Salakmotor: Debrecenből vezet az út a Grand Prix-ba

B. N.B. N.
Vágólapra másolva!
2022.06.02. 11:17
null
A sajtótájékoztató résztvevői (balról): Szabó Péter, Baráth Norbert és Barcsa Lajos (Fotó: Boros Norbert)
Címkék
Az idény legrangosabb versenyének aposztrofálták a pünkösdhétfőn 16 órától Debrecenben megrendezendő salakmotoros Grand Prix-kvalifikációt az eseményt felvezető sajtótájékoztatón csütörtök délelőtt.

A cívisváros legújabb szállodájában megtartott eseményen elhangzott, a várakozásoknak megfelelően bombaerős mezőny gyűlik össze június 6-án a Perényi Pál Salakmotor Stadionban, 12 ország – Ausztrália, Lengyelország, Dánia, Svédország, Ukrajna, Románia, Lettország, Szlovénia, Franciaország, Németország, Csehország és Magyarország – 16 versenyzője száll harcba a viadalon.

A tét óriási, hiszen csak a legjobb négy versenyző jut a következő fordulóba, azaz a glasgow-i Grand Prix Challenge-be. A kvalifikáció során négy selejtezőt rendeznek, Debrecenen kívül a németországi Abensbergben, a szlovákiai Zsarnócán, illetve Nagyhalászban küzdenek a salakszórók az első körben, majd a továbbjutók Skócia legnagyobb városában mérik össze a tudásukat, ahonnan az első három helyezett jut be a jövő évi Grand Prix-sorozatba.

A debreceni mezőnyben Grand Prix nagydíjgyőztes, jelenlegi és egykori állandó GP-s tagsággal rendelkező motorosok, junior és hosszú pályás világbajnokok, illetve kontinensbajnok is megtalálható.

Baráth Norbert, az esemény szervezője, a SpeedWolf Debrecen ügyvezetője elmondta, rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny, minimum tíz pilóta számára jogos elvárás, hogy a továbbjutás reményében üljön motorra a Hajdúságban.

„A startlistát böngészve szerintem az ausztrálok GP-menője, Jack Holder és honfitársa, Rohan Tungate, a Grand Prix nagydíjgyőztes Michael Jepsen Jensen és a szintén dán Fredrik Jakobsen, a két lengyel, Szymon Wozniak valamint Bartosz Smektala, a svédek GP-t is megjárt pilótája, Tomas H. Jonasson, a lettek Európa-bajnoka, Andzejs Lebedevs, a németek kétszeres hosszú pályás világbajnoka, Erik Riss, illetve a debreceni Húsvét-kupán a harmadik helyen záró, junior-világbajnoki bronzérmes Olegs Mihailovs egyaránt favoritként érkezik Debrecenbe. Óriási csatákra, kiélezett küzdelemre van kilátás. A magyarok reprezentánsa Magosi Norbert lesz a versenyen, bízom benne, hogy tudása legjavát tudja nyújtani, s bravúros pontszerzésekkel örömet szerez a szurkolóknak. Nem titkolom, reményeim szerint telt ház előtt küzdenek majd a vaspapucsosok” – fogalmazott a klubvezető.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere kiemelte, legutóbb kilenc esztendeje rendezett a cívisváros salakmotoros Grand Prix-kvalifikációt, ezért óriási sportdiplomáciai siker, hogy újra otthont adhatnak ennek a versengésnek. A politikus kiemelte, ismét bebizonyosodott, hogy jó döntést hoztak, amikor 2019-ben a városvezetés a salakmotorsport mögé állt, ugyanis ismét világversenyeket rendezhetnek, megindult az utánpótlás-nevelés a helyi klubnál és nem utolsósorban tömegek járnak a debreceni viadalokra.

Szabó Péter, a Schaeffler debreceni üzemének ügyvezetője, mint a GP-kvalifikáció főtámogatója elmondta, már évek óta a sportág mellett állnak, amit társadalmi szerepvállalásnak is tekint, ezért nagy öröm számukra, hogy az elmúlt négy ében ilyen látványos tempóban fejlődött a salakmotorozás a cívisvárosban. A pünkösdhétfői megméretést óriási dicsőségnek értékeli a város és a rendező klub, a SpeedWolf Debrecen életében is.

A pünkösdhétfőn 16 órakor kezdődő Grand Prix-kvalifikációt megelőzően délelőtt 10.30-tól hivatalos edzést rendeznek a Perényi Pál Salakmotor Stadionban, melyre a belépés díjtalan. A versenyt a 14 éven aluli gyermekek ingyen tekinthetik meg.

Startlista:
1. Anze Grmek (Szlovénia)
2. Erik Riss (Németország)
3. Andrei Popa (Románia)
4. Jack Holder (Ausztrália)
5. Michael Jepsen Jensen (Dánia)
6. Rohan Tungate (Ausztrália)
7. Vitalij Liszak (Ukrajna)
8. Tomas H. Jonasson (Svédország)
9. Andzejs Lebedevs (Lettország)
10. Magosi Norbert (Magyarország)
11. Steven Goret (Franciaország)
12. Szymon Wozniak (Lengyelország)
13. Hynek Stichauer (Csehország)
14. Fredrik Jakobsen (Dánia)
15. Bartosz Smektala (Lengyelország)
16. Olegs Mihailovs (Lettország)
17. Miran Praznik (Szlovénia)
18. Kónya Sándor (Magyarország)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik