Darts-vb: Van Gerwen kiesett, Phil Taylor döntőbe jutott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.03. 21:59
null
Van Gerwen világbajnoki menetelése véget ért (Fotók: Action Images)
A negyedik kiemelt skót Gary Anderson 6:3-ra megverte a címvédő Michael van Gerwent a londoni Alexandra Palace-ban zajló dartsvilágbajnokság elődöntőjében, ezzel 2011 után ismét bejutott a fináléba, ahol a holland Raymond van Barneveldet magabiztosan megverő sportági legendával, Phil Taylorral találkozik.

 

MICHAEL VAN GERWEN–GARY ANDERSON

A negyedik kiemelt skót kezdte jobban a meccset, aki az első szettben brékelte Van Gerwent, a saját kezdéseinél nem hibázott, és 105-ös körátlaggal 1:0-s előnyre tett szert. A második játszmát Anderson kezdte, és ismét lépéselőnybe került holland riválisával szemben (2–0), a címvédő azonban két 130-as kiszállóval, zsinórban három tizenkét nyilassal megfordította a szettet, s egyenlített (1:1).

A harmadik játszmában Van Gerwen háromszor is hibázott dupla 4-re, amit Anderson megbosszult, újból elvette a kezdését, és ennek köszönhetően megint szettelőnybe került (2:1). A negyedik játszmát Anderson kezdte, és bár Van Gerwen „első pályáról" előbb 11, majd 12 nyíllal szállt ki, „hátsó pályán” nem tudott hozzászagolni a skót játékaihoz, aki bombaformában játszott, és 3:1-re elhúzott.

Anderson hazaküldte a címvédőt
Anderson hazaküldte a címvédőt

Az ötödik szettben Van Gerwen 118 fölötti körátlagot mutatott fel, és hatékonyan dobta a kiszállókat, melyeknek köszönhetően 3:2-re szépített – majd a hatodik játszmában egyenlített. A skótot 1–0-s előnynél nem sok választotta el a 160-as kiszállótól, a döntő legben, 2–2-nél azonban nem jöttek neki a triplák, Van Gerwen pedig élt a kínálkozó eséllyel, és elvette Anderson kezdését (3:3).

A hetedik szettben ismét fordult a kocka, a címvédő 2–2-nél kezdett a játszmáért, ám 122-ről a két tripla 18 után nem találta el a dupla 7-et, így Anderson – akinek a tripla 20-ból kiesett egy nyila a leg során – előtt lehetőség nyílt kiszállni 56-ról, amivel élt is (3:4). Hét játszma után Van Gerwen 104.6-os, míg a skót „kihívó” 101.9-es körátlaggal és 50 százalékos kiszállóval büszkélkedhetett.

A nyolcadik szettet Anderson tíznyilassal kezdte, majd 2–1-nél döntő csapást mért Van Gerwenre, akinek elvette a kezdését, ezzel 5:3-ra elhúzott, és egy játszmára került élete második világbajnoki döntőjétől – melyet néhány perccel később el is ért.

A tizedik játszmában Van Gerwen kezdett, 0–1-nél egy 149-es kiszállóval még megőrizte továbbjutási esélyeit, de 2–2-es állásnál nem jöttek a triplák, így Anderson „hátsó pályáról” leküzdötte magát kiszállóra, és dupla 8-cal lezárta a meccset (6:3). A skót játékos 2011 után másodszor jutott be a világbajnoki döntőbe, míg Van Gerwen búcsút mondhat címvédésről szövögetett álmainak.

PHIL TAYLOR–RAYMOND VAN BARNEVELD

A mérkőzést a holland kezdte, de nem úgy alakult az első szett, ahogyan eltervezte, hiszen Taylor került 1:0-s előnybe. Az angol klasszis a játszma döntő legjében 121-ről szállt ki, ezzel a világbajnokságon először mutatott be száz fölötti befejezést! A második játszmában a második kiemelt dobott először, és nem engedte ki a kezéből az irányítást, átlagos teljesítményt hozva is elhúzott 2:0-ra.

A harmadik szettben aztán „megérkezett” a meccsbe Barneveld, aki „első pályáról” behúzta a játszmát (2:1), majd a formán kívül játszó Taylort brékelve egyenlített (2:2). Az ötödik szettben mind az öt leget a „hátsó pályáról” induló játékos nyerte meg, s mivel a játszmát a holland kezdte, a szigetországi játékos került 3:2-es előnybe, aki a szett döntő legjében nagyon összekapta magát.

A hatodik játszmában Taylor magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, amire a hullámvölgybe kerülő Barneveldnek nem volt válasza. A tizenhatszoros világbajnok a meccsen másodszor jutott el hét tökéletes nyílig, de a kilencnyilas kiszálló ekkor sem sikerült neki, a szettet azonban magabiztosan megnyerte (4:2).

Taylor pontosabban célzott, Barneveld búslakodhat
Taylor pontosabban célzott, Barneveld búslakodhat

A hetedik játszmában Taylor teljesítménye továbbra is felfelé ívelt, javult a körátlaga, és kétszer is elvette a holland kezdését. Az 54 éves játékos 2–0-s előnynél „hátsó pályáról”, 124-ről lezárta a szettet, ami az eddigi legmagasabb kiszállója volt a vb-n (5:2).

A nyolcadik szettben az angol elvette Barneveld kezdését, aki azonban 0–2-es hátrányban „visszabrékelt”, ám a negyedik legben megint nem tudta a legjobbját hozni, amit a 102.3-as körátlagot hajító Taylor megbosszult, és 56-ról befejezte a meccset (6:2), ezzel bejutott a fináléba, ahol Gary Andersonnal találkozik.

Taylornak pozitív a mérlege Andersonnal szemben – 27 győzelem, 2 döntetlen és 9 vereség színesíti a palettát –, idén azonban a skótnak ment jobban kettejük egymás elleni meccsein. Ebben az évben Anderson háromszor, Taylor kétszer nyert, míg a Premier League-ben egyszer 6–6-os döntetlenre végeztek. A világbajnoki döntőre vasárnap 21 órától kerül sor.

DARTS-VILÁGBAJNOKSÁG, 2015
ELŐDÖNTŐ
Gary Anderson (skót, 4.)–Michael van Gerwen (holland, 1.) 6:3
Phil Taylor (angol, 2.)–Raymond van Barneveld (holland, 14.) 6:2
DÖNTŐ
Gary Anderson (skót, 4.)–Phil Taylor (angol, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik