Őrült meccs Isztambulban: ismét kétgólos előnyt adott le a United

Vágólapra másolva!
2023.11.29. 18:35
null
Gyorsan kétgólos előnyre tettek szert az angolok, de ezúttal sem tudták győztesen elhagyni a pályát (Fotó: Getty Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában a Manchester United 3–3-as döntetlent ért el a török Galatasaray otthonában az A-csoportban.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
A-CSOPORT
GALATASARAY (török)–MANCHESTER UNITED (angol) 3–3 (1–2)
Isztambul, Rams Park. Vezette: José Maria Sánchez (spanyol)
GALATASARAY: Muslera – Boey, Bardakci, Ayhan, Angelino (V. Nelsson, 83.) – Lucas Torreira, Ndombele (Sergio Oliveira, 60.) – Zijes (B. Yilmaz, 83.), Mertens (Aktürkoglu, 60.), Zaha (Demirbay, 88.) – Icardi. Vezetőedző: Okan Buruk
MAN. UNITED:
A. Onana – Wan-Bissaka (Pellistri, 78.), Maguire, Lindelöf, Shaw – McTominay, S. Amrabat (Mainoo, 58.) – Antony, Bruno Fernandes, Garnacho (Dalot, 78.) – Höjlund (Martial, 58.).Vezetőedző: Erik ten Hag
Gólszerző:
Zijes (29., 62.), Aktürkoglu (71.), ill.Garnacho (11.), Bruno Fernandes (18.), McTominay (55.)

ÖSSZEFOGLALÓ

LEGENDÁS MÉRKŐZÉS volt a Galatasaray és a Manchester United közötti első isztambuli Bajnokok Ligája-találkozó, amelyet az 1993–1994-es idényben játszottak, hiszen talán sohasem volt pokolibb hangulat BL-meccsen, Alex Ferguson „vörös ördögeit” „Welcome to Hell” („Köszöntünk a pokolban”) transzparensekkel fogadták a vehemens törökök, több angol játékos visszaemlékezése szerint valóságos halálfélelmük volt az isztambuli stadionban. Nem csoda, hogy ismét előkerültek a „Welcome to Hell” feliratú transzparensek… Ami azt illeti, nem is győzni jár a Galata otthonába a Manchester United, az eddigi három isztambuli BL-meccsén kétszer 0–0 lett a vége, legutóbb (2012 őszén) pedig 1–0-ra a törökök nyertek.

Most viszont győznie kellett (volna) a forduló előtt a csoport utolsó helyén álló angol rekordbajnoknak, vagy legalábbis nem volt szabad kikapnia, mert az már matematikailag is a kiesését jelentette volna. Ez a veszély sokáig nem fenyegette a Marcus Rashfordot eltiltás miatt nélkülöző vendégeket, mert hamar kétgólos előnyre tettek szert. Előbb Garnacho talált be a 11. percben, miután Bruno Fernandes passzát az ötös bal oldali sarkának közeléből, ballal a jobb felső sarokba lőtte, majd a gólpasszt jegyző portugál a 18. percben maga lőtt bombagólt. Gondolt egyet, és 23 méterről jobbal a jobb ficakba küldte a labdát.

De a házigazda marokkói ásza, Hakim Zijes sem akart elmaradni tőle, és a 29. percben 25 méteres szabadrúgásgóllal szépített, ballal lőtt André Onana kapujának jobb oldalába. Úgy tűnt, hogy Mauro Icardi ki is egyenlít a szünet előtt, de hajszállal lesen volt, így érvénytelenítették a gólját. A szünet után pedig büntetett a United, Aaron Wan-Bissaka jobbról beadott, középütt Scott McTominay tökéletes ütemben érkezett – 1–3. Csakhogy néhány perccel később Zijes újabb szabadrúgását André Onana csúnyán bevédte, így folytatódhattak az izgalmak. Folytatódtak is: Kerem Aktürkoglu bevágta a harmadik piros-sárga gólt a 71. percben, ebben is benne volt a manchesteriek kapusa, a rövidre kapta…

Elképesztő helyzetek maradtak még ki mindkét oldalon – így maradt a döntetlen, amelyről még senki sem tudja, kinek lesz jó. 3–3

A csoport másik mérkőzésén
20.45: Bayern München (német)–Köbenhavn (dán)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München 4 4 11–6 +5 12
2. Galatasaray 5 1 2 2 10–12 –2 5
3. FC Köbenhavn 4 1 1 2 7–8 –1 4
4. Manchester United 5 1 1 3 12–14 –2 4

 

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: VÉGE! Őrült meccset láthattunk Isztambulban, ahol a Manchester United Koppenhágához hasonlóan ismét kétgólos előnyt szórakozott el. Ellenben most legalább az egyik pontot megszerezték a "vörös ördögök".

90+2. perc: Shaw beadása után McTominay fejese szállt a kapu mellé.

90. perc: Három perc a hosszabbítás.

90. perc: TŰZIJÁTÉK A TÖRÖKÖK KAPUJA ELŐTT! Dalot játszotta középre a labdát, Pellistri lövését Muslera védte, majd Torreira nem tudott tisztázni, de Pellistri újabb lövését is sikerült blokkolni.

88. perc: Cseréltek a hazaiak, Zaha helyére Demirbay érkezett.

88. perc: Shaw sarkazása után Martial került helyzetbe a 16-oson belül, de a francia feleslegesen tolt egyet a labdán, így a hazai védelem tisztázni tudott.

86. perc: Zaha megint elvitte Dalot mellett a labdát, de ezúttal lövése a kapu fölé szállt.

85. perc: KAPUFA! Shaw passza után Bruno Fernandes 21 méteres lövése a jobb kapufán csattant.

84. perc: Zaha egy csellel eltolta Dalot mellett a labdát, majd 14 méterről kapura lőtt, de Onana védett.

83. perc: Kettőt cseréltek a törökök, Ziyes helyére Yilmaz, Angelino helyére Nelsson állt be.

82. perc: Pellistri tört be a 16-oson belülre, majd eltolta Ayhan mellett a labdát, de 13 méteres lövése a kapu fölé szállt.

79. perc: Dalot rögtön a kapu elé keveredett, de két védő szorításában csak egy gyenge lövést sikerült leadnia, így Muslera könnyedén védett.

78. perc: Kettőt cserélt a United, Wan-Bissaka és Garnacho ment le, Dalot és Pellistri érkezett.

77. perc: Létszámfölényben rohamoztak az angolok, McTominay tisztán vezethette a labdát, majd 16 méterről a jobb alsó sarok mellé lőtt.

76. perc: Garnacho forgatta meg Boeyt, majd 17 méterről a kapu mellé tekerte a labdát.

72. perc: Oliveira 22 méteres, középre tartó lövését védte Onana.

71. perc: GÓÓÓÓÓL! EGYENLŐ!!! Zijes ugratta ki Aktürkoglut, aki Mainoo mellette átvette a labdát és 15 méterről a bal felső sarokba lőtt. 3–3!

68. perc: Torreira passza után Zijes a 16-os sarkától tekerte kapura a labdát, Icardi igyekezett zavarni Onanát, de a kameruni ezúttal védeni tudott.

66. perc: Aktürkoglu 16 méteres lövését védte Onana.

64. perc: Wan-Bissaka buktatta Zahát, sárga lap.

62. perc: GÓÓÓÓÓL! ONANA-BAKI! Zijes ezúttal a 16-os sarkának a közeléből végzett el szabadrúgást, a középre tartó lövést úgy tűnt, hogy Onana könnyedén fogja, azonban a kapus kezeiről a labda a kapuba pattant. 2–3!

60. perc: Kettőt cseréltek a hazaiak, Ndombele helyére Oliveira, Mertens helyére Aktürkoglu állt be.

59. perc: Shaw tartott rá hátulról Torreira lábára, sárga lap.

58. perc: Kettőt cserélt a United, Amrabat helyére Mainoo, Höjlund helyére Martial állt be.

55. perc: GÓÓÓÓL! Antony ugratta ki Wan-Bissakát, aki középre játszott, az érkező McTominay pedig 4 méterről a bal alsóba lőtt. 1–3

54. perc: Ayhan kapott sárga lapot.

52. perc: Fernandes a jobb szélről tekerte a labdát az ötösön belülre, a lecsúszottnak tűnő ívelést Muslera öklözte a mezőnybe.

48. perc: Mertens jobb oldali beadására Ayhan érkezett a rövid saroknál, de a védő lövése az oldalhálóban kötött ki.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés.Csere egyik csapatban sem volt a szünetben.

45+2. perc: Vége az első félidőnek. Az angolok korán kétgólos előnyre tettek szert, de a törökök szépíteni tudtak, így minden bizonnyal izgalmas második félidő elé nézünk majd.

45+2. perc: Amrabat tartott rá Torreira lábára, sárga lap.

45. perc: Kettő perc hosszabbítás következik.

LES, érvénytelen a találat.

43. perc: Icardi betalál, a partjelző zászlaja a magasban...VAR!

42. perc: Boey rúgta sípcsonton Garnachot, sárga lap.

38. perc: Fernandes jobb oldali szöglete után McTominay fejese szállt a kapu fölé.

32. perc: Zijes csinált meg egy cselt a 16-os előterében, majd 20 méterről a léc fölé lőtt.

29. perc: GÓÓÓÓÓL! SZÉPÍTETTEK A TÖRÖKÖK!Zijes 22 méteres szabadrúgása elszállt a sorfal mellett és a balra mozduló Onana mellett a jobb alsó sarokban kötött ki. 1–2!

27. perc: Bruno Fernandes hátulról buktatta Torreirát, sárga lap.

26. perc: Shaw ugratta ki Höjlundot, aki a középen üresen érkező angolhoz játszott vissza, de a passz pontatlan volt így Boey tisztázni tudott.

Említsük meg, hogy a United legutóbb a dán Köbenhavn otthonában is 2–0-s előnyről kapott ki.

18. perc: GÓÓÓÓÓL! MEKKORA BOMBA VOLT!!! Shaw passzolt Bruno Fernandeshez, aki vezette egy kicsit a labdát, majd 23 méterről a jobb felső sarokba lőtt. 0–2!

17. perc: Hibáztak az angolok, de Icardi irányába hosszan érkezett a labda a 16-oson belül, így Onana tisztázni tudott.

15. perc: Mertens szöglete után Torreira érkezett a rövid saroknál, de fejesét bravúrral védte Onana. Majd Ndombele lövése után McTominay kezére pattant a labda. A játékvezető nem ítélt büntetőt.

Garnacho remek formában, a hétvégi klasszis találata után a Galatasary otthonában is eredményes volt (Fotó: AFP)
Garnacho remek formában, a hétvégi klasszis találata után a Galatasary otthonában is eredményes volt (Fotó: AFP)

11. perc: GÓÓÓÓL! GARNACHO VÁGTA A LABDÁT A LÉC ALÁ! Bruno Fernandes és Höjlund kényszerítője végén a portugál passzolt Garnachohoz, aki az ötös bal oldali sarkának közeléből, ballal lőtte a labdát a jobb felső sarokba. 0–1!

5. perc: Garnacho viharzott el a bal szélen, majd középre passzolt labdájára Höjlund érkezett, de védője szorításában nem tudott a kapuba találni a dán.

4. perc: Mertens vállalkozott lövésre 25 méterről, Onana nagyot vetődve szerezte meg a labdát a bal alsó saroknál.

3. perc: A blokk utáni szögletet Torreira csúsztatta meg a rövid saroknál, de a labda a kapu fölé szállt.

2. perc: A törököké volt az első veszélyeszebb lehetőség, de Icardi passza után Zijes lövését Shaw blokkolta.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, az angolok indították útjára a labdát.

Zijes, Mertens, Zaha, Icardi...ezt a támadónégyest viszonylag sok csapat elfogadná, most ők mégis mind a törökök sikeréért küzdenek majd.

Üdvözlet a pokolban! – hirdeti a török szurkolók molinója a kezdés előtt.

Az angolok persze más miatt sem lehetnek nyugodtak, ugyanis a csoportkör második fordulójában Höjlund duplájának köszönhetően hiába vezettek két alkalommal is,a mérkőzés mégis a törökök 3–2-s sikerével zárult.

A mai lesz a két csapat nyolcadik egymás elleni BL-mérkőzése, eddig három döntetlen mellett mindkét csapat két alkalommal tudott diadalmaskodni a másik felett. Az angolok számára azonban aggasztó lehet, hogy eddigi három törökországi fellépésükön mindössze két pontot tudtak szerezni úgy, hogy közben egyszer sem vették be a Galata kapuját. Igaz legutóbbi isztambuli összecsapásuk 2012-ben volt.

Köszöntjük Önöket! Hamarosan kezdődik a Galatasaray–Manchester United összecsapás a Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójából. Egy esetleges vereség után az angolok már biztosan nem juthatnának tovább a BL-nyolcaddöntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik