Birkózás: presztízscsaták és fordulatok Szigetszentmiklóson

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.04. 16:10
Szaporodott az olimpiai bajnokok száma a birkózószőnyeg mellett. Növényi Norbert, a moszkvai és Farkas Péter, a barcelonai játékok aranyérmese is befutott, figyelemmel követték a történéseket, és volt is mit, hiszen szép számmal akadtak olyan mérkőzések, amelyekre a szurkolók is elismeréssel csettinthettek a szigetszentmiklósi sportcsarnokban. A szőnyegen nem történt nagyobb meglepetés, többnyire a papírforma érvényesült, de a bajnokok számára nem volt sétagalopp a fináléig vezető út.

Bácsi Péter a 80 kilósok között megnyerte a ferencvárosi rangadót Kun Renátó ellen, 2:0 lett a vége. Eközben a 71 kilósok között magabiztosan menetelt a döntő felé Lőrincz Tamás, és a 85 kilóban testvére, Lőrincz Viktor is. A ceglédi színekben versenyző Szöcsi életét Korpási Bálint próbálta megkeseríteni a döntőbe jutásért, az első menet nem is hozott pontot, a másodikban azonban Lőrincz 2 pontot gyűjtött, így került a döntőbe.Bácsi Péter a 80 kilósok között megnyerte a ferencvárosi rangadót Kun Renátó ellen, 2:0 lett a vége. Eközben a 71 kilósok között magabiztosan menetelt a döntő felé Lőrincz Tamás, és a 85 kilóban testvére, Lőrincz Viktor is. A ceglédi színekben versenyző Szöcsi életét Korpási Bálint próbálta megkeseríteni a döntőbe jutásért, az első menet nem is hozott pontot, a másodikban azonban Lőrincz 2 pontot gyűjtött, így került a döntőbe.

Szikrázó, kőkemény meccset vívott a világbajnok Kiss Balázs Németh Iván ellen, végül Balu egyetlen pontocskával gyűrte le ellenfelét, csakúgy, mint Varga Ádámot.

A 75 kilósok súlycsoportjában két pontgazdag mérkőzéshez is Nagy Péter neve fűződik: először 6:0-s vezetés után nyert 6:5-re Szabó Martin elllen, majd a dorogi Lévai Zoltánnal birkózott nagyot, de 6:6-tal, nagyobb pontértékű akcióval az U23-as Eb-bronzérmes Lévai diadalmaskodott. Nagy a harmadik helyet szerezte meg. A szövetség honlapjának avatott kezelője, Tollár Dániel ezúttal versenyzőként jeleskedett, két győzelmet követően csak az Eb-helyezett Szabó László tudta megállítani, (a Dél-Zselic színeiben) a bronzérmet csípte meg.

A hölgyeknél a Sastin Marianna–Sleisz Gabriella mérkőzés a világbajnok Vasas-versenyző technikai tusgyőzelmével zárult, majd Marianna „"elsétált” az aranyig.

Komáromi Tibor, a szövetség alelnöke, szakmai igazgatója úgy vélte, hogy sok a látványos, izgalmas mérkőzés, tehát a látványosságra nem lehetett panasz.

Ami pedig a férfidöntőket illeti, nos,akadt néhány pikáns összecsapás, például régen esett meg olyasmi a magyar birkózás történetében, hogy a kötöttfogás egyik döntőjét két „tősgyökeres” szabadfogású vívja, márpedig most ez történt nehézsúlyban, két szombathelyi, Ligeti Dániel és Csercsics Richárd csapott össze. Dani ezzel egy héttel a szabadfogású bajnoki címe után kötöttfogásban is maga mögé utasította a mezőnyt.

Az 59 kilós Krasznai Máté 8:1-re végzett az ifjú dorogi Torba Erik ellen, és az FTC birkózója másodszor lett bajnok. A másik dorogi, Jager Krisztián könnyen boldogult a ceglédi Tóth Martinnal a 66 kilósoknál: technikai tus a vége.

A 71 kiló világsztárja, Lőrincz Tamás 4 pontot érő válldobással indított Kottes Pál ellen, majd hihetetlen könnyedséggel már az első menetben elérte a technikai tust jelentő különbséget, de ami még érdekesebb, legutóbb 2007-ben volt bajnok, nyolc év után újrázott. A Lőrincz család bízvást ünnepelhetett ma este, hiszen újabb két arannyal gazdagodhattak.

Két dinamikusan fejlődő birkózó aranycsatájában Lévai Zoltán próbálta megállítani az újpesti Szabó Lászlót – nem sikerült neki a 75 kilogrammos súlycsoport kemény rangadóján. Szabó 2:1-re győzött, és először lett magyar bajnok. Az FTC világ-, és Európa-bajnoka, Bácsi Péter mintaszerűen oldotta meg a napi feladatot. Rutinos volt.

Csakúgy, mint a 98 kilós világbajnok Kiss Balázs, aki talán nem birkózott sziporkázóan, de szilárdan állt a lábán, a fináléban a ferencvárosi Török Zsoltot fárasztotta, az első menetben kétszer megpörgette, és ezután őrizte az előnyt, Sikeresen tette, bár zavaró körülményként bő fél perccel a vége előtt felrepedt a bőr a bal alsó szemhéján. Ötödször állhatott a dobogó tetejére.

A 2015-ös kötöttfogású felnőttbajnokság aranyérmesei:

59 kg: Krasznai Máté (FTC)
66 kg: Jager Krisztián (Dorogi NC)
71 kg: Lőrincz Tamás (Ceglédi VSE)
75 kg: Szabó Lászlő (UTE)
80 kg: Bácsi Péter (FTC)
85 kg: Lőrincz Viktor (Ceglédi VSE)
98 kg: Kiss Balázs (BVSC-Ganz-Jászkisér)
130 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

A klubok rangsorának élcsoportja:
1. Ferencváros 40 pont
2. Ceglédi VSE 25 pont
3. Vasas 22 pont

A 2015-ös női felnőttbajnokság aranyérmesei:
48 kg: Kőrösi Kitti (Zalaegerszegi BSE)
53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Sp)
55 kg:Vilhelm Viktória (UTE)
58 kg: Galambos Ramóna (Hőszig Szigetvári BSE)
60 kg: Barka Emese (Vasas SC)
63 kg:Sastin Marianna (Vasas SC)
69 kg: Vanessa Wilson (Vasas SC)
75 kg: Németh Zsanett (UTE)

A klubok rangsorának élcsoportja:
1. Vasas – 25.5 pont
2. Érdi Spartacus – 17 pont
3. UTE – 14 pont

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik