Darts: Anderson legyőzte Taylort, a legenda nem elődöntős

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.07. 21:59
null
Michael van Gerwen (zöldben) meglepetésre kikapott Adrian Lewistól (Fotó: Action Images)
A darts Premier League elődöntőjébe jutásra már esélytelen James Wade véget vetett Raymond van Barneveld ötmérkőzéses győzelmi szériájának a sorozat newcastle-i állomásán, de a hollandnak a döntetlen is elég volt a londoni négyes döntőbe jutáshoz, hiszen az est záró meccsén Gary Anderson legyőzte Phil Taylort. Ezzel Van Barneveld és Anderson csatlakozik két hét múlva Michael van Gerwenhez és Dave Chisnallhoz. A csütörtöki játéknapon Adrian Lewis 3–5-ről 7–5-re legyőzte Van Gerwent.

A nap meglepetése Adrian Lewisé, a kétszeres PDC-világbajnok 3–5-ről győzte le a pontversenyt vezető holland Michael van Gerwent úgy, hogy az utolsó négy legben volt egy 11 és egy 12 nyilas játéka is, illetve a záró játékban öt tripla húszassal kezdett, és nem adott esélyt a magabiztos kezdése után elbizonytalanodó Van Gerwennek. Lewisnak a diadalhoz a 108.9-es háromnyilas átlag mellett a hét 180-as kör is kellett.

Lewis győzelme azt jelentette, hogy maradt esélye a továbbjutásra. Ehhez arra van szüksége (jövő heti győzelmét megelőlegezve), hogy Raymond van Barneveld vagy Gary Anderson mindkét hátralévő mérkőzését elveszítse, és Phil Taylor se nyerjen kettőt.

Lewis után Van Barneveld állt a pódiumra a már biztos kieső James Wade elleni meccsén, és rosszul kezdett, gyorsan 3–0-s hátrányba került. Wade a 4–0-ért is dobhatott, de nem talált, s rögtön elvesztette a lendületét, Van Barneveld villámgyorsan egyenlített. Wade még egy leget nyert meg, de utána megint jött a holland jó szériája, és elhúzott 6–4-re. Wade ezt követően megnyerte a 11. játékot, amelyet ő kezdett, de aztán Van Barneveld játéka következett. Ebben nagyon megremegett a holland keze, hiába dobott kiszállóra kétszer is, nem talált be a dupla 16-os mezőbe, és 6–6 lett a vége.

Ez azt jelentette, hogy Van Barneveld az est záró meccse előtt volt nem biztos elődöntős – de tudta, az lesz, ha Gary Anderson nem kap ki Phil Taylortól.

Az idei világbajnoki döntő szereplőinek mérkőzésén 5–5-ig fej fej mellett haladt a két ász, mindenki megnyerte azt a játékot, amely során elsőként állhatott a tábla elé. A hatodik játékban Anderson az első hét nyilával tripla húszast dobott, azaz nagyon közel került a kilencnyilas kiszállóhoz, de a nyolcadik nyila tripla 19 helyett sima 19 lett – a játékot megnyerte, de az extra bravúr elmaradt.

Anderson azután is arra összpontosított, hogy legalább a döntetlen meglegyen, és amikor megnyerte a Taylor által kezdett 11. leget, biztossá is vált, hogy ő – és Van Barneveld – ott lesz a május 21-i négyes döntőben, Taylor pedig nem. A legenda a Premier League történetében először nem jutott be az elődöntőbe.

Phil Taylor először marad le a Premier League végjátékáról (Fotó: Action Images)
Phil Taylor először marad le a Premier League végjátékáról (Fotó: Action Images)

Az est első meccsén a már biztos továbbjutó Dave Chisnall magabiztosan győzte le a már biztos kieső Stephen Buntingot. Előbbinek az is belefért a 104.5-ös nyílátlaga mellett, hogy a 16 kiszálló lehetőségéből csak hetet használt ki – Bunting ugyanis mindössze kétszer dobott kiszállóra.

DARTS PREMIER LEAGUE
KÖZÉPSZAKASZ, 5. JÁTÉKNAP, NEWCASTLE

Dave Chisnall (angol)–Stephen Bunting (angol) 7–1
Adrian Lewis (angol)–Michael van Gerwen (holland) 7–5
James Wade (angol)–Raymond van Barneveld (holland) 6–6
Gary Anderson (skót)–Phil Taylor (angol) 7–5

Az utolsó hét (május 14., Brighton) párosítása
Michael van Gerwen–Dave Chisnall
Adrian Lewis–Gary Anderson
Raymond van Barneveld–Stephen Bunting
Phil Taylor–James Wade

AZ ÁLLÁS
1. Van Gerwen 15 10 2 3 30 22
2. Chisnall 15 10 1 4 30 21
3.
Anderson
1582
5
6
18
4. Van Barneveld 15 7 3 5 5 17
5. Lewis 15 5 4 6 –9 14
6. Taylor 15 5 3 7 –2 13
7.
Wade
15
3
6
6
–11
12
8. Bunting 15 3 5 7 –15 11
9. Wright 9 1 4 4 –17 6
10. Huybrechts 9 1 2 6 –17 4
*Wright és Huybrechts már kiesett

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik