Harry Kane: Meg kell menteni az idényünket!

Gy. B.Gy. B.
Vágólapra másolva!
2024.04.17. 10:53
Harry Kane két Arsenal-játékos szorításában is veszélyes lehet – a Bayern csatára elszántan várja a visszavágót (Fotó: AFP)
Nehéz feladat vár a csapatokra, de a múlt heti találkozóval ellentétben immár a Bayern München számít esélyesnek. Ezzel együtt nem árt az óvatosság a németeknek.

 

Nagyot fordult a világ, a párharc első mérkőzése előtt ugyanis a legtöbben – főleg Angliában – még az Arsenalt érezték a továbbjutás esélyesének, ám a londoni 2–2 után már a legőszintébb elemzők, a fogadóirodák is a Bayern továbbjutását várják.

A bajorok ráadásul azóta mázsás tehertől szabadultak meg, a Bundesliga bajnoki címéért ugyanis már nem kell küzdeniük a Leverkusen történelmi sikerét követően. Az európai kupastatisztika a német csapat sikerét vetíti előre: a müncheniek eddig huszonötször játszottak döntetlent kontinentális párharc első mérkőzésén, s ezt követően huszonkétszer továbbjutottak. Idegenbeli 2–2-vel háromszor nyitott a Bayern, és kétszer továbbjutott.

Azért nem árt az óvatosság, mert a legutóbbi, angol csapat ellen elért első meccses döntetlen után éppenséggel kiesett a német rekordbajnok. A 2018–2019-es BL-nyolcaddöntőben a Liverpool elleni 0–0-t követően Jürgen Klopp menedzser gárdája 3–1-re nyert az Allianz Arenában, és akkor még nem ütötték fel a fejüket a maihoz hasonló intézményes gondok a Bayern­nél. Nem árt figyelembe venni azt sem, hogy 2021-ben kivezették az idegenben szerzett több gólt díjazó szabályt, tehát ha döntetlen születik szerda este, hosszabbítás, majd tizenegyesek következnek. A BEK/BL történetében a németek többnyire magabiztos végrehajtók, az eddigi négy párbajból hármat megnyertek, a legutóbbit, a 2012-es hazai döntőt a Chelsea ellen elbukták.

A Sky Sports német kiadásának átigazolásokra szakosodó újságírója, Florian Plettenberg arról számolt be közösségi oldalán, hogy Julian Nagelsmann egyre közelebb áll ahhoz, hogy visszatérjen a Bayern München kispadjára. Plettenberg szerint a felek előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, s a német válogatottat az Európa-bajnokság végéig vezető 36 éves szakember három- vagy négyéves szerződést írhat alá a következő idénytől. Ugyanakkor, teszi hozzá a transzferszakértő, Nagelsmann még nem bólintott rá a lehetőségre. Az edzőt csaknem két év szolgálat után 2023 márciusában menesztették viharos körülmények között a Bayerntől, azóta a klub vezetősége is jelentősen átalakult.  
Julian Nagelsmann közel a müncheni visszatéréshez

„Van némi előnyünk, mert tapasztaltabbak vagyunk ebben a sorozatban, de ahhoz, hogy ezt meghatározó előnnyé fordítsuk, csúcsteljesítményt kell nyújtanunk” – fogalmazott a visszavágó előtti sajtótájékoztatóján Thomas Tuchel, a Bayern München vezetőedzője, aki három fontos játékosára nem számíthat, Serge Gnabryra és Kingsley Comanra sérülés miatt, Alphonso Davies pedig eltiltását tölti.

Ott lesz viszont Harry Kane, aki optimistán várja a visszavágót.

„Tanulnunk kell a múlt heti mérkőzésből. Jól védekeztünk, az Arsenal nehezen teremtett helyzetet. Ezúttal több labdabirtoklással számolok, ami megkönnyítheti a helyzetünket, remélem, élünk a lehetőséggel, hogy a saját szurkolóink előtt futballozunk, meg kell menteni az idényünket!” – mondta az angol csatár a meccset felvezető sajtótájékoztatón.

Természetesen az Arsenal nem „feltett kézzel” fut ki a visszavágóra, ám a hétvégi, Aston Villa elleni halovány teljesítmény (0–2) után többen aggódnak amiatt, hogy a csapat az előző idény végi szétesés jeleit mutatja. Tetézheti a gondokat, hogy a csapatkapitány Martin Ödegaard-t a bajnokin le kellett cserélni, és a hírek szerint nem lesz tökéletes állapotban a BL-párharcra.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
21.00: Bayern München (német)–Arsenal (angol) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 2−2
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik