Vívás: Gémesi ezüstérmes Madridban, Szász 3. Lipcsében

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.02.08. 18:53
Gémesi Csanád a második helyen végzett a kardozók madridi világkupaversenyén, miközben Szász Emese harmadikként zárt a női párbajtőrözők lipcsei viadalán. A budapesti WestEnd női tőr egyéni világkupaversenyen ellenben csupán két magyar vívó, Varga Gabriella és Jeszenszky Szilvia tudott asszót nyerni.

Gémesi – a nemzetközi szövetség (FIE) honlapjának eredményközlése alapján – úgy szerzett ezüstérmet a spanyol fővárosban, hogy a 64-es táblán 15:11-re verte meg a grúz Szandro Bazadzét, majd 15:13-ra a belga Seppe van Holsbekét, aztán a negyeddöntőbe kerülésért kiélezett küzdelemben, egyetlen tussal, 15:14-re a Londonban olimpiai bajnok, tavaly Budapesten világbajnoki harmadik Szilágyi Áront.Gémesi – a nemzetközi szövetség (FIE) honlapjának eredményközlése alapján – úgy szerzett ezüstérmet a spanyol fővárosban, hogy a 64-es táblán 15:11-re verte meg a grúz Szandro Bazadzét, majd 15:13-ra a belga Seppe van Holsbekét, aztán a negyeddöntőbe kerülésért kiélezett küzdelemben, egyetlen tussal, 15:14-re a Londonban olimpiai bajnok, tavaly Budapesten világbajnoki harmadik Szilágyi Áront.

A folytatásban is eredményesen vívott, az amerikai Daryl Homert 15:11-gyel állította meg, majd az olasz Diego Occhiuzzit 15:12-re verve jutott döntőbe, ahol 15:11-re kikapott a dél-koreai Kim Jung Hvantól.

Szilágyi a kilencedik helyen végzett, de bejutott az első 16-ba Iliász Nikolász is. A 64-es táblán hét magyar szerepelhetett a 198 fős mezőnyben.

Lipcsében Szász Emese az első fordulóban 13:12-re győzte le Antal Edinát, aztán a szoros asszótól jól bemelegedve 15:8-ra a lengyel Dominika Moslert, 15:6-ra a kínai Lin Senget és 15:8-ra az ukrán Olena Krivickát. Az elődöntőben viszont nem bírt a Londonban olimpiai aranyérmes ukrán Jana Semjakinával, akitől egy tussal 13:12-re kapott ki. A 209 párbajtőröző alkotta mezőnyben három magyar vívhatott a főtáblán.

Csak két magyar vívó, Varga Gabriella és Jeszenszky Szilvia tudott asszót nyerni a budapesti WestEnd női tőr egyéni világkupaversenyen. A legjobb hazai helyezés a 27. volt.

A pénteki selejtezőt követő szombati folytatásban az egyenes kieséses 64-es táblára került öt magyar közül Varga Katalin sima vereséget szenvedett francia ellenfelétől, majd szomorúan jegyezte meg: nem így akart elbúcsúzni ettől a viadaltól. (A nemzetközi szövetség döntése értelmében a budapesti női tőr vk jövőre már nem szerepel a versenynaptárban.)

Hasonlóan járt Knapek Edina is a tavalyi vb-bronzérmes orosz Inna Gyeriglazova elleni mérkőzésén.

Az utolsó éves junior, 20 esztendős Gólya Fruzsina azonban majdnem csodát tett: fegyelmezett vívással megszorongatta jóval nevesebb francia vetélytársát, és csupán egy találaton múlt a továbbjutása.

Varga Gabriella és Jeszenszky Szilvia kínai, illetve lengyel ellenfelét legyőzve jutott a 32 közé, ott azonban mindketten a világverő olasz csapat egy-egy tagját kapták ellenfélül, és nem bírtak velük.

„Nehéz bármit is mondanom, mert jó formában éreztem magam annak ellenére, hogy a könyököm már három hónapja fáj – mondta az MTI-nek a legjobb magyar helyezést elérő Varga. – A körülményekhez képest elégedett vagyok a teljesítményemmel. Egyre erősebb, kiegyenlítettebb a mezőny, ilyen állapotban különösen nehéz jó eredményt elérni.”

Kreiss Gábor, a női tőr szakág vezetőedzője megjegyezte: ennél azért jobbat várt a lányoktól. Azzal elégedett, hogy öten főtáblára jutottak, de csalódott, hogy Kreiss Fanni nem került a 64 közé. Megdicsérte Gólyát, Varga Gabriellát és Jeszenszkyt, utóbbi szülés és több év kihagyás után tért vissza. Hozzátette: Knapeknak és Varga Katalinnak az pecsételte meg a sorsát, hogy rosszul vívott a csoportkörben, és ezért nehéz ellenfelet kapott.

A vezetőedző a vasárnapi csapatversenyben nem szerepelteti Varga Gabriellát, és a Knapek, Varga Katalin, Jeszenszky, Gólya összetételű együttesnek szavaz bizalmat.

A 32 között esett ki a londoni olimpia aranyérmese, a tavalyi Európa-bajnok és vb-bronzérmes olasz Elisa Di Francisca, akit honfitársa, Alice Volpi búcsúztatott. A 16 között kikapott a világbajnok olasz együttes másik tagja, Carolina Erba, aki ellen 11:14-ről fordított és nyert az amerikai Lee Kiefer. Még nagyobb meglepetés, hogy a nyolc közé jutásért vereséget szenvedett a fegyvernem legnagyobb alakja, a hatszoros olimpiai bajnok olasz Valentina Vezzali: 11:4-re is vezetett a dél-koreai Jeon Hi Szuk ellen, ám vetélytársa egyenlített, 12:12-nél letelt a vívóidő, majd a győztes tust az ázsiai adta.

A négyes döntőre a versenyben maradtak átköltöztek az Angyalföldi Sportközpontból a WestEnd bevásárlóközpontba, ahol a Millennium Udvarban felállított páston folytatódtak a küzdelmek. A győzelmet az olasz Valentina Cipriani harcolta ki.

WESTEND NŐI TŐR VILÁGKUPAVERSENY
A 64 KÖZÖTT
Jeszenszky Szilvia–Malgorzata Wojtkowiak (lengyel) 15:12
Varga Gabriella–Vang Csen (kínai) 14:9
Corinne Maitrejean (francia)–Gólya Fruzsina 15:14
Astrid Guyart (francia)–Varga Katalin 15:5
Inna Gyeriglazova (orosz)–Knapek Edina 15:7
A 32 KÖZÖTT
Valentina Cipriani (olasz)–Jeszenszky 15:3
Carolina Erba (olasz)–Varga G. 15:7
NEGYEDDÖNTŐ
Arianna Errigo (olasz)–Jeon Hi Szuk (dél-koreai) 15:12
Alice Volpi (olasz)–Corinne Maitrejean (francia) 15:7
Valentina Cipriani (olasz)–Lee Kiefer (amerikai) 11:10
Nam Hjun Hi (dél-koreai)–Gyeriglazova 5:4
ELŐDÖNTŐ
Volpi–Errigo 15:13
Cipriani–Nam 9:5
DÖNTŐ
Cipriani–Volpi 15:12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik