Szentül hiszem – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.07.22. 23:15

A labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia között itthon is ránk kacsint a futball – igaz, magyar kupacsapatként a Paksot nem csupán szemmel verte a vajdahunyadi Corvinul, 4–2-es összesítéssel kiebrudalta az Európa-ligából…

A Ferencváros ellenfele a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében kedd este a walesi The New Saints (TNS), a „szentek” az első körben a montenegrói Decsicset múlták felül. A Fradiban sok változás történt az elmúlt időszakban. A zöld-fehérek edzője, a korábbi zseniális futballista Dejan Sztankovics már a Paks ellen 2–0-ra elveszített Magyar Kupa-döntő után bejelentette távozását, jelenleg a Szpartak Moszkva kispadján ül (az orosz élvonal nyitányán csapata 2–0-s vereséget szenvedett Orenburgban…). A kurtán-furcsán elhúzó szerb nem váltotta meg a világot, pedig a vezetők benne látták a jövőt a Klaksvíktól elszenvedett arcpirító kiesést követően.

Helyét a holland Pascal Jansen foglalta el, stábjában a 38-szoros válogatott Denny Landzaattal. Az 51 éves szakvezető a támadófutball híve, mondván, a labdarúgást a szurkolókért játsszák. Nem csak azért tűnik merőben más személyiségnek, mert nem a „szláv” vonal képviselője: a labdakihozatalban, -birtoklásban és a letámadásban szeretne változást a korábbiakhoz képest, mindezt megspékelve holland intenzitással. Valami azt súgja, a Fradit felszálló pályára állító Szerhij Rebrov szintű szakember, megérzésem, a klub „jó lóra tett”. Ezt erősítette meg a magyar válogatott Kerkez Milos, ő az AZ-nél dolgozott a 2020 és 2024 között ott edzősködő Jansennel, aki minden évben a nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyezést ért el, mi több, a Konferencialiga elődöntőjébe jutott.

Ám az sem mellékes, hogy a változás miatt a vezetőknek fel kellett adni az elvet, hogy a télen igazolt játékosok összeérjenek az edzővel, mire kezdődik a kupaidény. A holland kapcsolatnak köszönhetően érkezett a 26 éves Philippe Rommens, a ghánai Isaac Pappoe és két brazil, Raul Gustavo, illetve Kady Borges, szinte biztosra vehető, hogy a távozó középső védő, Samy Mmaee helyére Raul Gustavo kerül.

Noha a Videoton 2015-ben az El második selejtezőkörében túljutott a TNS-en, láttunk már „karón” magyar csapatot: 1996-ban az UEFA-kupában a walesi Barry Town kiselejtezte a BVSC-t.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik