Kajak-kenu: összeállt a maratoni válogatott

Vágólapra másolva!
2006.05.14. 17:46
Címkék
A párosok versenyével és világbajnoki válogatójával folytatódott az AstraZeneca maraton magyar bajnokság. A maraton-világbajnokságra válogató verseny második napján Jámbor, Csay, Folláth, Csabai és Györei a párosok mezőnyében is jogot szereztek arra, hogy képviseljék hazánkat a nemzetközi mezőnyben.
Csabai Edvin (jobbra) és Györei Attila (balra) útban a nyolcadik világbajnoki cím felé.
Tumbász Hédi
Csabai Edvin (jobbra) és Györei Attila (balra) útban a nyolcadik világbajnoki cím felé.
Csabai Edvin (jobbra) és Györei Attila (balra) útban a nyolcadik világbajnoki cím felé.
Tumbász Hédi
Csabai Edvin (jobbra) és Györei Attila (balra) útban a nyolcadik világbajnoki cím felé.

A párosok maratoni versenyében a férfi és női kajak illetve a kenu kettesek mérték össze erejüket: a férfi kajakosoknál a Jámbor Attila-Homoki Tamás kettős győzedelmeskedett a tavalyi vb második helyezettje a Szigeti Krisztián-Szakály Viktor páros előtt.

Borsodi Géza a felnőtt maratoni válogatott vezetőedzője a verseny után elmondta:

"A Szigeti-Szakály páros második helyezésének az oka az is lehet, hogy Szakály 20 km után rosszul lett, így viszonylag jobban lemaradtak, összesen 4 perccel később értek célba a Jámbor-Homoki páros után. Természetesen a rosszulléttől függetlenül is lehet, hogy a most először közösen evező Jámbor-Homoki páros így is elsőként csap célba, de mindenképpen egy szorosabb versenyre számítottunk." – tette hozzá a vezetőedző.

A Szigeti-Szakály páros egyébként a verseny után megjegyezte, hogy számukra a tavasz mindig nehezen megy, de a világversenyekre és az Európa-bajnokságra mindig jó formába kerülnek.

A női kajakozóknál a várakozásoknak megfelelően a Csay Renáta-Folláth Viven páros ért először célba a Faldum Bereniké-Szabó Ágnes kettős előtt.

"Ugyan Csayék nyerték a futamot, azonban nem voltak maradéktalanul elégedettek teljesítményükkel. Elmondásuk szerint az edzéseken jobban mentek, bár nem túl sokat sikerült mindezidáig még együtt evezniük, s kevés kilométer van még a hátuk mögött" – árulta el Borsodi.

A férfi kenusok mezőnyében minden a papírforma szerint alakult, s a hétszeres világbajnok páros, a Csabai Edvin-Györei Attila duó futott be először a célba a tavalyi Európa-bajnokság második helyezettje, a Dindl Róbert-Gilányi Zsolt kettős előtt.

"A válogatottal most elkezdünk a két világkupára készülni, ahol a nemzetközi mezőnyben is meg tudják méretni magukat versenyzőink. Itt derül majd ki – mondta el kérdésünkre Borsodi Géza –, hogy ki hol fog indulni, hiszen több versenyző a világbajnokság két számában is jogot szerzett az indulásra. Azonban nem biztos, hogy e versenyzők élni is kívánnak e jogukkal, hiszen nagyon megterhelő két napon két maratoni számban is elindulni. Ráadásul a férfiak nemzetközi mezőnye igen erős."

A Világkupák után, tehát június végére kiderül, hogy hogyan áll össze a maratoni válogatottunk a szeptemberi trevolat-i világbajnokságra. Az zonban biztos, hogy a tegnapi és a mai nap számainak első és második helyezettjei –kivéve a férfi kajak egyeseknél, ahol Csabai Edvin mentességével biztos indulóként az első helyezett jutott csak tovább - jogot szereztek arra, hogy képviseljék hazánkat e rangos megmérettetéseken.

EREDMÉNYEK:

Felnőtt férfi K-2 (36,6 km)
1. Jámbor Attila-Homoki Tamás
2. Szigeti Krisztián-Szakály Viktor
3. Bauer Gyula-Petri Tamás
Felnőtt női K-2 (28 km)
1. Csay Renáta-Folláth Vivien
2. Faldum Bereniké-Szabó Ágnes
3. Gáspár Zita-Groholy Diána
Felnőtt C-2 (28 km)
1. Csabai Edvin-Györei Attila
2. Dindl Róbert-Gilányi Zsolt
3. Kiss Tamás-Kövér Márton
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik