Száááznyolcvan! „Egy falat Anglia” – miért ilyen népszerű a darts?

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2015.12.17. 22:15
null
<a href="javascript:void()" onclick="initializeNGallery('Darts_Premier_League')"><strong>A szurkolók is különlegessé teszik a dartseseményeket. KATTINTSON A KÉPRE, GALÉRIA NYÍLIK!</strong></a>
December 17-én indul a 23. PDC dartsvilágbajnokság. Az évről évre népszerűbb sportág Magyarországon is egyre több követőt talál magának. Arra kerestük a választ, miért vonzott ilyen sok fanatikust a kocsmából induló sportág, mi lehet az oka annak, hogy a helyszíni megtekintések mellett immár a televízióban is rengetegen választják programnak a nyilak dobálásának megtekintését?

A DARTS MAGYARORSZÁGON

Az eredetileg kocsmasportként induló darts az 1960-as évektől jelent meg a televízióban (keretes írásunkban bővebben olvashatnak a sportág megjelenéséről a tévében). Magyarországra korábban megérkezett a darts, mint hogy rendszeresen láthattuk volna. A 2008-as PDC világbajnokságon volt ott legutóbb magyar versenyző, Bezzeg Nándor, aki akkor a legjobb hatvannégy közé jutott be.

Azóta nem volt hazánkból dartsos a vb-n, azt az eseményt azonban természetesen kiemelt figyelemmel követte a Sport Televízió, ám azt követően néhány évig nem közvetítették a vb-t. A 2011-es esemény óta mindig láthatjuk a világbajnokságot, és 2015-től már a Premier League küzdelmeit is. A darts közvetítésének jogait a sznúkerrel és a bowlinggal együtt csomagban vette meg a Sport Tv, előbbi azonban az Eurosportra került, utóbbi pedig nem futott be annyira, mint a nyilak dobálása.

Darts a televízióban

Dartsközvetítést a televízióban először 1962-ben láthattak a nézők Nagy-Britanniában, a Westward Televízióban. Az 1970-es években több torna közvetítése is megjelent az ITV-n, illetve a BBC-n, 1978-ban pedig először a mára már természetessé vált módon megosztották a képernyőt: az egyik oldalon mutatták a dobást, a másikon azt, hová érkezik a nyíl. 1985-ben azonban megszűnt az ITV „World of Sport”, azaz „Sportok Világa” című műsora, így a dartsközvetítések száma csökkent. Ezzel egyidejűleg a BBC is visszavett a közvetítések számából.

A BDO 1973-ban alakult meg, amelyből az 1992-ben kivált tagok megalapították WDC-t, későbbi nevén PDC-t. A két szervezet vetélkedése máig zajlik. Az 1992–1993-as szezonra tehát a Sky Tv újra rendszeresen közvetítette a sportágat, az 1990-es évek folyamán egyre több esemény került be az adásmenetbe. A 2000-es évektől terjedt el az, hogy nemcsak a világbajnokságot, hanem más eseményeket is közvetít a televízió, ezzel egyidejűleg Európa más országaiban is egyre népszerűbb lett a darts. A 2006-os kísérlet az Amerikai Egyesült Államok „meghódításáról” ugyanakkor kudarcot vallott, a sportág nézettsége elmaradt az elvártaktól, az ESPN hetekkel később levette műsoráról.

„Az utóbbi években megfigyelhető volt, hogy az emberek, a nézők elmozdultak kétfajta tartalom felé – mondta Szaniszló Csaba, a Sport Tv nemzetközi sportjogok beszerzéséért felelős munkatársa. – Az egyik ilyen a prémium sportjog, elsősorban a népszerű labdarúgó-mérkőzések, de ebbe a körbe tartoznak a magyar részvétellel zajló világesemények, valamint, ha nem a futballból keresünk példát, akkor a kézilabda Bajnokok Ligáját hozhatjuk fel.”

„A másik ilyen tartalom az izgalmas sportágaké. Ami nem a drága kategóriába tartozik, mégis van benne valami, amivel meg lehet fogni a nézőt, fel lehet építeni és egész egyszerűen csak működik.”

„IZGALMAS SPORTÁGAK” ÉS SIKEREI

Ebben a kategóriában voltakkevésbé sikerespróbálkozások. Ilyen volt a mézbirkózás, amely a férfiak körébentalán kicsitjobb nézettséget várt.Ugyanígy rövidkísérlet volt az LFL, azaz a LingerieFootball League, amely szintén bikinis hölgyek küzdése, ezúttal azonban amerikai futballban fedett arénákban. Az LFL-t 2012-ben az NFL döntője, a Super Bowl után indította el a Sport Tv,de ahogy Amerikában, úgy itthon sem működött tökéletesen a dolog.

Vannak közepesen sikeres próbálkozások, például a sznúker. Az elsőre unalmasnak tűnő sportág professzionális szinten olyan magasságokat érint, amely igencsak exkluzívvá és sajátossá varázsolja. A sznúkert akkor szereti meg igazán az ember, ha saját maga is játssza, és rájön, amit a profi játékosok megcsinálnak egymás után 20-25-ször is (elrakni a lyukba a fehér golyó lökése után a színeseket), azt egy átlagos játékos jó, ha három-négyszer meg tudja csinálni hiba nélkül.

A másik példa erre a póker, melynek a nézőszámához nagyban hozzájárult Korda György személye is, akinek közvetítései amellett, hogy rendkívül szórakoztatóak, kellően szakmaiak is.

A próbálkozások közül azonban az egyik legsikeresebb a darts volt. A darts sem olyan sportág, amelybe az ember pillanatok alatt beleszeret, de amikor egy kicsit megismeri, rájön, miért érdekes, és azon kapja magát, hogy nem tudja levenni a szemét a képernyőről. Nézzük, mi okozza ezt!

Osztott képernyős közvetítés
Osztott képernyős közvetítés

A DARTS SIKERÉNEK OKAI

Egyrészt ugyanaz a helyzet, mint a sznúkernél, aki már valaha is játszotta ezt a játékot, lenyűgözve nézi, hogy a legtöbb pontot érő területre betalálni, azaz tripla húszast dobni sokszor egymás után tudnak a profik, miközben egy amatőr játékos néha órákat vár, hogy egyszer eltalálja azt. Mindenki tud dobálni maga is a tábla előtt, aztán pedig megnézi a tv-ben, hogy oldják meg a profik.

Fontos tényező a körítés is. Az egész egy kész show-műsor, amely tízezreket vonz az arénába és milliókat ültet le a televízió elé. Nem mindennapi a lelátó, ugyanis legtöbbször a nézők sörpadok előtt ülnek, így megmarad a hagyományos, kocsmasport jellege, ám sokkal többé válik a nagy felhajtás miatt. A nézőközönség külön érdekessége a sportágnak, hiszen rendszeresen jelmezekbe bújnak a szurkolók, a vb alatt nekik külön verseny is van hirdetve. És akkor a csinos lányokról, akik bekísérik a versenyzőket, nem is beszéltünk…

A darts „Korda György-effektusa” az a pillanat, amikor a versenyző 180-at dob (három tripla húszast), és a kommentátor elüvölti magát: „száááááznyolcvan”. Ezt Pálinkás Miklós hozta be, és az utódai, Fülöp László és Gyulai Miklós is átvették. Ezek a pillanatok, a háttérben elhangzó megszokott zenék (Planet Funk – Chase the sun) is különlegessé teszik a sportág körül lévő felhajtást.

„Érdemes megemlíteni a sportág kulturális hátterét is – mondta Szabados Gábor, sportközgazdász. – Ahogy az NFL népszerűségében közrejátszott az, hogy azzal egy „falat Amerikát” kapott a fogyasztó, a darts-cal egy „falat Anglia” érkezett a televíziónézők elé. Az egész érzésvilága azt tükrözi, milyen egy angol pubban lenni ahhoz képest, hogy milyen egy magyar kocsmában. Egészen más a szigetországi, mint a hazai, van egy sajátos hangulata, sokkal kulturáltabb a helyiség, és egyedi hangulata van. A darts-cal ezt megkapja egy kicsit, aki leül a televízió elé.”

Phil Taylor (elöl) és Michael van Gerwen – a két legnagyobb esélyes (Fotó: AFP)
Phil Taylor (elöl) és Michael van Gerwen – a két legnagyobb esélyes (Fotó: AFP)

NEM GYŐZTÜK MEG? TEGYÉK MEG AZ ANGOLOK!

Az angol The Independent tíz pontban szedte össze a darts népszerűségének okait, ezek között vannak olyanok, amelyek Magyarországról is jól érzékelhetőek, de a neves napilap is megemlíti.

Az első indok a nézők, akik a darts esetében talán minden sportágnál fontosabb szerepet töltenek be: hangosak, kreatívak, rituálisak és szeszélyesek. Több tízezren járnak ki a nagyobb eseményekre, és rengeteg sört isznak meg. A második a jelmezek, a kosztümök: változatosabbnál változatosabb és különösebbnél különösebb figurák jelennek meg a lelátókon hétről hétre. Nem elhanyagolható, hogy maguk a játékosok is kész karakterek. Elég csak megnézni Peter Wright tornáról tornára változó őrült kinézetét. A legnagyobb versenyzők külön beceneveket is hordoznak.

Kiemelendő Phil Taylor személye. A sportág „nagy öregje”, aki több mint húsz éve lép rendszeresen parkettre, tizenhatszoros világbajnoknak vallhatja magát. Nem ő az egyetlen kiemelkedő személyiség a sportágban, több nagy riválisa is van, akikkel évek óta vív. A dartsvilágbajnokság 2008-ban elköltözött az Alexandra Palace-ba, amely nagyobb hely a korábbinál és kiváló akusztikával rendelkezik, ez pedig tovább növeli az esemény különlegességét.

A hetedik indok az a különleges trófea, amely 2012 óta az akkor elhunyt Sid Waddell nevét viseli. A nyolcadik pont a hetedikhez hasonlóan nem olyan ütős (a profi szervezet megalakulása), a kilencedik azonban igaz: a darts globális játékká vált az elmúlt években, már nemcsak a szigetországiak játéka, egyre több holland és német játékos csatlakozik hozzá, az utolsó pedig a Darts Premier League megjelenése.

Egy kis trükk az osztályteremben. Nevetne? Nézze meg! 180!

TÖKÉLETES IDŐZÍTÉS

Érdemes külön megemlíteni, mennyire kiváló időpontokban zajlanak a nagy események. A világbajnokság decembertől kezdődik, és 2015 előtt mindig újév napján volt a döntője. Az igazán izgalmas események így éppen a karácsonyi, ünnepek közötti időszakra esnek, amikor az angol labdarúgó Premier League-en kívül nem nagyon van sportesemény, a sportrajongók így igazán éhesek a sportra.

A másik kiváló időpontra tett esemény a darts Premier League, amely csütörtökönként van. A csütörtök a futballrajongók fekete napja: ekkor van a legkevesebb sportesemény. Péntektől hétfőig bajnokik vannak, kedden és szerdán Bajnokok Ligája vagy hétközi forduló, csütörtökön az Európa-ligán kívül semmi. Az El-nek azonban nem túl jó a nézettsége, és a legtöbben a BL csúcsrangadói után már nem nézik, mert ahhoz képest csalódásnak vélik.

De hol van még a Premier League? Teheti fel a kérdést a kedves olvasó, és teljesen igaza van. A rajongók már tudják, a karácsonyt sok mindenért lehet várni, de fontos, hogy köztük legyen a darts-vb is.

Ha nem szereti ezt a sportágat, és mégis eljutott a cikkben idáig, az már egy jó jel, és azt tanácsoljuk, adjon egy esélyt a dartsnak! Higgye el, nem bánja meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik