Torna: szupergyakorlattal hívja ki Berkit a brit Whitlock

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.21. 16:52
null
A lólengésben olimpiai és Eb-bronzérmes Whitlock riói aranyra tör (Fotó: Action Images)
Kihívás Berki Krisztiánnak, London olimpiai bajnokának és minden idők egyik legjobb lólengés-specialistájának: a 2012-es olimpiai bronzérmes brit Max Whitlock a jelenlegi rendszerben valaha bemutatott legnehezebb gyakorlattal állt elő.

Whitlock – aki a 2013-as Európa-bajnokságon is bronzérmes lett lólengésben az ezüstérmes Berki és az aranyéremmel távozó honfitárs, Daniel Keatings mögött – 7.300-as kiinduló nehézségi pontszámú gyakorlatot állított össze edzőivel. Összehasonlításul: Berki a londoni olimpián 6.900-as anyagerősségű, tökéletesen végrehajtott gyakorlattal nyerte meg az aranyérmet, úgy, hogy a második pozícióba szorult brit Louis Smith bemutatója nettó nehézségben erősebb volt (7.000). Szintén Smithé az eddigi legnagyobb anyagerősségű lólengés-gyakorlat (7.100), most Whitlock még ehhez képest is szeretne nagyot dobni. Tökéletes végrehajtás esetén a gyakorlat 17.300-at érhet – Berki 16.066-tal győzött Londonban, Whitlock 15.600-zal lett harmadik.

„Annyira nehéz a gyakorlat, hogy Maxnek lehet, hogy évek kellenek a tökéletesítéshez, és benne van az esés is néhány versenyen. Elképzelhető, hogy elrontja a következő világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon, de ezt a kockázatot el kell vállalnia annak érdekében, hogy Rióban esélye legyen az aranyéremre” – magyarázta Scott Hann, Whitlock edzője.

A kiváló összetett tornász és talajon is világklasszisnak számító Whitlock kész arra, hogy Berki méltó kihívója legyen – ahogy ő is elismeri, még mindig a magyar szerspecialista az, akit mindenki le akar győzni.

„Jó néhányszor versenyeztem Berki ellen, és megmutatta, mi is kell egy olimpiai aranyéremhez. Ezért próbálom már meg világkupákon ezt a rendkívül nehéz gyakorlatot – ha összejön, akkor ez a további nagy versenyeken is fontos lehet. Kell az ambíció ahhoz, hogy a világ legjobbjainak is kihívója tudjak lenni. Az elmúlt két hétben tizenhatszor csináltam meg a gyakorlatot edzésen, és ennek nagyon örülök – de rettenetesen fárasztó. Alig várom, hogy élesben, versenyen is megmutathassam” – mondta Whitlock.

A portugáliai Anadiában megrendezett világkupa-verseny selejtezőjében Whitlock debütált is az új gyakorlattal: a végrehajtás még (a várakozásoknak megfelelően) nagyon messze volt a tökéletestől, így a 8.100-as kiviteli pontszám a 7.300-as nehézséggel együtt 15.400-as összpontszámot ért – a legmagasabbat a mezőnyben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik