Dibusz: Pokolian nehéz visszavágó vár ránk

BORBOLA BENCE (HERNING)BORBOLA BENCE (HERNING)
Vágólapra másolva!
2024.08.07. 14:26
Dibusz Dénes (Fotó: Micheller Szilvia/FTC)
Mint ismert, a Ferencváros 2–0-ra elveszítette a dán FC Midtjylland elleni BL-selejtezős párharc mérkőzését. A herningi meccs másnapján a zöld-fehérek kapusa és csapatkapitánya, Dibusz Dénes értékelt lapunknak.

– Ez most nem nézett ki túl jól…
Egyetértünk – válaszolta lapunknak Dibusz Dénes, a Ferencváros 33 éves válogatott kapusa és csapatkapitánya a Dániából hazafelé tartó úton a repülőtér várójában a Midtjylland elleni BL-selejtezős párharc első meccsének elveszítése (0−2) után. – Nem éreztem azt a magabiztosságot, energiát a csapaton, mint az elmúlt hetekben. Tegyük hozzá, a Midtjylland rendkívül jól felkészített ellenfél volt, nagyszerűen hatástalanította erősségeinket, játékosai láthatóan tudták, hol vagyunk sebezhetők. Az első negyvenöt perc még úgy, ahogy rendben volt, nekünk is akadtak nagy helyzeteink, lehetőségeink – ezekből egyet mindenképpen értékesíteni kellett volna –, de a fordulópontokból valahogy rendre rosszul jöttünk ki.

Ha ilyen sok az egyéni hiba, úgy nehéz is, nem igaz?
Az egyéni teljesítményeknek valóban javulniuk kell. A visszavágón akkor lehet esélyünk, ha mindenki kihozza magából a maximumot, és kis túlzással élete legjobb meccsét játssza kedden. Mondjuk, mint néhány évvel ezelőtt a svájci Young Boys elleni BL-rájátszás alkalmával. Ott olyan első félidőt produkáltunk, ami a szurkolóinkat is magával ragadta, más kérdés, hogy a vége sajnos így sem lett örömteli.

Az egyedüli fordulópont, amelyből jól jöttek ki, az a kivédett tizenegyes volt, amit Aral Simsir kifejezetten nagyképűen végzett el. Rúgtak már önnek ennél könnyebben védhető tizenegyest?
Sok anyagunk nem volt róla, őszintén szólva arra számítottunk, hogy más végzi el a büntetőt. Alekszandar Pesics mutogatta a tizenhatos vonalából, hogy jobbra rúgja majd, és amikor láttam, hogy fura stílusban, ritmusban fut neki, tudtam, a végsőkig ki kell várni, mert ha a kapus idő előtt elmozdul, a játékosnak van ideje korrigálni a lövésének irányát.

Jól láttam, hogy a második félidőben a szakmai stábból valaki papírt nyomott a kezébe? Lehet tudni, mi volt ráírva?
A cserék utáni szögleteknél és szabadrúgásoknál követendő felállások. Kinek hová kell helyezkednie.

A továbbjutáshoz miben kell javulni a párharc második mérkőzésére?
Mindenben. Elsősorban a helyzetkihasználásban, szerzett gól nélkül nem lehet ezt a párharcot megfordítani. Továbbá labdabirtoklásban és védekezésben ugyancsak javulni kell. Mind a két félidőben sok helyzetet alakított ki az ellenfél, előfordult, hogy a mi hibánkból, de a fordulást követően még inkább megtalálták a réseket a pajzson a hazaiak. Ha így vesszük, nagyobb is lehetett volna a különbség.

Ha a mérkőzés előtt ötven-ötven százalék volt a két csapat továbbjutási esélye, mekkorára olvadt most a Ferencvárosé?
Jó kérdés… Az biztos, hogy csökkent. Saját elvárásainknak sem feleltünk meg a dániai összecsapáson, valamiért tudásunk alatt teljesítettünk. Kőkemény, úgy is mondhatnám, pokolian nehéz visszavágó vár ránk, nem lesz egyszerű talpra állni kétgólos hátrányból − fel van adva a lecke! De mi hoztuk magunkat ilyen helyzetbe, nekünk kell ezt kijavítani. Meg kell mutatni, jobb csapat vagyunk annál, mint hogy ilyen teljesítményt nyújtsunk. A következő napok legfőbb feladata, hogy visszaszerezzük az önbizalmunkat, a magabiztosságunkat, és kitaláljuk a győztes taktikát, amellyel sikerül megfordítani a párharc állását.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
FC MIDTJYLLAND (dán)–FERENCVÁROSI TC 2–0 (1–0)
Herning, Arena Herning, 8449 néző. Vezette: Matej Jug (Matej Zunic, Manuel Vidali) – szlovénok
MIDTJYLLAND: E. Ólafsson – J. Andersson, Diao, Bech, Juninho (A. Gabriel, 70.) – Osorio (Römer, 87.), Castillo (Franculino, a szünetben), E. Martínez, Simsir (Askildsen, 87.) – Buksa (Brynhildsen, 78.), O. Sörensen. Vezetőedző: Thomas Thomasberg
FTC: Dibusz – Makreckis, I. Cissé, R. Gustavo (Knoester, 55.), Ramírez – Rommens, Maiga (Abu Fani, 55.) – Zachariassen – A. Traoré, Pesics (Ben Romdan, 55.), Kehinde (Civic, 76.). Vezetőedző: Pascal Jansen
Gólszerző: Buksa (17.), Franculino (69.)
A visszavágót augusztus 13-án 20 órától rendezik a Groupama Arénában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik