Gyors tollaslabda, 3. Berlin Open: elsöprő német fölény

Vágólapra másolva!
2007.11.29. 15:42
A 3. Berlin Speedminton Openen, amelyet a Berlin melletti Oranienburgban rendeztek meg, három kategóriában nevezhettek a versenyzők: férfi, női és szenior (40 év feletti). A verseny egyik különlegessége a pálya talaja volt, hiszen ezúttal nem a klasszikusnak számító műfüvön vagy salakon, hanem a nyarat idézve homokon kellett egész nap helytállniuk a játékosoknak. Legnagyobb létszámban a férfiak indultak, ahol több mint 50-en vágtak neki a dupla K.O. rendszerben zajló bajnokságnak. A férfiaknál Magyarországról öt versenyző indult: Seres Gergely, Rakonczai Dániel, Varga Antal, Csizmadia Csaba és Máté Csaba.
speedminton.de
speedminton.de

Seres, Rakonczai és Varga erős ellenfelek ellen nagyon szoros meccseket játszott, de végül ez sem volt elég a továbbjutáshoz, így a vigaszágon folytatták. Kevésbé szoros meccsen jutott vigaszágra Csizmadia és Máté, akik a januári 2. Berlini Speedminton Open-hez képest jóval erősebbnek érezték a mezőnyt. Máténak már az első meccsen a férfi kategória későbbi bajnokával, Christian Tews-zal kellett megküzdenie elsőként.

A vigaszágon hasonlóképpen alakultak az eredmények. Seres, Rakonczai és Varga itt is nagyon szoros küzdelemben maradt alul. Csizmadia és Máté itt már jobb eredményt tudott elérni, mint a fő ágon, de az ő meccseik ennek ellenére sem voltak olyan szorosak, mint a többi magyar játékosé a kategóriában.

A nőknél Sturcz Anikó és Máté Szilvia nevezett be a versenybe. Mivel a nőknél kevesebb induló volt, ebben a kategóriában a dupla K.O. rendszer helyett négy fős csoportokra osztva körmérkőzéseket játszottak a résztvevők. Sturcz Anikó az első meccsét 2:0-ra megnyerte, de sajnos a többi ellenfelénél ezt már nem sikerült megismételnie. Máté Szilvia Kerstin Klante-val játszott először, aki a 2. Berlin Speedminton Open-t, és – igaz, ez is csak a végén derült ki – ezt a versenyt is megnyerte. Bár a csoportjából egy versenyző visszalépett, sajnos a másik ellenfelét sem sikerült legyőznie.

A szenior kategóriában országunkat Gulyás Sándor képviselte. Meglepetésünkre a szenior kategóriában indult a sport feltalálója, Bill Brandes is. Gulyás az első meccsét – mint a döntő után kiderült – a kategóriája bajnokával, Manfred Schüsselerrel vívta, de sajnos 2:0-ra kikapott. Megnyerte viszont a második meccsét 2:1-re, amely után a Bill Brandesszel vívott küzdelemben a feltaláló 2:1-re legyőzte versenyzőnket. A negyedik meccsén, - melyben a másik döntős szeniorversenyző ellen küzdött – egy nyert és egy elveszített játszma után a harmadik játszmában igen szoros, 19-17-es pontaránnyal kikapott. Így csak 2:1-re ugyan, de az ellenfele nyerte a meccset.

A döntőt a férfiaknál René Lewicki, korábbi berlini bajnok és Christian Tews kölni versenyző játszotta, amelyet nehéz és fordulatokkal teli játszmákban végül Tews nyert meg 2:1-re. Ennek során az első két jászmát Tews, a második kettőt Lewicki nyerte, majd a döntő játszmában 11:16-tal, Tews bajnokságot jelentő győzelmével zárult a küzdelem.

A nőknél már nem csak német versenyzők játszottak a döntőben: a liverpooli Gill Dabeck mérkőzött meg a hamburgi Kerstin Klante-val a női bajnoki címért. Dabeck nagyszerű játéka ellenére a harmadik szettben elvesztette a türelmét, így – igaz, csak 2:1-re –, de végül a hamburgi lány lett a verseny nyertese.

A versenyzők ezúton is külön köszönetet mondanak a Magyar Gyula KSZKI-nek és igazgatójának, Fekete Jánosnak, valamint a Kőbányai Sport és Közhasznú Alapítvány kuratóriumának és Hargittai Lászlónak, az alapítvány vezetőjének, hogy támogatásukkal lehetővé tették Sturcz Anikó, Seres Gergely, Rakonczai Dániel és Varga Antal részvételét a 3. Berlini Speedminton Open-en. (Bővebb információ a sportról: www.speedminton.hu )
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik