Csomós nagy lehetőség kapujában áll

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2024.10.25. 16:25
Csomós Miklós akcióban (Fotó: Csomós Mixi Facebook)
Új bajnokot avatnak az idényzáró Zemplén ralin – ezzel a kijelentéssel nem vállalunk kockázatot, hiszen a bajnoki címre matematikailag esélyes párosok közül mindenki az első címére hajt. A legesélyesebb közülük az éllovas Csomós Miklós, Nagy Attila kettős.

Négy páros, négy esély – vagyis inkább csak három, hiszen az összetett pontverseny második helyén álló Turán Frigyes, Zsíros Gábor kettős nem tud rajthoz állni a hétvégi, Szerencs környéki futamon. A pilóta elmondta: „Nagyon nehezen éljük meg, hogy bajnoki esélyesként nem lehetünk ott a szezonzárón, nem így készültünk. Mivel azonban a szervezők egy héttel eltolták a versenyt és nekem arra az időpontra már fix szerződésem volt egy filmforgatásra, így sajnos nem tudunk rajthoz állni.”

Ezzel a döntéssel Csomós Miklós és Nagy Attila egy lépéssel közelebb került pályafutása első abszolút bajnoki címéhez, hiszen 36 pont az előnye a Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt kettős előtt. Pontosabban a Velenczei Ádám, Bán Viktor kettős előtt, hiszen Vánszának elhúzódó hátfájdalmai miatt az orvos nem javasolta a versenyzést a hétvégére. „Bán Viktor rutinos navigátor, bízom benne, hogy hamar megtaláljuk a közös hangot. Matematikailag lehetünk bajnokok, de ahhoz nyernünk kell, és a power stage-en is második helyet szerezni, Mixiéknek pedig hátul végezni” – nyilatkozta Velenczei Ádám.

Napjaink sztárjai mellett korábbi legendás pilótákat is láthat a közönség a Zemplén ralin: Turi Tamás húsz évvel ezelőtt ezen a futamon szerezte meg az abszolút bajnoki címet, most pedig egy 612 lóerős, négykerék hajtású autóval lesz előfutó. Egy másik nagy közönségkedvenc, Bútor Róbert is ott lesz a rajtnál – leporolja a Citroen C3 WRC-t, és az a terve, hogy jól érezze magát – ami garantált látvány a közönségnek.
Legendás bajnokok a pályán

Matematikai esélye a Német Gábor, Németh Gergely kettősnek is van még, de ahhoz, hogy ők legyenek a bajnokok, Csomóséknak tényleg valami nagy rumliba kellene keveredniük – mindezt úgy, hogy vezetésük birtokában nekik tényleg semmit sem kell kockáztatni.

„Nagy lehetőség kapujában állunk, hiszen jelentős a pontelőnyünk, ráadásul számunkra hazai pályákon zajlik majd a mindent eldöntő ütközet – nyilatkozta Csomós Miklós. Nem készültünk másképp, mint a többi versenyre, nem érezzük tehernek vagy nyomásnak, hogy vezetünk, csak csináljuk, amit eddig is. Jó csapat áll mögöttünk, jó az autónk, ráadásul nem is kell feltétlenül nyernünk ezen a futamon.”

A kérdésre, hogy nem nehezebb-e visszafogni magát az embernek, mint ráállni a gázpedálra, és tiszta erőből küzdeni az elsőségért, Csomós azt válaszolta, hogy igen, nehezebb, ugyanakkor ilyen előnynél a tudatosságot semmiképpen sem szabad kivenni a rendszerből, muszáj valamiféle tervhez tartani magukat.

„Ismerjük az ellenfeleket, ismerjük a pályákat, tudjuk, hogy a lehulló falevelek csúszóssá tehetik az utakat, de a régi Skodával megyünk, amellyel sokkal több kilométert tettünk meg, mint az újjal, ezért bízom benne, hogy nem lehet gond – folytatta Csomós. – A vezetői hibát kell egyedül elkerülni, remélem, ezt is sikerül megoldanom. Bízom benne, hogy nagyon sokan lesznek a pályák szélén – rengeteget jelent az a sok üzenet és támogatás, amit a szurkolóktól kapunk, értük is csináljuk ezt az egészet.”

Csomós Miklós (Fotó: Csomós Mixi Facebook)

A Zemplén ralin másfélszeres pontokat osztanak, ezért a táv is hosszabb, mint a megszokott: a 17 gyorsasági szakasz összesen 162.31 kilométer hosszú. A verseny pénteken az ünnepélyes rajtceremóniával kezdődött, szombaton 9, vasárnap 8 mért szakasz vár a 109 párosból álló mezőnyre.

ZEMPLÉN RALI, A HUMDA ORSZÁGOS RALIBAJNOKSÁG 6. FUTAMA, SZERENCS
Az állás 5 futam után: 1. Csomós Miklós, Nagy Attila (HRT Racing, Skoda Fabia R5) 157 pont, 2. Turán, Zsíros (Turán Motorsport, Volkswagen Polo R5) 124, 3. Velenczei, Vánsza (Tenkes Rallye Team, Skoda Fabia R5) 121, 4. Német, Németh (Kole Media Center, Skoda Fabia Rally2) 112.5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik