Nmecha találatával a Dortmund mindhárom pontot elvitte a St. James' Parkból

RÓTH ZOLTÁNRÓTH ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.10.25. 20:50
null
Nmecha keveset volt játékban az első félidőben, de így is a kapuba talált (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája 3. fordulójában az F-csoportban PSG 3–0-ra megverte odahaza a Milant, a Borussia Dortmund pedig 1–0-ra diadalmaskodott a Newcastle United ellen idegenben.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
F-CSOPORT
NEWCASTLE UNITED (angol)–BORUSSIA DORTMUND (német) 0–1 (0–1)
Newcastle,St. James' Park.Vezette:Artur Dias (portugál)
NEWCASTLE:Pope – Trippier, Schär, Lascelles, Burn (Targett, 70.) – Longstaff (Tonali, 65.), B. Guimares, Joelinton (J. Murphy, 65.; Willock, 70.) – Almirón, Isak (C. Wilson, 15.), A. Gordon.Vezetőedző:Eddie Howe
DORTMUND:Kobel – M. Wolf, Hummels, N. Schlotterbeck, Benszebaini – Sabitzer, Can (Özcan, 43.), F. Nmecha (G. Reyna, 79.) – Reus (Adeyemi, 63.), Füllkrug (Haller, 79.), Malen (Süle, 79.).Vezetőedző:Edin Terzic
Gólszerző:F. Nmecha (45.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Első ízben találkozott egymással európai kupamérkőzésen a Newcastle United és a Borussia Dortmund. A történelmi összecsapás kezdetét az angolok a csoport első, a németek a csoport utolsó helyéről várták.

A kezdő sípszót követően még két perc sem telt el, de már mindkét kapusnak adódott védeni valója. Először a németek veszélyeztettek, Malen lövésénél Pope volt résen. A hazai kontra végén pedig Gordon került lövőhelyzetbe, de 14 méteres tekerését Kobel hárította. A 10. percben egész közel került a gólhoz a Borussia, ám Pope előbb Malen, majd Füllkrug lövését is bravúrral védte. Az első negyedóra végén nagy érvágás érte az angolokat, a kezdőcsatárt, a svéd Isakot sérülés miatt kellett lecserélni. A folytatásban is inkább a németek előtt adódtak lehetőségek, és bár az angolok is próbálkozta bőszen, lövésig is alig-alig jutottak el. A 45. percben aztán teljesen megérdemelten megszerezték a vezetést a németeket: labdaszerzést követően Reus szöktette Schlotterbecket a bal szélen, az előre húzódó hátvéd Nmechához passzolt, aki 14 méterről a bal alsó sarokba lőtt.

A másik félidő első lehetősége a Dortmund előtt adódott, de Reus lövése a kapu fölé szállt. Az 57. percben közel járt az egyenlítéshez a hazai csapat, Wilson közeli lövését Kobel nagy bravúrral védeni tudta. A folytatásban főleg mezőnyben folyt a játék, a németek magabiztosan őrizték előnyüket, a Newcastle pedig hiába játszott óriási fölényben, nem tudott helyzetbe kerülni. A hajrában kétszer is centikre kerültek a ponttal kecsegtető góltól a hazaiak. A 86. percben Wilson fejese csattant a lécen, a hosszabbítás utolsó percében pedig Gordon megpattanó lövése találta telibe a kapufát.

A Dortmund megszerezte első győzelmét a Bajnokok Ligája aktuális kiírásában, és rettentő szorossá tette az állást az F-csoportban. 0–1

A csoport másik mérkőzésén:Paris SG (francia)–Milan (olasz) 3–0

AZ ÁLLÁS
1. Paris SG3216–4+26
2. Borussia Dortmund31111–2–14
3. Newcastle United31114–2+24
4. Milan3210–3–32

 

PERCRŐL PERCRE

90+5. perc: VÉGE! A Newcastle kétszer is a kapufát találta el a hajrában, de Nmecha góljával a Dortmund zsebelte be a három pontot.

90+4. perc: KAPUFA!!! Gordon lövése mintha egy védő lábán perdült volna fel, talán Kobel is beleért a labdába, amely a felső lécen csattant.

90. perc: Négy perc hosszabbítás következik.

86. perc: KAPUFA! Targett kapu elé ívelt szabadrúgását Wilson fejelte kapura, a labda a felső lécen csattant.

Nagyon nyom a Newcastle, de a Dortmund védelme jól állja a sarat.

79. perc: Guimares kapott sárga lapot.

79. perc: Hármat is cseréltek a németek, Malen helyére Süle, Nmecha helyére Reyna, Füllkurg helyére Haller érkezett.

70. perc: Murphy számára egy sérülés miatt hamar véget ért a mérkőzés, Willock érkezett a helyére. Burn is lejött, Targett érkezett a pályára.

De nem volt kéz...

66. perc: Adeyemi próbálta középre emelni a labdát, amely mintha Trippier kezében akadt volna el...

65. perc: Cseréltek az angolok, Longstaff helyére Tonali, Joelinton helyére Murphyállt be.

63. perc: Cserélt a Dortmund, Adeyemi érkezett Reus helyére.

57. perc: MI MARADT KI!? Wilsont találta meg a labda a 16-oson belül, az angol támadó tisztára játszotta magát, de 11 méteres lövése elakadt Kobelben.

Kétgólos hátrányban a Milan a csoport másik mérkőzésén, Kolo Muani szerezte az újabb párizsi találatot.

52. perc: Reus neve mellé írhattuk be a második félidő első lövését, de a labda a felső léc fölött hagyta el a játékteret.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés, csere egyik oldalon sem volt a szünetben.

45+5. perc: Hármas sípszó szakított félbe egy dortmundi kontratámadást, vége az első félidőnek.

45. perc: Négy perc a hosszabbítás.

45. perc: GÓÓÓÓÓÓL! VEZETÉST SZERZETT A DORTMUND! Schlotterbeck szerzett labdát, majd Reust szöktette, Reus visszapasszolt a támadással felzárkózó Schlotterbecknek, aki a 16-oson belül helyezkedő Nmechát találta meg, a német pedig 13 méterről, jobbal a bal alsó sarokba lőtt. 0–1!

43. perc: Can eddig bírta, Özcan érkezett a helyére. A kapitányi szalag Kobelre került.

42. perc: Malen nem tudta kifejelni a labdát, Burn 17 métereslövése azonban a kapu fölé szállt.

Közben Can mégis visszatért és folytatta a játékot.

40. perc: Malen 17 méterről lőtte...sőt inkább csak gurította kapura a labdát, Pope számára ez csemege volt.

Emre Can is sérülést szenvedett...Özcan érkezik majd.

Párizsban közben Mbappé találatával előnyben a PSG a Milannal szemben.

35. perc: Wolf buktatta Almirónt, sárga lap.

34. perc: Labdát szereztek az angolok, Almirón passzolt Joelintonhoz, a brazil 19 méteres lövése azonban csúnyán a kapu mellé szállt.

26. perc: Reus passza után Füllkrug nem tudott kapura fordulni, Malenhez passzolt, a holland lövését azonban Lascelles blokkolni tudta.

A visszajátszások alapján jónak tűnik az ítélet.

20. perc: Almirón cselezte be magát a 16-oson belülre, majd nagyot esett. A játékvezető hezitált, de nem fújt büntetőt.

19. perc: Sabitzer passza után Malen került helyzetbe, de lövése egy hazai lábról szögletre vágódott.

15. perc: Cseréltek a hazaiak, a megsérült Isakot Wilson váltotta.

14. perc: Reus passza után Malen 20 méterről célozta meg a bal felső sarkot, a labda csak centikkel szállt a kapu fölé.

Isak maradt lent a földön, Wilson indult el melegíteni.

11. perc: Gordon hagyta faképnél Cant, majd kissé kisodródott helyzetből kapura lőtt, de a kilépő Kobel mellkasában elakadt a labda.

10. perc: POPE-BRAVÚROK! Sabitzer robogott el a bal szélen, majd középre passzolt Malenhez, akinek 11 méteres lövését Pope lábbal védte, majd a kipattanót Füllkrug tette kapura, de az angol kapus újra védeni tudot.

7. perc: Trippier bal oldali szöglete veszélyesen tekeredett kapura, de Kobel ki tudta öklözni a labdát.

2. perc: A hazai kontra is veszélyes volt, Gordon eltolta a labdát Hummels és Wolf mellett is majd jobbal, 14 méterről kapura lőtt, de Kobel védett.

2. perc: Wolf keresztlabdája pontos volt Malen számára, a holland egy kicsit hosszú átvétel után még kapura lőtt, de a kilépő Pope lábában elakadt a labda.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Dortmund indította útjára a labdát.

A Newcastle fehér-feketében, a Dortmund tiszta sárgában játszik majd.

A Newcastle ezidáig ötször játszott német csapatok ellen az európai kupákban, az ötből négy alkalommal nyerni is tudtak.

A Dortmund kezdőjében sérülés miatt nem lehet ma ott Julian Brandt, a németet az osztrák Marcel Sabitzer helyettesíti majd.

A "szarkák" legutóbb a 2005–2006-os idényben, az UEFA Intertotó-kupa elődöntőjének visszavágóján szenvedtek vereséget hazai pályán, európai kuparmérkőzésen.

Nem meglepő módon csak a kispadon kapott helyet az angoloknál Sandro Tonali, az olasz középpályás az elmúlt hetekben keveredett fogadási botrányba saját hazájában.Egybehangzó értesülések szerintTonali 10 hónapos eltiltást kaphat majd, így a 2024-es Európa-bajnokságról is lemarad.

A két csapat korábban még egyetlen alkalommal sem találkozott egymással tétmérkőzésen.

Az első két fordulóban a Newcastle veretlen tudott maradni, az angolok a Milan otthonában 0–0-ra végeztek, míg hazai pályán nagyon simán, 4–1-re győzték le a PSG-t. A Dortmund a két forduló során mindössze egy pontot szerzett, de az ellenfelek kapujába egyszer sem sikerült betalálniuk. A német Párizsban 2–0-ra kaptak ki, míg hazai pályán 0–0-t játszottak a Milan ellen.

Köszöntjük Önöket! Hamarosan kezdődik a Newcastle–Dortmund Bajnokok Ligája mérkőzés. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik