Ligeti Dániel kvótameccses Isztambulban

Krasznai Bence (Isztambul)Krasznai Bence (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2024.05.11. 16:23
Ligeti Dániel kvótameccses Isztambulban (Fotó: Róth Tamás)
Szabadfogásban Ligeti Dániel (125 kg) beküzdötte magát a szombat esti kvótameccsbe, Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) és Püspöki Patrik (86 kg) a vigaszágra vár, míg Kuramagomedov Murad (74 kg) kiesett szombaton, az Isztambulban zajló olimpiai világkvalifikációs versenyen.

Ötszörös Európa-bajnoki érmes klasszisunknak, az első helyen kiemelt Ligeti Dánielnek (125 kg) nem úgy sikerült Bakuban az európai olimpiai kvalifikációs viadal, ahogyan azt szerette volna, hiszen az első mérkőzésén vereséget szenvedett. Az már az U23-as Európa-bajnok bolgár Georgi Ivanov ellen biztossá vált, hogy a Haladás sportolója ennél jobban szerepel a Basaksehir Ifjúsági és Sportcsarnokban, hiszen kiváló akciókkal, magabiztos birkózással 12:1-re, technikai tussal diadalmaskodott.  

Újabb U23-as kontinensbajnok, a türkmén Zyyamuhammet Saporov következett, akit rendkívül taktikus birkózással, passzivitási pontokkal és levitellel 4:0-ra legyőzött, ezzel kiharcolta az esti kvótameccsen való szereplés jogát. A szombat esti, magyar idő szerint 18 órakor kezdődő programban az Ázsia-bajnok kirgiz Ajan Lazarevvel méri össze a tudását, nagyjából 20.15 körül.

A magyar színekben Európa-bajnoki ezüstérmes és bronzérmes Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) megnehezítette a saját dolgát a nyolcaddöntőben. Hat-nullára is vezetett az ukrán Murazi Mcsedlidze ellen, ám egy perccel a vége előtt hagyta felzárkózni 6:4-re. Ennél közelebb nem tudott zárkózni, mindenesetre intő jelként szolgált a teljes mérkőzésen való koncentrációra.  

Jöhetett az Ázsia-bajnoki ezüstérmes kínai Habila Avuszajiman. Az összecsapás nem alakult nekünk kedvezően, a kínai sportoló tulajdonképpen sima mérkőzésen 6:1-re nyert, így Bajcajev már csak a vigaszágban reménykedhet, ehhez Habilának az Eb-második lengyel Zbigniew Baranowskit kell legyőznie.

Jól kezdett Püspöki Patrik (86 kg) is, aki szinte végig vezetett a fehérorosz Arkadzi Pahaszjan ellen, csakhogy riválisa az utolsó húsz másodpercben jobb helyzetbe került, ám Püspöki tudott erre reagálni, és pillanatokkal a vége előtt billentéssel fordított, ezzel 4:2-re nyert. A folytatásban a tokiói olimpikon, az Ázsia-bajnoki ötödik kínai Lin Cu-sen túl nagy falatnak bizonyult, 10:0-s vereséget szenvedett a Baja versenyzője. Mint kiderült, ezzel Püspöki versenye véget ért.

Kétszeres Eb-ötödik helyezettünknek, Kuramagomedov Muradnak (74 kg) kétségkívül nem úgy alakult a verseny, ahogyan azt szerette volna: pontosan a hátára érkezett, miután eldobta őt a kétszeres Eb-ezüstérmes francia Zelimkhan Khadjiev, aki ott is tartotta őt, így 1:17 perc alatt, tussal győzött. Kuramagomedovnak ezzel el is kellett búcsúznia párizsi álmaitól, hiszen Khadjiev a következő körben kikapott a tádzsik Viktor Rasszadintól. 

OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, ISZTAMBUL 
Szombat 
Szabadfogás 
74 kg. A 16 közé: Khadjiev (francia)–Kuramagomedov Murad 4:0-nál tus. 
86 kg. A 16 közé: Püspöki Patrik–Pahaszjan (fehérorosz) 4:2. Nyolcaddöntő: Cu-sen (kínai)–Püspöki 10:0. 
97 kg. Nyolcaddöntő: Bajcajev Vlagyiszlav–Mcsedlidze (ukrán) 6:4. Negyeddöntő: Habila (kínai)–Bajcajev 6:1
125 kg. Nyolcaddöntő: Ligeti Dániel–Ivanov (bolgár) 12:1. Negyeddöntő: Ligeti–Saparov (türkmén) 4:0
Női birkózás 
57 kg. Vigaszág: Boldszajhan–Galambos Ramóna 5:2-nél tus. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik