„Azt hiszem, ő egy csoda” – Xaviék Cubarsít méltatták a BL-továbbjutás után

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.03.13. 08:06
Cubarsí most debütált a BL-ben, de máris a meccs a legjobbja lett (Fotó: Getty Images)
Mint beszámoltunk róla, az FC Barcelona odahaza 3–1-re legyőzte a Napolit, és ezzel bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. Lássuk, hogyan értékelték a katalán csapat főszereplői a mérkőzést!

„Remek meccset játszottunk – idézte az UEFA a Barcelona vezetőedzőjének, Xavinak a reakcióját. – Üres a tank, mindent kiadtunk magunkból. A mérkőzés nagy részében mi domináltunk, és ezért nagyon büszke vagyok a srácokra. Ez egy olyan pillanat most, amit igazán élvezhetünk.”

„Nem hiszem, hogy az emberek elhitték nekem, amikor azt mondtam, a távozásom bejelentése felszabadítja a játékosokat. Most mindenkinek megmutattuk, hogy versenyképesek vagyunk az európai kupaporondon – jelentette ki a katalánok trénere. A taktikával kapcsolatban elmondta, hogy a labdával és anélkül is agresszívek akartak lenni, és törekedtek arra, hogy mindig náluk legyen a labda. – A Napoli alig tudott lekontrázni minket. Úgy gondolom, hogy kiváló játékkal tudtunk három–egyre felülmúlni egy nagyon jó csapatot.”

Xavi a folytatásban elismerően beszélt együttese 17 éves védőjéről, Pau Cubarsíról, aki az UEFA-nál a mérkőzés embere lett. „Cubarsí egyszer sem jött zavarba, mindig megtalálta a szabad embert. Időt teremt magának, diktálja a tempót – egész egyszerűen jó őt nézni.”

„Pau a Barcelona és a spanyol futball nagy tehetsége. Folyamatosan kéri tőlünk a felvételeket, hogy azok segítségével tanulhasson, hogy segíthessünk neki a fejlődésében. Jó a gondolkodásmódja, alázatos és szorgalmas. Azt hiszem, ő egy csoda.”

 

Fabrizio Romano is idézte Xavit, aki a továbbjutásuk után megerősítette, hogy akkor sem maradna a Barcelonánál, ha megnyernék a sorozatot. „A jövőmön nem változtatna, a döntésemet nem másítanám meg. El fogom hagyni a Barcelonát az idény végén. Élvezettel fogom követni a Bajnokok Ligáját, de már csak úgy, mint egy szurkoló.”

A barcelonai gólok sorát Fermín López kezdte meg. „Mindig hittünk az edzőben. Éreztük, hogy felszabadultan játszhatunk, mert levette rólunk a terhet, ebben a nehéz helyzetben nyugalmat árasztott magából. Ma este éreztük a szurkolóink támogatását.” Hozzátette, hogy most még nem foglalkoznak a pénteki sorsolással.

A 60. percben beálló, majd a hajrában Robert Lewandowskinak gólpasszt adó Sergi Roberto is üdvözölte a továbbjutásukat. „Csodálatos este volt. Négy évbe tellett, mire sikerült ismét oda jutnunk, ahova ez a klub tartozik (a negyeddöntőbe – a szerk.). A szurkolóink is megérdemlik ezt, akik ma nagyon sokat jelentettek nekünk – szögezte le, majd ő is megdicsérte Cubarsít. – Ő elképesztő. Tényleg ő volt a legjobb játékos a pályán. Ilyen fiatalon is folyamatosan lenyűgöz minket. Úgy jutottunk tovább a negyeddöntőbe, hogy az egyik fiatal játékosunk ilyen pazar teljesítményt nyújtott. Remélem, hogy örökre a Barcelonában marad! Szerény, tehetséges és szorgalmas – ezek a tulajdonságok jellemzik a La Masia növendékeit.”

Pau Cubarsí – aki ezen a meccsen debütált a legrangosabb európai kupasorozatban leszögezte, nagyon örül annak, hogy edzője megadta neki a bizalmat, és megpróbált mindent kiadni magából. Elárulta, Xavi felkészítette őt a Napoli sztárcsatárára, Victor Osimhenre, akit sokszor tudott megelőzni a meccsen. Nyilatkozata végén elmondta, hogy a meccs után mindenki gratulált neki. Ezt az alábbi videó is bizonyítja.

 

BAJNOKOK LIGÁJA 
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
FC Barcelona (spanyol)–Napoli (olasz) 3–1 (2–1) 
Barcelona, Olimpiai Stadion, 50 301 néző. Vezette: Makkelie (holland)
Barcelona: Ter Stegen – Koundé, R. Araújo, Cubarsí, Cancelo – Christensen (Romeu, 61.), Fermin López (S. Roberto, 60.), Gündogan – Lamine Yamal, Lewandowski, Raphinha (Joao Félix, 81.). Vezetőedző: Xavi
Napoli: Meret – Di Lorenzo, Rrahmani, Juan Jesus, Mário Rui (Mathías Olivera, 64.) – Lobotka, Anguissa, Hamed Traoré (Raspadori, 78.) – Politano (Lindström, 64.), Osimhen, Kvarachelia (Ngonge, 90+2.). Vezetőedző: Francesco Calzona
Gólszerző: Fermin López (15.), Joao Cancelo (17.), Lewandowski (83.), ill. Rrahmani (30.)

Továbbjutott: a Barcelona, 4–2-es összesítéssel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik