Nyolc gladiátor száll harcba Jokohamában a bajnoki címért

Vágólapra másolva!
2008.12.05. 13:00
Kevés olyan (küzdő)sport létezik, melynek eseményeit röpke másfél évtizeddel az első hivatalos verseny után világszerte figyelemmel kísérik. A karate, a kungfu és a kick-boksz ötvözetéből 1993-ban kialakult K–1 (a „K” a három említett sportágat jelzi, míg az 1-es szám arra utal, hogy ez a legnagyobb állóképességet követelő, legnehezebb küzdősport) ezek közé tartozik. A december 6-án Jokohamában megrendezésre kerülő 16. World GP-döntő legnagyobb kérdése, hogy megtörik-e a 2002 óta tartó holland hegemónia.
Remy Bonjasky (jobbra) is ott lesz Jokohamában
Fotó: Reuters
Remy Bonjasky (jobbra) is ott lesz Jokohamában
Remy Bonjasky (jobbra) is ott lesz Jokohamában
Fotó: Reuters
Remy Bonjasky (jobbra) is ott lesz Jokohamában

A K–1 népszerűségét jelzi, hogy számos sportág kiválóságai próbára tették már magukat ebben a küzdősportban: a világhírű szumós, Akebono, a volt NFL-játékos, Bob Sapp (Akebono éppen Sapp ellen debütált), a korábbi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok, Francios Botha, és Mike Tyson is sokáig kacérkodott a gondolattal, hogy hatalmas balegyenesei mellett a rúgásokkal is megpróbálkozik, és beszáll a K–1 világába.

A szombati K–1 World GP-döntő mezőnyét elnézve azonban „Vas Miki” jól döntött, hogy nem vállalta ezt a fajta erőpróbát, mert a szakmailag tökéletesen felkészített harcosok között nincs helye egy bohócnak!

A világbajnoki finálénak beillő jokohamai nagydíjdöntő az év legjelentősebb eseménye a sportágban, melyre az évközi különböző nagydíjakon, illetve a szeptemberi szöuli elődöntőn kvalifikálhatta magát a legjobb nyolc harcos. Egyetlen nap alatt, egyenes kieséses rendszerben döntik el, ki lesz a 2008-as esztendő bajnoka.

A „favágó” munka közben



Az idei verseny legnagyobb kérdése, hogy megdől-e a holland hegemónia, ugyanis az új-zélandi Mark Hunt 2001-es sikere óta csak németalföldi harcos tudta megnyerni a World GP-döntőt. Az utóbbi három évben a már-már verhetetlennek hitt Sammy Schilt volt a bajnok, de ő most nem vesz részt az eseményen, ugyanis Szöulban kikapott attól a Peter Aertstől, akit az előző két évben legyőzött a döntőben.

A szintén holland Aerts háromszoros világbajnok (vagyis World GP-győztes), és ő az egyetlen a mezőnyben, aki már az első, 1993-as nagydíjfinálén is részt vett. A 38 évesen is kimagasló állóképeséggel bíró, az ütés- és rúgáskombinációkban egyformán hatékony Aerts a jokohamai verseny egyik legnagyobb esélyese. Ha győzni tud, befoghatja az eddigi egyetlen négyszeres győztes, már visszavonult, szintén holland Ernesto Hoostot.

A „favágónak” (ez Aerts beceneve) ugyanakkor nem lesz könnyű dolga, mert a negyeddöntőben a ruganyosságáról és különleges rúgástechnikájáról ismert, 3 nap múlva 24 éves marokkói Badr Hari lesz az ellenfele.

Badr Hari brutális K. O.-ja



Hari is a holland iskolán nevelkedett, évek óta Hollandiában készül, és a szakemberek véleménye szerint az elkövetkezendő években a K–1 kimagasló alakjává válhat. Képességeiről sok mindent elmond, hogy Szöulban akkora verésben részesítette a nála majd' két fejjel magasabb, 218 centis Hon Man Csoit, hogy a pontozók jóindulatát is élvező koreai óriás képtelen volt kiállni a hosszabbítást jelentő 4. menetre.

Aertsen és Harin kívül esélyes még a kétszeres bajnok holland Remy Bonjasky. A repülő térdrúgásairól és eleganciájáról ismert („repülő úriembernek” nevezett) 32 éves klasszis egyedi stílusával 2003-ban és 2004-ben sem talált legyőzőre, de azóta már kiismerhetővé vált, többször is kikapott.

Bonjasky legjobb meccsei



Most viszont a sorsolásnak köszönhetően a látszólag könnyebb alsó ágra került, így jó esélye van rá, hogy visszaüljön a K–1 trónjára.

A három nagy esélyes mellett a kiütéseiről híres orosz Ruszlan Karajev, a lábbal és kézzel egyformán jó holland Errol Zimmerman és a rutinos (36 éves), hatalmas küzdő, 2002-ben második francia Jerome Le Banner is okozhat meglepetést, bár utóbbi éppen Bonjaskyval csap össze a negyeddöntőben.

K–1, WORLD GP-DÖNTŐ

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA:
Peter Aerts (holland)–Badr Hari (marokkói)
Errol Zimmerman (holland)–Ewerton Teixeira (brazil)
Gökhan Saki (török)–Ruszlan Karajev (orosz)
Remy Bonjasky–Jerome Le Banner (francia)

Karajev kiütései

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik