Az életmentő Riou mindenképpen folytatni akarja a földkörüli versenyt

Vágólapra másolva!
2009.01.07. 12:15
A negyedik helyen halad a Vendée Globe földkörüli szóló vitorlásversenyen a francia Vincent Riou (PRB), aki kedden a Horn-fok közelében kimentette felborult hajójából honfitársát, Jean Le Camot (VM Matériaux). Le Cam kedd hajnalban szenvedett balesetet, majd segélyhívására egy chilei katonai repülőgép, egy teherhajó, illetve két versenytárs, Riou és Armel Le Cléac'h (Brit Air) indult a segítésére. A mentésre végül Riounak nyílt reális esélye.
Az olajszállító kapitánya nem akarta kockáztatni emberei életét
Fotó: Reuters
Az olajszállító kapitánya nem akarta kockáztatni emberei életét
Az olajszállító kapitánya nem akarta kockáztatni emberei életét
Fotó: Reuters
Az olajszállító kapitánya nem akarta kockáztatni emberei életét

"Amikor felborult, éppen telefonos kapcsolatban voltunk, rögtön tudtam, hogy komoly baj történt – elevenítette fel a történteket a megmentő. – Az éjszaka hátralévő részében és azután is hajtottam magam előre, hogy minél gyorsabban megtaláljam őt. Nem tudtam, milyen állapotban van, azzal viszont tisztában voltam, hogy gyorsan kihűlhet ilyen körülmények között, bezárva a felborult hajójába. A vitorlásra rábukkanó olajszállító irányított a pontos helyszínre, ezzel sok időt nyertem, ugyanis korántsem egyszerű egy hatvanlábas felborult hajót megtalálni négyméteres hullámok között."

Az olajszállító lényegesen korábban ért a helyszínre, de éppen a rendkívül kedvezőtlen viszonyok miatt a kapitány nem engedte mentőcsónak vízre bocsátását, mivel nem akarta kockáztatni emberei életét.

"A vitorlást félig elöntötte már a víz, mire odaértem – folytatta Riou. – Jean a hajó orrában próbált életben maradni, azzal a kevés levegővel, ami ott megreked. Mivel nem tudtunk kommunikálni, attól féltünk, hogy akkor jön ki, amikor nem vagyunk ott. Ezért aztán a szintén megérkező Armellel egyfajta váltót szerveztünk, hogy valamelyikünk mindig a közelben legyen. Amikor meghallotta, hogy jövök, kimászott, felkapaszkodott a hajótestre és belekapaszkodott a kormánylapátba. Minden hullámnál víz alá került. Tudtam, hogy nincs sok időm és voltaképpen sok esélyem sem arra, hogy elkapjam. Elsőre nem sikerült neki megfognia a hajókötelemet, de tudtunk néhány szót váltani. Mondtam neki, hogy akkor engedje el a kormánylapátot, ha hozzákötötte magát a kötélhez. Negyedikre végre sikerült az akció. Amikor az ember azt látja, hogy a barátja minden egyes hullámnál a víz alá kerül, azt gondolja, lehet, hogy ez az utolsó. Negyedikre nagyon közel mentem, túl közel, meg is rongálódott a hajóm. Ezzel együtt húztam, ahogy bírtam, és végül a fedélzetre jutott. Negyedóráig tartott. Mindent bele kellett adnom, nem tudhattam, meddig bírja. Ezek voltak a legrosszabb pillanatok."

Riou a Beagle-csatorna – a Csendes- és az Atlanti-óceánt összekötő természetes átjáró – felé vette az útját, feltételezhetően azért, hogy a szűkszavú közlés alapján rendben lévő Jean Le Camot partra tegye, ő pedig, ha megrongálódott hajóval is, de folytathassa az útját.

A hatodik Vendée Globe harminc résztvevője – köztük két nő – a franciaországi Les Sables d'Olonne-ból indult november 9-én, hogy kikötés nélkül teljesítse a 43 ezer km-es távot a Jóreménység foka, Ausztrália déli partjai, valamint a Horn-fok mellett elhaladva. Mostanáig 16 hajó esett ki, és várhatóan Jean Le Cam VM Matériaux-ja lesz a 17., egyelőre azonban "nem lokalizáltként" szerepel a sorrendben, mivel nem érkezett a szervezőkhöz hivatalos bejelentés a kiállásáról.

Az élen változatlanul a 2001–2002-es kiírásban győztes francia Michel Desjoyeaux vitorlázik, őt honfitársa, Roland Jourdain követi másodikként a Veolia Environnement-nal mintegy 90 mérföldes hátrányban. A harmadik helyen Cléac'h, a negyediken Riou vitorlázik 640, illetve 680 mérfölddel lemaradva.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik