Ausztriai nemzetközi tornán készültek a Dunaferr férfi röplabdázói

Vágólapra másolva!
2008.01.14. 14:44
Botos Ferenc, Niederösterreich tartomány röplabda sportkoordinátor-sportigazgatója meghívására felkészülési tornán vett részt az észak-ausztriai Gross Gerungsban a Dunaferr SE férfi röplabdacsapata. Bár a dunaújvárosiak mind a négy meccsüket elvesztették, a cseh Slavia Havirov, valamint Nacsa Gábor és Maksa Zoltán osztrák csapata, az Union Arbesbach ellen is hasznos, szoros találkozókat vívtak.

A torna első meccsét a házigazda osztrák Arbesbach és a Dunaferr vívta. Az első játszmában álmosan kezdtek a hazaiak, a feladó és az ütők nem mindig voltak összhangban. A magyar együttes frissebb volt, játékosai remekül kihasználták a magyar mellett cseh és szlovák röplabdázókkal felálló osztrák gárda rontásait. A második felvonásban magára talált az Arbesbach, a hazaiak sokkal hatékonyabban nyitottak, a Dunaferr szervafogadása ekkor akadozott, a feladónak, Szabó Gábornak nehéz dolga volt. Ezzel természetesen a támadásvariációk is szűkültek, tetszetős, eredményes játékkal egyenlített a házigazda.

A következő játékrész a hajrá kezdetéig szoros volt. Húsz pont fölött taktikus, erős ütésekkel ellépett a magyaroktól az Arbesbach, és átvette a vezetést. A hazaiak lendülete a negyedik játszmában is tartott, a dunaújvárosiak apró figyelmetlenségeit rendre kihasználták. A magyar csapat sorsát megpecsételte a gyenge szervateljesítmény, és a rossz nyitásfogadás. A jobban nyitó és mezőnyöző osztrákok kevesebbet rontottak, és megérdemelten nyerték meg 3:1-re a torna nyitómeccsét.

A Dunaferr–Havirov találkozó első játszmájában sokáig tartotta a lépést a remek játékosokból álló ellenfelével a magyar együttes, a végjátékban azonban erőteljes, pontos szerváival riválisa fölé kerekedett a Havirov. A magyar együttes lelkes, odaadó játékával a folytatásban is teljes erőbedobásra késztett a cseheket, de így sem kerülhette el az újabb vereséget.

A torna második napján először megint a cseh gárda ellen lépett pályára Ruffing Péter együttese. Nehezen lendült játékba a magyar együttes, a feladó, Szabó Gábor éjszaka belázasodott, ennek ellenére a kezdőcsapatban kapott helyet. Az első szettben a Havirov erős nyitásaival nem tudott mit kezdeni a Dunaferr, amelynek ekkor a mezőnymunkája sem volt magas szintű. A folytatásban magára talált a fiatal dunaújvárosi együttes, a második részben szinte végig vezetett az egyre jobban védekező magyar csapat, amely 24:20 után azonban összeomlott, szervafogadása megint gyenge volt, így 26:24-re elbukta a szettet.

A harmadik játszma elején kiderült: az előző felvonás drámai végjátéka nem viselte meg a Dunaferr játékosait, ezt a periódust is jól kezdték. Egyre fantáziadúsabb, lendületesebb röplabdát produkált Ruffing Péter együttese, amelyben éppen Szabó Gábor nyújtotta a legmegbízhatóbb, legjobb teljesítményt. Az újabb szoros hajrában megint játszmalabdája volt a Dunaferrnek (24:23), s ezt ezúttal részsikerre is váltotta, tehát szépített. A negyedik szettre elfogyott a dunaújvárosiak lendülete és csökkent a koncentráció is, indokolatlanul sok nyitást rontottak a magyarok. A Havirov kevesebbet hibázott, így megérdemelten nyerte meg a játszmát, s ezzel 3:1-re a meccset.

A torna utolsó meccsén Nacsa és Maksa osztrák csapata mérkőzött a Dunaferrel. A végső sorrend szempontjából már mellékes találkozón nagy akarattal, ügyes játékkal, kevés hibával kezdett a magyar együttes, de az osztrákok is jó formát mutattak. A kiélezett végjátékban a dunaújvárosiak diadalmaskodtak. A folytatásban a nagyobb ütőerőt felvonultató hazaiak akarata érvényesült, a Dunaferr játékosaiban ekkor nem volt meg az eredmény megfordításához szükséges plusz, a periódus Maksa Zoltán szépségdíjas ütésével zárult, így két szett után döntetlen volt az állás.

A harmadik felvonásban tovább tartott a házigazdák lendülete, a Dunaferr nem tudott túllépni apró hibáin, így már a szett közepén tetemes előnyhöz jutottak az osztrákok (20:14). A végjátékban faragott hátrányából a Dunaújváros (21:18), de egyenlíteni már nem tudott, így az Arbesbach összesítésben átvette a vezetést. A következő játszmában újra jobbik arcát mutatta a magyar csapat, a pontos nyitásfogadások után a feladónak rendszerint több variációs lehetősége is volt a játék szervezésére. A precíz, változatos támadójáték csak egy ideig volt eredményes, hiszen felzárkózott az osztrák gárda, a hajrá kezdetén már egyenlő volt az állás. A végjátékban 24:22-es magyar vezetés után már csak az osztrákok szereztek pontot, így 3:1-re megnyerték a meccset. A tornát a cseh Slavia Havirov nyerte a házigazda osztrák Union Arbesbach, és a Dunaferr SE előtt.

NEMZETKÖZI FÉRFI FELKÉSZÜLÉSI TORNA, GROSS GERUNGS, AUSZTRIA

1. nap (január 12., szombat)
Union Arbesbach (osztrák) Dunaferr SE 3:1 (–17, 18, 20, 16)
Union Arbesbach Slavia Havirov (cseh) 0:3 (–24, –21, –28)
Dunaferr SE Slavia Havirov 0:3 (–21, –20, –17)

2. nap (január 13., vasárnap)
Union Arbesbach Slavia Havirov 3:1 (–21, 14, 22, 21)
Dunaferr SE Slavia Havirov 1:3 (–17, –24, 23, –18)
Union Arbesbach Dunaferr SE 3:1 (–23, 21, 20, 24)

A végeredmény:
1. Slavia Havirov 7 pont
2. Union Arbesbach 6
3. Dunaferr SE 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik