellen, az viszont felháborítja őket, hogy a videó futótűzként terjed a bolgár és külföldi oldalakon.

A burgaszi ügyészség és ifjúságvédelem egyaránt úgy gondolja, az eset minimum kivizsgálást indokol. A videó bemutatása után az ifjúságvédelem azonnal eljárást indított, majd ezt követi a körzeti ügyészség vizsgálata. Az edző valószínűleg fegyelmire, klubja pénzbüntetésre számíthat, ám arra nem lehet számítani, hogy eltiltják tanítványaitól.

„Amennyiben a felvétel nem manipulált és valós, a videón látottak kimerítik a pszichológiai és testi bántalmazás fogalmát” – közölte Elena Indjova, a burgaszi gyermekvédelem munkatársa. Az ifjúságvédelmi eljárás során megvizsgálják a videón bántalmazott tornász otthoni körülményeit is.

Ez már a második, óriási nyilvánosságot kapott „ügye” a bolgár ritmikus gimnasztikának a 2016-os évben, és mindkettő árnyékba borítja az együttes kéziszercsapat olimpiai bronzérmét. Júniusban a világklasszis kéziszercsapat alaptagjának számító, világbajnok tornásza, Cvetelina Sztojanova kiesett egy szófiai épület hatodik emeletéről – a rendőrségi vizsgálat szerint öngyilkosságot kísérelt meg. Sztojanova lépét el kellett távolítani, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, majd hónapokig kórházban feküdt, most rehabilitáción vesz részt, a hírek szerint Németországban is kap kezelést.

A történtek után vizsgálat indult, mivel súlyos hiányosságokra utalhat, hogy Sztojanova mentális állapota „átcsúszott” a rendszeres sportpszichológusi szűrőkön.

A fiatal tornásznő alvászavarokra, megfoghatatlan félelmekre panaszkodott csapattársainak, a szófiai világkupaverseny után fel akart hagyni az edzésekkel, majd végül kimaradt az Európa-bajnokságra utazó csapatból, saját kérésére. Az ügyről nyilatkozó klinikai pszichológusok szerint ugyan nem ismert minden körülmény, de a jelek egyértelműen súlyos szorongásos depresszióra utaltak, és ezeket nem vette észre a válogatott mellett dolgozó szakember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik