Lewandowski Messi szintjén termeli a gólokat a BL-ben, Guardiola Ferguson előtt

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.10.02. 10:47
Robert Lewandowski Lionel Messivel megegyező gyorsasággal termeli a gólokat a Bajnokok Ligájában (Fotó: AFP)
A Young Boys ellen 5–0-ra megnyert mérkőzésen duplázó FC Barcelona-csatár, Robert Lewandowski a nyolcszoros aranylabdás Lionel Messihez hasonlóan átlagosan 0.79 gólt szerez Bajnokok Ligája-mérkőzésenként. A Manchester City könnyedén, 4–0-ra nyert Pozsonyban a Slovan Bratislava ellen, ezzel Pep Guardiola megelőzte a városi rivális Manchester United legendás menedzserét, Sir Alex Fergusont, míg a legutóbbi 25 BL-meccsén veretlen City beállította az MU veretlenségi rekordját. A keddi játéknap érdekességei.

Arsenal–PSG

Az Arsenal megőrizte kapuját a góltól a Paris Saint-Germain ellen is, ezzel az „ágyúsok” a 2024-ben lejátszott 32 mérkőzésük közül 17 találkozón sem kaptak gólt – ez a Premier League-klubok között a legtöbb, az öt topligában pedig csak a Real Madridnak van ennél is több kapott gól nélküli mérkőzése, 18.

A PSG-nek ez volt az ötödik mérkőzése az Arsenal ellen, ám a párizsiak ezek közül egyet sem tudtak megnyerni, három döntetlen és két vereség a mérlegük. Az Arsenal vezető gólját Kai Havertz szerezte fejjel. Az előző idény kezdete óta ez már az ötödik fejes gól, amit a PSG kapott a Bajnokok Ligájában, más csapat nem kapott ilyen sokat ebben az időszakban.

Az Arsenal második gólját Bukayo Saka szerezte szabadrúgásból. Az „ágyúsok” mostanában nem sűrűn találnak be a BL-ben közvetlenül szabadrúgásból, hiszen Sakát megelőzően a legutóbbi ilyen gólt 143 mérkőzéssel ezelőtt, 2002 novemberében szerezte Thierry Henry.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
2. FORDULÓ
Arsenal (angol)–Paris Saint-Germain (francia) 2–0 (Havertz 20., Saka 35.)


Barcelona–Young Boys

Mint ismert, Robert Lewandowski két góllal járult hozzá az FC Barcelona Young Boys elleni 5–0-s sikeréhez. A katalánok lengyel támadójának ezzel 0.79-es meccsenkénti gólátlaga van a Bajnokok Ligájában, ezzel Lionel Messivel holtversenyben ő a leggólérzékenyebb labdarúgó a sorozatban azok között, akik legalább 50 gólig jutottak – a lista 3. helyén Cristiano Ronaldo és Ruud van Nistelrooy áll 0.77-es mutatóval.

Lewandowski egyébként a második játékos Cristiano Ronaldo után, aki 30 éves kora után több mint 50 gólt szerzett a BL-ben, a lengyel 51-nél jár, a portugál 68-at szerzett pályafutása során.

Lamine Yamalnak 18 éves kora előtt a Young Boys elleni már a kilencedik BL-mérkőzése volt, ezzel megelőzte Jude Bellinghamet és Warren Zaire-Emeryt, akik nyolcszor kezdtek a Bajnokok Ligájában 18 éves koruk előtt.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
2. FORDULÓ
Barcelona (spanyol)–Young Boys (svájci) 5–0 (Lewandowski 8., 51., Raphinha 34., I. Martínez 37., M. A. Camara 81. – öngól)


Leverkusen–AC Milan

A Leverkusen az AC Milan elleni sikernek köszönhetően már 10 mérkőzés óta veretlen hazai pályán a nemzetközi kupákban (hét győzelem, három döntetlen), ami klubrekord.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
2. FORDULÓ
Bayer Leverkusen (német)–Milan (olasz) 1–0 (Boniface 51.)


Dortmund–Celtic

A Slovant 5–1-re legyőző, hétvégén a St. Johnstone-t 6–0-ra kiütő Celtic az első brit csapat az európai kupák történetében, amely egy félidő alatt legalább öt gólt kapott a Cwmbran Town Progresul Bucharest elleni 1997–1998-as Kupagyőztesek Európa-kupája-mérkőzése óta.

A BVB számára holtversenyben ez volt a legnagyobb különbségű győzelem a Bajnokok Ligájában a Legia Warszawa elleni, 2016 szeptemberében elért 6–0-s siker mellett. A Ruhr-vidékiek győzelméhez mesterhármassal járult hozzá Karim Adeyemi, aki a második német labdarúgó, aki egy félidő alatt triplázott a BL-ben – ez korábban csak Mario Gomeznek sikerült 2011-ben, amikor a Bayern játékosaként terhelte három góllal a Napoli kapuját.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
2. FORDULÓ
Borussia Dortmund (német)–Celtic (skót) 7–1 (Can 7. – 11-esből, Adeyemi 11., 29., 42., Guirassy 40., 66. – az elsőt 11-esből, F. Nmecha 79., ill. Maeda 9.)


Inter–Crvena zvezda

Lautaro Martínez mindössze a második olyan Inter-labdarúgó, aki hat Bajnokok Ligája-idényben is eredményes volt, Julio Cruz után. Az Inter vezető gólját Hakan Calhanoglu szerezte szabadrúgásból, ezzel hosszú milánói sorozatot tört meg a török középpályás, ugyanis az Inter legutóbb még 2010. április 6-án szerzett közvetlen szabadrúgásgólt a Bajnokok Ligájában, akkor Wesley Sneijder volt eredményes a CSZKA Moszkva ellen.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
2. FORDULÓ
Internazionale (olasz)–Crvena zvezda (szerb) 4–0 (Calhanoglu 11., Arnautovic 59., La. Martínez 71., Taremi 81. – 11-esből)


Slovan Bratislava–Manchester City

Pep Guardiola irányítása alatt a Slovan elleni volt a Manchester City 13. legalább négygólos különbségű győzelme a Bajnokok Ligájában, ezzel a katalán szakembernek már több ilyen sikere van, mint a városi rivális Manchester United legendás menedzserének, Sir Alex Fergusonnak (12).

A Manchester City legutóbbi 25 Bajnokok Ligája-mérkőzésén veretlen maradt (17 győzelem, nyolc döntetlen), ez holtversenyben a leghosszabb veretlenségi sorozat az európai kupákban, beállítva a Manchester United 2007 szeptembere és 2009 májusa közötti csúcsát.

A City fölényét jelzi, hogy belga szélsője, Jérémy Doku összesen 26-szor ért labdába a Slovan 16-osán belül, ez pedig a 2008–2009-es kiírás óta a legtöbb a Bajnokok Ligájában.

Phil Foden mindössze a negyedik labdarúgó, aki eredményes volt a Bajnokok Ligája legutóbbi hét kiírásának mindegyikében (azaz a 2018–2019-es idény óta), az angol támadó mellett ezt csak Robert Lewandowski, Kylian Mbappé és Antoine Griezmann mondhatja el magáról.

A Cityben ott volt Rico Lewis, aki jelenleg a harmadik legtöbb BL-mérkőzéssel rendelkező tinédzser egy angol csapatban: Cesc Fabregas 22, Trent Alexander-Arnold 11 mérkőzést játszott 20 éves kora előtt az elitsorozatban.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
2. FORDULÓ
Slovan Bratislava (szlovák)–Manchester City (angol) 0–4 (Gündogan 8., Foden 15., Haaland 58., McAtee 74.)


PSV–Sporting CP

Nem Jerdy Schoutenen múlt az eindhoveniek győzelme, ugyanis az ő 15. percben szerzett  góljával szereztek vezetést a Sporting ellen. Bár a hollandok csak 1–1-re végeztek portugál riválisukkal, Schoutennek kiemelkedő mérkőzése volt, ugyanis 17-szer szerzett labdát, ami a legtöbb egy BL-meccsen a Manchester City jelenleg sérült spanyol középpályása, Rodri 2023. áprilisi teljesítménye óta, amikor ő is 17 labdát szerzett a Bayern München elleni negyeddöntőn.

A portugál klubok viszont szeretnek jól hajrázni a holland ellenfelek ellen, a Sporting a 83. percben egyenlített. A holland–portugál BL-párharcok során szerzett 21 portugál gól közül 8 is a 75. perc után született, azaz a gólok 38 százalékát a hajrában szerezték a portugál klubok.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
2. FORDULÓ
PSV (holland)–Sporting CP (portugál) 1–1 (Schouten 15., ill. Daniel Braganca 84.)


Red Bull Salzburg–Brest

A Paris Saint-Germainen kívül a Brest az egyetlen francia csapat, amely négy vagy több góllal nyert a Bajnokok Ligájában a Lyon 2011-es, Dinamo Zagreb elleni 7–1-es győzelme óta – azóta egyébként a párizsiak 14-szer győztek legalább négygólos különbséggel.

A Red Bull Salzburg meglehetősen szélsőségesen szerepel az új BL-idényben, hiszen az osztrák csapatnak eddigi két mérkőzésén 26 lövése volt 2.1-es várható gólszám (xG) mellett, ugyanakkor kapujára 24 lövés érkezett összesen 4.3-as xG-re, ám már hét gólt kapott.

A Salzburgnak hazai pályán kifejezetten nem megy a BL-ben, ugyanis a csapat legutóbbi öt hazai mérkőzésén egyaránt vereséget szenvedett azután, hogy az azt megelőző tíz találkozóján öt-öt győzelmet és döntetlent ért el. Ráadásul a salzburgiaknak holtversenyben ez volt a legnagyobb különbségű vereségük – 2020-ban a Bayern Münchentől 6–2-re kaptak ki.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
2. FORDULÓ
FC Salzburg (osztrák)–Brest (francia) 0–4 (Sima 24., 70., Mehdi Camara 66., Pereira Lage 75.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik