Struhács: Kiss Balázs nem hazudna nekem

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.04.19. 10:24
null
Struhács György (balra) kiáll tanítványa mellett (Fotó: Unger Tamás – archív)
Struhács György, a kötöttfogású birkózók szakágvezetője értetlenül áll a világbajnok Kiss Balázs márciusi doppingtesztjének frissen nyilvánosságra került pozitív eredménye előtt, és hisz tanítványának.

„Útban Baki felé, a moszkvai repülőtéren értesültünk a hírről, s azonnal leültünk Balázzsal, aki kijelentette, hogy semmilyen tiltott szert nem használt – nyilatkozta hétfő reggel a még az azeri fővárosban tartózkodó csapat szövetségi kapitánya. – Nagyon régóta dolgozunk együtt, mintha a gyermekem lenne, tudom, hogy nem hazudna nekem."

KISS: NEM ÉPESZŰ EMBERRE VALLANA, HA ILYET SZEDNÉK
 „Ez az egész ugyanis, úgy, ahogy van, egyszerűen nem életszerű. Ha tudom, hogy bármikor kereshetnek, hiszen jelezték, megtennék egy ilyen öngyilkos lépést? Az sem épeszű emberre vallana, ha olyan szert venne be, amelyik húsz évre visszamenőleg kimutatható" – nyilatkozta az eset után Kiss Balázs. A teljes interjút itt olvashatják. 

A szakember a 96 kilós versenyzőhöz hasonlóan életszerűtlennek tartja az esetet, nem lát magyarázatot arra, hogy Kiss miért éppen most doppingolt volna.

„A tavalyi világbajnokságon, s azóta is többször adott már mintát, nem volt semmi probléma. Amikor Tatán voltunk edzőtáborban, és hívták az ellenőrök, ő azonnal ment, rendelkezésre állt – emlékezett a szakember. – Miért doppingolt volna most, ilyen előzmények után mi értelme lett volna ennek? Az egész valószerűtlen. Balázs nagyon értelmes, okos fiú, biztosan nem tenne ilyet."

Kisst márciusban, versenyen kívül ellenőrizték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából a Magyar Antidopping Csoport emberei. Az eredmény mostani közlése után a sportoló már el sem indult az Eb-n, amelyen súlycsoportja egyik legnagyobb esélyese volt. Szervezetében az anabolikus szteroidokhoz hasonló anyagot találtak.

Struhács György jelezte, már kérték a B-próba elvégzését, de abban nem bízik, hogy más eredmény születne:

„Ugyanabban a laborban elemzik azt is, éppen ezért nem hinném, hogy a második vizsgálat negatív eredményt hozna. Ettől függetlenül, miután hazamentünk, küzdeni fogunk, mindent elkövetünk, hogy tisztázzuk ezt a helyzetet."

A BVSC versenyzője a szeptemberi világbajnokságon szerezte meg a sportág 25. magyar aranyérmét, 2007-ben pedig Európa-bajnoki bronzérmet nyert.

TISZEKER: VÉLHETŐEN TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐ TARTALMAZTA A SZERT
 "Nem anabolikus szteroidot mutatott ki a vizsgálat, hanem a hormon antagonisták és modulátorok közé, azaz az S4-es csoportba tartozó aromatáz inhibitort, amely az anabolikus szteroidokkal együtt használatos, azok mellékhatásának kivédésére hivatott, egyben növeli az izomerőt - mondta Tiszeker Ágnes. - Általában szteroidkúra mellé szokták szedni, ezt a szert recept nélkül nem lehet kapni, az alapellátásban a háziorvos sem ír fel ilyet."

A MACS vezetője hozzátette, tudomása van arról, hogy legális forgalomban kapható táplálékkiegészítők tartalmazzák az egyébként a tiltólistán található szert.

Tiszeker Ágnes elmondta, a tavaly vb-aranyérmet nyert Kiss Balázs doppingellenőrzési szempontból a nemzetközi nyilvántartott csoportba tartozik, mint sportága legjobbjai. Az ellenőrzést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) rendelte meg.

"Kiss Balázsnak most írásban kell nyilatkoznia arról, kéri-e a B-próba elvégzését, ha igen, ezt a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) szervezi meg, s ugyancsak a FILA dolga a fegyelmi eljárás lefolytatása." - mondta Tiszeker, aki jelezte: "A tiltólistán az S4-es csoportban tartozó szerekhez tartozó büntetési tétel két év."

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik