Előbb feltámadás, majd hirtelen halál az olimpiai előselejtezőben

Vágólapra másolva!
2007.11.09. 21:53
A magyar női röplabda-válogatott 3:2-re kikapott Azerbajdzsántól az európai olimpiai előselejtező 1. csoportjának harmadik fordulójában, a hollandiai Eindhovenben. Az ukránok és a házigazda hollandok elleni vereségek után a magyar női röplabda-válogatott az európai olimpiai előselejtező 1. csoportjának harmadik fordulójában a két évvel ezelőtti Európa-bajnokság negyedik helyezettje, Azerbajdzsán ellen lépett pályára Eindhovenben. Némi meglepetésre a szerdán szabadnapos azeriek csütörtökön, első fellépésükön simán kikaptak az ukránoktól.
A harmadik mérkőzésen a harmadik vereség Eindhovenben
A harmadik mérkőzésen a harmadik vereség Eindhovenben
A harmadik mérkőzésen a harmadik vereség Eindhovenben
A harmadik mérkőzésen a harmadik vereség Eindhovenben

„Láttuk a meccset, és megállapítottuk, hogy egyszerű dolgunk lesz péntek este – mondta a találkozó előtt Ludvig Zsolt szövetségi kapitány. – Az azeriek közül egyedül Natalija Mammadova képes magas színvonalú támadójátékot produkálni, őt kell semlegesíteni. Ha ez sikerül, eredményesek lehetünk.”

„Az azeriek egyáltalán nem mutattak jó formát Ukrajna ellen, a lefújást követően háromnegyedórás szidalomözönt zúdított játékosaira a szövetségi kapitányuk. A mieink este összeültek, aztán délelőtt is átbeszéltük a hollandok elleni nagyarányú vereség okait. Azért jöttünk, hogy kijátsszuk magunkból a maximumot, nem lett volna szabad ekkora különbséggel kikapni. Persze, olyan körülményekről, amelyek a hollandokat körülveszik, és olyan menedzselésről, amelyben ők részesülnek, mi csak álmodhatunk…”

A center Kovács Eszter dereka a Hollandia elleni meccsen megsérült, így a BSE középjátékosa helyett a csapatkapitány, Nagyné Mártai Veronika került a kezdőcsapatba.
Az első játszma elején elhúztak az azeriek, a hajrában már rendkívül összeszedetten röplabdázott a magyar együttes, de egyenlíteni nem tudott, így a nyitó játékrészt elvesztette (23:25, 0:1). A második felvonásban tovább színezte a játékot, tovább variálta a figurákat Azerbajdzsán válogatottja, Mammadova ezúttal kevesebb labdát kapott, a magyarok nem tudtak lépést tartani riválisukkal (15:25, 0:2).

A harmadik szettben megint egysíkúvá vált az azeriek játéka. Ebben a periódusban végig a magyar válogatott vezetett. Katona Brigitta helyett Héjjas Valéria állt be, s vele – Filipovics Anita mellé – még egy remek teljesítményt nyújtó játékos lett a pályán. A hajrában még próbálták visszavenni a játék irányítását az azeriek, de a mieink végre a valós tudásuknak megfelelően röplabdáztak, magabiztosak volt, és szépítettek (25:18, 1:2).

A nagy nehezen megszerzett lendület szerencsére nem hagyott alább a folytatásban sem, a negyedik felvonást végig imponáló magyar fölény jellemezte. Taktikailag remekül érezték a játékot a mieink, és Mammadova is fáradtabban mozgott. Centerben sokkal jobb teljesítményt nyújtottak ellenfelüknél a magyarok, a feladó, Bognár Krisztina szépen mozgatta a csapatot. Ehhez társult még egy erőteljesebb nyitási mutató, s hamarosan már az egyenlítésnek örülhettek a mieink (25:14, 2:2).

Az ötödik játszma a várakozásoknak megfelelően óriási csatát hozott. Az azeriek újra magukra találtak, ellentmondást nem tűrően küzdöttek minden pontért. 6:5-re vezetett a rivális, amikor a magyarok hirtelen megtorpantak, ez pedig a rövidített szettben végzetes. Gyorsan elhúzott Azerbajdzsán együttese (5:10) amelyben újra csak Mammadova támadott, 15 támadásból tízet ő fejezett be. A folytatásban dicséretesen küzdöttek a mieink, hátrányuk nem nőtt tovább, de közelebb már nem tudtak kerülni ellenfelükhöz (10:15, 2:3), így tisztesen helytálltak, sőt, bravúrközelben voltak a 2005-ös Európa-bajnokság negyedik helyezettje ellen, de győzniük sajnos nem sikerült.

„Csapatom olyan teljesítményt nyújtott, amely bizakodásra adhat okot – értékelt a lefújás után Ludvig Zsolt szövetségi kapitány. – Jó volt látni, hogy ezúttal nagyon lelkesen és nem mellékesen jól röplabdázott a magyar válogatott. Nem egy vagy két játékos, hanem a csapat tudott egységesen jól játszani, s ez majdnem elég volt a nemzetközileg sokkal magasabban jegyzett azeriek legyőzéséhez. A vereség ellenére örülök, hogy ilyen mérkőzést játszottunk.”

A magyar együttes szombaton szabadnapos lesz, a vasárnapi ötödik (utolsó) játéknapon pedig Csehország ellen lép pályára 18 óra 30 perctől.

Európai olimpiai előselejtező, nők, 1. csoport, Eindhoven (Hollandia)

AZERBAJDZSÁN–MAGYARORSZÁG 3:2 (23, 15, –18, –14, 10)
Eindhoven, 300 néző. Játékvezetők: Debarre (francia), Porvaznik (szlovák)
Azerbajdzsán: Zamanova 6, MAMMADOVA 29, Siminyagina 4, Gulijeva 5, RAHIMOVA 17, Kavalenka 2. Csere: Korotenko (liberó), S. Karimova, A. Karimova. Szövetségi kapitány: Faig Garajev
Magyarország: BOGNÁR 4, Katona 3, FILIPOVICS 18, Pethő 14, HORVÁTH D. 18, Nagyné 10. Csere: Vatai (liberó), Meléndez-Pál, Kiss K. 2, HÉJJAS 14. Szövetségi kapitány: Ludvig Zsolt
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik