Piros-fehérek zöld-fehéren, készülj Lisszabon!

2475674 24756742475674 2475674
Vágólapra másolva!
2012.04.07. 09:04
Nem, ez nem egy félreszínezett sakktábla, sőt a sakkhoz abszolút semmi köze sincs. A sasok útra kelnek, hogy megküzdjenek az oroszlánokkal, méghozzá...

Nem, ez nem egy félreszínezett sakktábla, sőt a sakkhoz abszolút semmi köze sincs. A sasok útra kelnek, hogy megküzdjenek az oroszlánokkal, méghozzá az ő felségterületükön. De lesz itt labda is meg minden más. Rangadó.
Nem, ez nem egy félreszínezett sakktábla, sőt a sakkhoz abszolút semmi köze sincs. A sasok útra kelnek, hogy megküzdjenek az oroszlánokkal, méghozzá az ő felségterületükön. De lesz itt labda is meg minden más. Rangadó.

Hogy néz ki a portugál húsvét? Csak nagy vonalakban: a nagypéntek munkaszüneti nap. A nagyhéten azonban nincs akkora felhajtás, mint a spanyoloknál, szerényebb népek élnek Luzitániában (persze vannak processziók itt is, de ezekről most nem regélek). A húsvét hétfő ismeretlen fogalom, ahogy a karácsony másnapja is, a magyarok kétnapos ünnepei helyett itt mindhárom egyházi ünnep mindössze egy napos, és a hétfők már melóval telnek. Természetesen locsolkodás sincs. (milyen jó nekik!)

De most őszintén! Kit érdekel a portugál húsvét felépítése? Egész Lisszabont és Portugália egészen nagy részét csak az újabb Sporting-Benfica derbi tartja lázban, ami már a 287. a sorban.

Első alkalommal 1907 telén, egészen pontosan december 1. napján mérkőztek meg egymással, a csörte pedig a Sporting 2-1-es győzelmével zárult. A meccset Carcavelosban rendezték, majd egy évvel később a Sport Lisboa Sport Lisboa e Benfica néven folytatta hódító útját, miután sikeresen fuzionált a Grupo Sport Benfica gyakorló kerékpáros egyesülettel.

úgy látom a bajusz nagy divat volt akkoriban...

Az azóta eltelt rövidke 103 évben további 285 randevút adtak egymásnak, és anno ugyan nem kezdtünk jól, viszont jelenleg 124 győzelem van a nevünk mellett ellenben 104 Sporting sikerrel és 58 döntetlennel. Lehetetlen lenne felsorolni vagy megemlíteni az összes emlékezetes ütközetet, biztos vagyok benne, hogy a maga nemében mindegyik felejthetetlen volt. Az egyik legnagyobb Benfica győzelem alighanem a 93-94-es szezonban elért 3-6, ami abban a szezonban bajnoki címet jelentett a sasoknak, Joao Pinto mesterhármast szerzett. Még mielőtt mindenki azt mondaná, hogy csak a szépre és a jóra emlékszem, van a tarsolyban egy kupa-elődöntő 2008-ból, ahol egy újabb gólgazdag összecsapáson 5-3-ra alulmaradtunk az Alvalade-ban. Valahogy így...

Apropó Joao Pinto! Ő egyike azon játékosoknak, akik lehúztak jó pár évet a portugál főváros egyik kerületében, aztán jobb híján a városi riválishoz írtak alá. 8 Benficás idényt követően váltott zöld-fehérre, és ugyan aligha ő tehetett arról, hogy nem kapott új szerződést, a szurkolók egy része ezt azóta sem bocsájtotta meg neki.

Persze vannak ellenpéldák is. Ott van Simao, aki Sporting nevelés, majd egy sikeresnek nem mondható barcelonai kaland után visszatért Portugáliába, csak éppen hozzánk. Gólkirály majd csapatkapitány lett, aztán visszatért Spanyolországba az Atleticohoz, hogy legyen két jobb éve és két bűn rossz, jelenleg a Besiktasban alibizik Quaresmával, de legalább sok pénzért. Carlos Martins is hasonló utat járt be, de ő nem tudott hosszú távon megragadni nálunk, most is kölcsönadva tölti napjait. Talán nyáron új esélyt kap...

Külön bekezdést kap a legújabb fecske, Yannick Djaló. Tavaly nyáron igazolt a Nice-hez, legalábbis azt hitte, csak a papírmunkát nem sikerült éjfélig elvégezni. A Sporting nem várta vissza, ezért hát fél évig a strandon futkározva készült a visszatérésre, ami egy 4 és fél éves szerződés formájában nyilvánult meg. Igen ám, de ezt a szerződést mi tettük elé, kiváltva egy általános meglepődést úgy nagyjából mindenfelé. Pedig emlékszem még arra a fürge és kiszámíthatatlanul húzogató Djalóra, aki hülyét csinált bárkiből zöld-fehérben. Szerencsére szerdán Londonban megmutatta, nem felejtett el futballozni. Eek után fájjon miatta Joao Pereira vagy éppen Insua feje.

nem fogok megsértődni, ha a piros felsőt is ledobod örömödben!

A meccset élőben közvetíti a Digisport Plus hétfőn este, de vasárnap és hétfőn is jelentkezünk majd 1-1 felvezető poszttal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik