Birkózás: Gulyás István kétszeres világbajnokot készít fel az olimpiára

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2024.01.19. 09:42
Olympic Games, Olympische Spiele, Olympia, OS 2021 74kg Kyle Douglas DAKE (USA) df. Frank CHAMIZO MARQUEZ (ITA) Tokyo M
Gulyás István juttathatja a csúcsra Frank Chamizót (Fotó: Imago Images)
A szabadfogású birkózóválogatott korábbi szövetségi kapitánya, Gulyás István segíti az olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnok és négyszeres Európa-bajnok Frank Chamizo olimpiai felkészülését. A megbízással ráadásul a magyar fiatalok is jól járhatnak – többek között erről is beszélgettünk a szakemberrel.


„Ha minden a tervek szerint alakul,   januárban elkezdődik a közös munka Olaszországban”  – fogalmazott Gulyás István novemberben, amikor felkérték a feladatra.

Úgy tűnik, a tervek szerint alakult a történet, hiszen ezen a héten már együtt dolgoznak az olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnok és négyszeres Európa-bajnok, kubai származású olasz birkózóval, Frank Chamizóval. Jelenleg Moldovában, Chisinauban edzőtáboroznak.

„Abban maradtunk, hogy segítek felkészülni az olimpiai kvalifikációs versenyekre. A szerződésem az isztambuli világkvalifikációs viadalig szól, a kvóta megszerzése a legfontosabb, utána hosszabbíthatunk az olimpiáig. Olaszországban is edzőpartnerhiánnyal küzdenek, nemigen akad olyan sportoló, akivel tökéletesen fel tudna készülni. Moldovában remek társaság gyűlt össze, körülbelül negyventagú táborban vagyunk, kiváló birkózókkal” – fogalmazott Gulyás.

Gulyás István (Fotó: Török Attila, Nemzeti Sport) 

 

A szakember napjainkban a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szabadfogású szakágvezetőjeként dolgozik, és úgy tűnik, a fiatalok is jól járnak a projekttel, hiszen január 22-én két sportoló, a junior Eb-harmadik Mizsei Zoltán, valamint Gangl Zétény Rómába utazik.

„Ők már nem gimnazisták, levelező tagozatos egyetemisták, így nem kell fontos napokat kihagyniuk az iskolában. Ez az egyik oka, hogy első körben rájuk esett a választás – mondta Gulyás. A másik az, hogy az elmúlt két és fél év munkájának hála immár felkészültek a keményebb terhelésre. Abban maradtunk, hogy felmérem a lehetőségeket, és azokba az edzőtáborokba eljöhetnek a fiatalok, amelyekbe megítélésem szerint érdemes.”

Noha személyesen nem lehet jelen, Gulyás István továbbra is segíti a KIMBA-t: „Tóth Gáborral napi kapcsolatban állok, megbeszéljük az edzéstervet. Túl vagyunk két alapozó jellegű táboron, az első decemberben volt Tatán, a második januárban Lakiteleken. Egyelőre fáradtak a srácok, hiszen nagy terhelést kaptak, de szép lassan visszaszoknak a szőnyegre.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik