A 20 éves Szenttamási Róza olimpiai kvótást verve döntős Budapesten

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2024.06.08. 14:18
null
WolfortTSzenttamási Róza (pirosban) két bravúrral döntőbe jutott Budapesten (Fotó: MBSZ)
Szenttamási Róza (55 kg) döntőbe jutott a budapesti BOK-csarnokban zajló Polyák Imre–Varga János-emlékverseny szombati napján, amelyen az is kiderült, hogy Elekes Enikő (65 kg), valamint a két kötöttfogású, Tóth Levente (63 kg) és Vitek Dárius (130 kg) az esti programban a harmadik helyért léphet szőnyegre.

Egy cipőben járt két fiatal kiválóságunk, az U20-as világbajnoki bronzérmes, Eb-második Szenttamási Róza (55 kg), valamint az U20-asok és az U17-esek között egyaránt világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő (65 kg), hiszen mindketten az úgynevezett nordic rendszerben küzdöttek a BOK-csarnokban. Eleinte ráadásul ugyanúgy íródott a forgatókönyvük…

Mindketten bravúrgyőzelemmel kezdtek a csoportkörben, Szenttamási 6:6-ra, később szerzett ponttal nyert a kétszeres Ázsia-bajnoki harmadik, vb-ötödik kazah Marina Szedneva ellen, Elekes az U23-as vb-győztes Dinara Kudajevát utasította maga mögé 4:2-re. A hölgyek ezután sajnálatos tusvereséget szenvedtek, előbbi az amerikai Amanda Martineztől, utóbbi a kétszeres U23-as Európa-bajnok ukrajnai Irina Bondartól kapott ki.

Elekes Enikő (pirosban) remek birkózással 4:2-re nyert az orosz Dinara Kudajeva ellen (Fotó: MBSZ)

A képlet a következő volt: ha legyőzőjük megveri elsőkörös ellenfelüket, akkor továbbjutnak az elődöntőbe. Martinez simán, Bondár utolsó másodperces fordítással nyert, így Szenttamásiék csoportmásodikként kerültek a legjobb négy közé.

Ha eddig nem lett volna elég hasonlóság kettejük versenyében: szinte másodpercre pontosan egyszerre léptek szőnyegre a fináléért, Elekes az „A”, Szenttamási a „C” jelzésű szőnyegen küzdött, s mindkettőjüktől nagy bravúrra volt szükség a sikerhez, hiszen mindketten olimpiai kvótással birkóztak.

Elekessel az Európa-bajnok, kétszeres U23-as vb-aranyérmes török Nesrin Bas, Szenttamásival a vb-bronzérmes, Eb-második moldovai Mariana Dragutan áll szemben.

Előbbinek nem alakult jól az összecsapás, levitelt követően „orósfogásba” szorult a lába, amiből a technikai tusig pörgették (0:10). 

A magyar közönség nagy örömére innentől kettévált a történetük. Szenttamási ugyanis 3:2-es vesztes állásnál, lenti helyzetben remekül kontrázott vissza riválisa karjára, a hátára billentette, ahonnan már nem volt menekvés. Tus! A 20 esztendős Szenttamási Rózáért este tehát a döntőben szoríthatunk, a lengyelek világbajnoki bronzérmese és Eb-második helyezettje, Jowita Wrzesien ellen.

Vitek Dárius (pirosban) legyőzte a chilei Yasmani Acostát (Fotó: MBSZ)

Kötöttfogású nehézsúlyú Európa-bajnoki bronzérmesünk, Vitek Dárius kiválóan kezdett, hiszen a selejtezőben 2:1-es sikert ért el a chileiek veterán klasszisa, a kétszeres Pánamerikai bajnok, vb-harmadik Yasmani Acosta ellen. A negyedöntőben még nagyobb falat, az olimpiai ezüstérmes, kétszeres vb-harmadik, háromszoros Eb-második grúz Jakobi Kadzsaja következett, akivel már nem bírt, technikai tusvereséget szenvedett (1:10). Kadzsaja nem állt meg a döntőig, így Vitek az esti programban a harmadik helyért léphet szőnyegre, mégpedig az olimpiai kvótás dél-koreai Li Szung Csan ellen.

A 63 kilós Tóth Levente a nyitó mérkőzésén 11:0-ra kikapott az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes azeri Murad Mammadovtól, aki bejutott a döntőbe, így a magyar srác a bronzmérkőzésen birkózhat, az iráni világbajnok, Mejszam Dalhani ellen.

POLYÁK IMRE–VARGA JÁNOS-EMLÉKVERSENY, BOK-CSARNOK
Szombat
Kötöttfogás
63 kg. Negyeddöntő: Mammadov (azeri)–Tóth 11:0.
130 kg. Selejtező: Vitek–Acosta (chilei) 2:1. Negyeddöntő: Kadzsaja (grúz)–Vitek. 

Női birkózás
55 kg. Csoportkör: Szenttamási–Szedneva (kazah) 6:6 – később szerzett ponttal, Martinez (amerikai)–Szenttamási 4:0-nál tus. Elődöntő: Szenttamási–Dragutan (moldovai) 2:3-nál tus
65 kg. Csoportkör: Elekes–Kudajeva (egyéni induló) 4:2, Bondar (ukrajnai)–Elekes 4:2-nél tus. Elődöntő: Bas (török)–Elekes 10:0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik