Boros Gergelynek olimpiai tervei vannak, Benkő és Vereckei a rivális

Vágólapra másolva!
2008.02.15. 12:10
Boros Gábor 2007-ben az U23-as Európa-bajnokságon duplázott, egyesben és párosban is győzni tudott 500 méteren, valamint a hazai válogatókon is rendre elöl végzett. Evés közben jön meg az étvágy, s úgy tűnik a versenyzőnek komoly ötkarikás tervei is vannak. Legfőbb ellenfelének az 500 egyes 2006-os Európa-bajnokát, Benkő Zoltánt, valamint a szám háromszoros világ- és ötszörös Európa-bajnokát, Vereckei Ákost tartja. A vízi alapozást Dél-Afrikában kezdik Borosék, e hét elejétől március 21-ig edzenek itt Hűvös Viktor irányításával.
Elsőként a javarészt fiatalabb kajakosokból álló, Hűvös Viktor és Nagy László edzette csapat utazott el melegvízi edzőtáborba. Keddtől Dél-Afrikában készül Boros Gergely, Bozsik Gábor, Boros Attila, Gyökös Lajos, valamint Sík Márton és Csamangó Attila. A csapat egyik húzóembere Boros Gergely, aki tavaly világbajnokságot nyert kajak négyesben 200 méteren, idén pedig minden energiáját az olimpiai számokra fordítja.

Minden esélye megvan a jó szereplésre, hiszen 2007-ben az U23-as Európa-bajnokságon duplázott, egyesben és párosban is győzni tudott 500 méteren, valamint a hazai válogatókon is rendre elöl végzett, s többször megszorongatta a szám háromszoros világbajnokát, Vereckei Ákost is.

„Természetesen idei legfőbb célom kijutni Pekingbe, mindent ennek rendelek alá. Az 500 egyesben és az 1000 négyesben látok fantáziát, ám a csapathajó kialakítása csak kemény próbálkozások után fog eldőlni. Egyes kajakban szeretném a maximumot kihozni magamból, s remélem ez elég lesz az olimpiai kiküldetéshez”- mondta a 24 éves kajakos. Legfőbb ellenfelének az 500 egyes 2006-os Európa-bajnokát, Benkő Zoltánt, valamint a szám háromszoros világ- és ötszörös Európa-bajnokát, Vereckei Ákost tartja. A 200 méteres indulás nagyban függ az időrendtől, ha a szegedi MOL Világkupán és a milánói Eb-n az olimpiai számok után lesz, akkor elképzelhetőnek tartja, hogy rajthoz áll, ám idén ez a táv számára háttérbe szorul.

Jelenleg Nagy László és Hűvös Viktor irányítása alatt edz, s mint mondja, az idei téli felkészülés jól sikerült, hiszen elkerülték a sérülések és a betegségek: „Eddig minden évben volt valamennyi kényszerpihenőm, ez a peches széria most szerencsére megszakadt.” A futásban, úszásban javultak az eredményei a tavalyiakhoz képest, habár januártól a klórallergiája miatt a medence helyett is a futást választotta.

Január első napjaiban részt vett egy ausztriai sífutótáborban, ami igen népszerű alapozó edzés a kajakosok és kenusok körében, tudniillik minden izmot alaposan megmozgat és remek az állóképesség javítására is. Az északi országok versenyzőinek edzésében is jelentős szerepet tölt be ez akiegészítő sport, a norvégok többszörös olimpiai bajnok kajakosa, Knut Holmann is indult sífutó versenyeken.

A vízi alapozást Dél-Afrikában kezdik Borosék, e hét elejétől március 21-ig edzenek itt Hűvös Viktor irányításával, ám hazatértük után ismét csatlakozik a csapathoz Nagy László, aki nem utazik el a fekete kontinensre. Ekkor már valószínűleg többet tudnak a négyesről, jobban kirajzolódnak az erőviszonyok csapaton belül is, és azon kívül is…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik