A motiváltabb bolgároké a bronzérem

RODICS DÁNIELRODICS DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2006.12.03. 10:59
A motiváltabb Bulgária 3:1-re nyert Szerbia-Montenegró ellen a férfi röplabda-világbajnokság bronzmérkőzésén. A bolgárok húsz év után szereztek ismét vb-érmet!
Kazliszki (balra) üti el a labdát a Grbics, Gerics és Miljkovics alkotta sánc mellett
Kazliszki (balra) üti el a labdát a Grbics, Gerics és Miljkovics alkotta sánc mellett
Kazliszki (balra) üti el a labdát a Grbics, Gerics és Miljkovics alkotta sánc mellett
Kazliszki (balra) üti el a labdát a Grbics, Gerics és Miljkovics alkotta sánc mellett

VÉLEMÉNYEK, NYILATKOZATOK, ÉRTÉKELÉSEK

Martin Sztojev, szövetségi kapitány, Bulgária: „Gyönyörű, nehéz, és szinte tökéletes meccs volt két nagyon erős csapat között. Motiváltabbak voltunk, ezért nyertünk. A szerbeknek van olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmük is, mi húsz éve nem állhattunk fel a dobogóra sehol!”
Plamen Konstantinov, csapatkapitány, Bulgária: „Húsz év után ismét világbajnoki érmet nyert a bolgár válogatott, csodálatos érzés, hogy részese lehettem ennek a sikernek! Nem számít, hogy ez bronz, a lényeg az, hogy egy remek torna van a hátunk mögött. Tegnap nagyon csalódottak voltunk, de erőt merítettünk, ma ugyanannyira boldogok vagyunk!”
A Bulgária–Szerbia-Montenegró bronzmeccsen néhány ellentmondást nem tűrő bombával a bolgárok szereztek vezetést (8:4), amit a folytatásban növeltek is (11:6), ezért a szerbek szövetségi kapitányának, Igor Kolakovicsnak hamar időt kellett kérnie.

Együttese nyomban az ellenfél nyomába eredt, Ivan Miljkovics és Novica Bjelica pontjaival araszolt Bulgária után a szerb válogatott, 11:9-nél aztán a másik edző, Martin Sztojev szólította magához tanítványait.

Bjelica óriási ütésével, Miljkovics pontjával, és Goran Vujevics ejtésével egyenlített (12:12) Szerbia-Montenegró, ezután a riadt bolgárok előremenekültek. Andrej Zekov egy pöccintéssel, Hriszto Csvetanov pedig egy védhetetlen bombával szerzett pontot, a második technikai időre figyelmeztető hang Matej Kazijszki ütése után szólalt meg (16:14).

A 19 éves torony, Marko Podrascanin blokkjával megint egyenlített (17:17) Szerbia, úgy tűnt, a bolgárok nem képesek folyamatosan koncentrálni, Vujevics nyitása akadálytalanul csapódott le a másik térfélen. Sztojev edző megint időt kért.

Győzött Bulgária, együtt a bronzcsapat
Győzött Bulgária, együtt a bronzcsapat

VÉLEMÉNYEK, NYILATKOZATOK, ÉRTÉKELÉSEK

Igor Kolakovics, szövetségi kapitány, Szerbia-Montenegró: „A világbajnokság előtt az volt a célunk, hogy tisztességesen búcsúzzunk el a Szerbia-Montenegró névtől. Éremmel akartunk búcsúzni, de sajnos nem sikerült.”
Nikola Grbics, csapatkapitány, Szerbia-Montenegró: „Ma a bolgárok nagyon jól játszottak, főleg a szettek hajrájában! Mindent megtettünk, amit lehetett, szerintem jók voltunk, de az ellenfél még jobb. Bízom benne, hogy válogatottunk a jövőben is megmarad ezen a szinten, és a fiatalok is meghatározó játékosokká válnak majd.”
A szakember szavai felvillanyozták játékosait, akik ismét elkezdtek hajtani, felzárkóztak (23:22), aztán Kolakovics edző igényelt egy kis pihenőt. Vladimir Grbics pontjával előbb egyenlített, majd fordított, végül testvére, Nikola blokkjával szettet nyert a szerb válogatott (25:22, 1:0).

A második felvonás elején elaludtak a szerbek, Kolakovicsnak hamar időt kellett kérnie, mert 4:0-ra elhúzott a rivális. Ébresztőt fújt, s csapata a folytatásban felzárkózott (8:6). Vujevics ütésével egyenlítettek a szerbek (8:8), aztán Kraszimir Gajdarszki a hálóba bombázott (9:8).

Bulgária egy szempillantás alatt megrázta magát, Kazijszki, és a korábban Csepelen játszó Plamen Konsztantinov pontjaival visszaszerezte a vezetést (16:13). Jevgenyij Ivanov blokkolta Miljkovicsot, Kolakovics gyorsan időt kért, de Bojan Jordanov gyönyörű megmozdulásaival tovább nőtt a bolgár előny (18:14).

Persze Szerbia-Montenegró legjobbjai sem keseregtek, Vujevics könyörtelen sáncaival lábra kaptak, előbb felzárkóztak (19:18), majd egyenlítettek (20:20). Ezután kezdődött az idegölő végjáték, araszolgatás a cél felé (23:23). Konsztantinov ütésével játszmalabdához jutott Bulgária, a következő labda a szerb blokkról a vonalon túlra vágódott, ez egyenlítést jelentett (25:23, 1:1).

Vujevics ütésével minimális különbségű szerb vezetéssel vonultak a csapatok pihenni a harmadik szett első technikai idejénél (8:7). Konsztantinov és Bjelica termelték a pontokat a folytatásban, Ivanov blokkolta Vujevicset, a második kötelező szünetben is csak egy pont volt a különbség, 16:15 Bulgária javára.

Csepelről a világbajnoki dobogóra: a bolgár csapatkapitány, Plamen Konsztantinov
Csepelről a világbajnoki dobogóra: a bolgár csapatkapitány, Plamen Konsztantinov

Miljkovics vezérletével következett a fordítás, 19:17-nél Sztojev edző, később, 21:21-nél pedig Kolakovics kért időt. Kazijszki ütése jó volt, Vujevicsé nem (23:21), ezért a szerbek edzője megint szusszanásnyi szünetet kért, de Kazijszki előbb egy blokkal, majd egy ütéssel eldöntötte a játszmát (25:23, 2:1).

A negyedik periódust is a bolgárok kezdték jobban (14:10), Vladimir Nikolov pontja után Kolakovics időt kért, és szavaira ezúttal fogékonynak bizonyultak a szerbek, hiszen felzárkóztak (14:13), de Bjelicaa hálóba szervált, így a második technikai időnél is Bulgária vezetett (16:14).

A hajrában fordítettak a szerbek (21:20), de Ivanovval nem tudtak mit kezdeni, az ő védhetetlen ütéseivel szerezte vissza minimális vezetését Bulgária (23:22). Kazijszki meccslabdához juttatta övéit, aztán Gajdarszki és Csvetanov közös blokkja azt jelentette, hogy a világbajnokság egyik meglepetéscsapata, a motiváltabb Bulgária megnyerte a bronzérmet, a szerbek pedig ugyanúgy, mint négy éve, ezúttal is negyedikek lettek.

RÖPLABDA, FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN

A 3. HELYÉRT:
Bulgária–Szerbia-Montenegró 3:1 (–22, 23, 23, 23)
AZ 5. HELYÉRT:
Olaszország–Franciaország 3:0 (19, 17, 28)
A 9. HELYÉRT:
Németország–Egyesült Államok 3:2 (17, 18, –25, –20, 15)
A 11. HELYÉRT:
Kanada–Puerto Rico 3:1 (17, –18, 22, 21)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik