Újra Nyirádon az autókrossz Európa-bajnokság

   Munkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2024.08.15. 18:55
Rajt az idei nyirádi országos bajnoki és közép-európai zóna bajnoki futamán (Fotó: Antal Balázs)
Öt év szünetet követően ismét Nyirádon vendégeskedik az FIA Autókrossz Európa-bajnokság.

2006 és 2018 között minden esztendőben szerepelt a „Vörös Katlan” a kontinens bajnokság versenynaptárában, így idén tizennegyedik alkalommal ugrálnak majd a „vasszöcskék” augusztus 17-18-án a Nyirád Racing Centerben. A kétnapos verseny a tíz fordulóból álló Európa-bajnokság hetedik állomása.

A Nyirád Racing Center három héten belül a második világverseny házigazdája. Július 27-28-án első alkalommal rendeztek Magyarországon ralikrosz világbajnoki futamot, és zsinórban harmadszor az FIA Ralikrosz Európa-bajnokság fordulójának is házigazdája volt a pálya. A nagysikerű rendezvényt követően nem maradt sok idejük a pihenésre a szervezőknek, akik szeretnének hasonlóan nívós versennyel visszatérni az FIA Autókrossz Európa-bajnokság vérkeringésébe.

A nyirádi versenyhétvégére a kontinens bajnokság élmenői mindannyian neveztek, az egyes kategóriák összetettjének első három helyezettje egyaránt rajthoz áll. A királykategóriában, a Super Buggy-ban a pontverseny éllovasa, Antony Zdenek mellett a bajnokságban őt követő cseh honfitárs, Petr Nikodém valamint a jelenleg harmadik, francia Robert Theuil nagy csatája várható.

A Buggy 1600-ban listavezető cseh Arnost Floriánt leginkább a pontversenyben második, német Markus Wibbeler, illetve a harmadik, szintén cseh Jakub Novotny igyekszik megszorongatni.

A Junior Buggy-ban a holland Nathan Ottink, a francia Malone Feuillade és a cseh Martin Kolomy állnak az összetett élén ebben a sorrendben, de nekik is számolni kell az üldözőkkel.

A Super Buggy és a Buggy 1600 mellett a Cross Carban van a legtöbb nevező, hiszen mindhárom kategóriában közel harmincan küzdenek a minél jobb helyezésekért. Az indulók között természetesen ott van ebben a kategóriában is a bajnokság első három helyezettje, azaz a francia David Meat, illetve az őt követő két spanyol, Miguel Gayoso Vázquez, illetve Ivan Pina Chinchilla.

Junior Cross Carban a kisebbik Gayoso Vázquez, Daniel vezet az összetettben, mögötte egy másik spanyol, Diego Martínez González, illetve a belga Lucas Cartelle következnek, így az ő csatájukat is nyomon követhetik a szurkolók. A hat kategóriában összesen 118 versenyző nevezett, köztük hét magyar. A királykategóriának számító Super Buggy-ban négy hazainak lehet szurkolni, hiszen megméreti magát Tóth Richárd, Tóth Sándor, Istókovics István és Klenáncz Szabolcs is. A Junior Buggy-ban ifjabb Istókovics István próbál minél jobb eredményt elérni a tucatnyi pilótát számláló mezőnyben, a Cross Carban Baráti Tomi, a TAX kategóriában pedig Palotás János lesz az egyetlen magyar induló.

A kétnapos Európa-bajnoki forduló szombaton fél kilenckor kezdődik, a „Warm up” után a két időmérő edzéssel folytatódik, a nap zárásaként pedig 17 órától az első előfutamok következnek. Vasárnap nyolc órától bonyolítják a második illetve a harmadik előfutamokat, a legizgalmasabb elődöntők és döntők kezdete pedig 14 óra. A versenyhétvége 18 órakor a díjátadóval zárul.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik