BL: mélyül a Bayern gödre? Mbappé Szalah és Drogba előtt

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.02.15. 09:56
Kylian Mbappénak már több BL-gólja van, mint Didier Drogbának és Mohamed Szalahnak (Fotó: Getty Images)
A keddi játéknap vendégsikerei után szerdán a hazai pályán játszó csapatok kerültek előnybe a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, miután a Lazio emberelőnyét kihasználva, egy büntetővel nyert 1–0-ra a Bayern München ellen, míg a Paris Saint-Germain a második félidőben szerzett két góllal múlta felül a Real Sociedadot. A német rekordbajnok és a baszk csapat is rendkívül pontatlanul játszott, hiába próbálkoztak, egyiküknek sem volt kaput eltaláló lövése.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Lazio (olasz)–Bayern München (német) 1–0 (0–0)
Gólszerző: Immobile (69. – 11-esből)
Kiállítva: Upamecano (68.)

Nem most éli legszebb, legsikeresebb napjait a német rekordbajnok. A Bayern München a hétvégén nagyon simán elveszítette az idényben még veretlen Leverkusen elleni bajnoki rangadót, ezen pedig a Bajnokok Ligájában sem tudtak javítani Thomas Müllerék.

Olyannyira nem, hogy a gyógyszergyáriak elleni és a Lazio elleni találkozón összesen 26 kapura lövéssel próbálkoztak, de ezek közül csupán egy találta el azt.

A rómaiak ellen a Bayernnek összesen 17 próbálkozása volt eredmény nélkül. Amióta az Opta gyűjti az ilyen statisztikákat – 2003–2004 – a keddi volt az első alkalom, hogy egy csapatnak ennyi kapura lövése volt kaput eltaláló kísérlet nélkül.

Olyanra is csak egyszer, 2019 februárjában, a Liverpool elleni nyolcaddöntőn volt példa a münchenieknél a 2016–2017-es idény óta, hogy kaput eltaláló lövés nélkül zárjanak egy meccset. A bajorokat irányító Thomas Tuchel 43. tétmeccsén már 10. vereségét szenvedte el, épp annyiszor vesztett, mint elődje, Julian Nagelsmann 84 találkozón.

A Bayernt legutóbb 12 évvel ezelőtt a Basel győzte le a BL nyolcaddöntőjében, olasz csapat (Inter) pedig 13 éve nem nyert a sorozat ezen fázisában a müncheniek ellen.

A Laziónak ugyanakkor ez csupán a második győzelme volt a BL egyenes kieséses szakaszában, az elsőt még 2000-ben, a Valencia ellen aratták a rómaiak.

Ha a Bayern hazai pályán nem tudja megfordítani a párharcot, megszakadhat a 11 idény óta tartó nagy sorozata és trófea nélkül maradhat, ugyanis a Német Kupából már kiesett, a bajnokságban pedig öt pont a hátránya a Leverkusennel szemben.

+1

Dayot Upamecano a harmadik olyan játékos a Bajnokok Ligájában, akit Valentin-napon állítanak ki, 2001-ben, a Milan–PSG-n Roque Juniort, tavaly pedig a Bayern–PSG-n Benjamin Pavard-t állították ki.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Paris Saint-Germain (francia)–Real Sociedad (spanyol) 2–0 (0–0)
Gólszerző: K. Mbappé (58.), Barcola (70.)

Megtörhet a PSG rossz sorozata? A párizsiak az előző két idényben a nyolcaddöntőben búcsúztak a Bajnokok Ligájától, a Real Sociedad ellen azonban kétgólos előnybe kerültek az odavágón. 

A hazai sikerhez nagyban hozzájárult, hogy a Bayern Münchenhez hasonlóan a Real Sociedadnak sem volt kaput eltaláló lövése, hiába próbálkozott kilencszer is (a hivatalos statisztika szerint a kapufa nem számít kaput eltaláló lövésnek). Olyanra csak egyszer, a 2021–2022-es kiírásban, a Real Madrid elleni nyolcaddöntőn volt képes a Paris Saint-Germain, hogy nem engedett kaput eltaláló lövést ellenfelének.

A baszk csapat egyébként az elmúlt hetekben pocsékul céloz, a Sociedaddal ugyanis története során másodszor fordult elő 1973 februárja és márciusa után, hogy egymást követő öt mérkőzésen gólképtelen maradt.

A PSG-győzelemhez góllal járult hozzá Kylian Mbappé, aki újabb, 44. BL-találatával megelőzte a sorozat örökös góllövőlistáján Didier Drogbát és Mohamed Szalahot, s már csak 13 labdarúgónak van nála több gólja a sorozatban. A francia sztár 68 mérkőzésén góljai mellett 23 asszisztot is jegyzett, azaz átlagosan 80.8 percenként járul hozzá gólhoz a Bajnokok Ligájában.

Mbappé ráadásul legutóbbi 30 meccsén 38 gólban vállalt szerepet (31 gól, hét gólpassz), ez a legtöbb az öt topliga játékosai között minden sorozatot figyelemve véve, ráadásul ő lett az első olyan játékos, aki kezdőként egymást követő 10 hazai BL-meccsén eredményes volt.

A hírek szerint a Real Madridhoz vágyódó Kylian Mbappénak egyébként kiválóan megy a spanyol csapatok ellen a BL-ben, a Barcelona ellen négyszer, a Real Madrid ellen háromszor, a Sociedad ellen egyszer volt eredményes – mondjuk, ilyen alapon Németországba is igazolhatna, ugyanis a német klubok ellen is nyolcszor talált be.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik