BL: Lewandowski megelőzte Piquét, de még Messi, CR és Benzema mögött

DOMONKOS SÁNDOR BÁLINTDOMONKOS SÁNDOR BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.09.20. 09:46
Nem telt el izgalmak nélkül a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első játéknapja, amelyen a címvédő Manchester City és a Paris Saint-Germain tovább építette kiváló sorozatát, az FC Barcelonát erősítő Robert Lewandowski mérföldkőhöz érkezett, míg Kylian Mbappé faragott hátrányából Lionel Messihez képest. Érdekességek a keddi játéknap után.

Robert Lewandowski megszerezte 100. gólját az európai klubsorozatokban (Fotó: Getty Images)
Robert Lewandowski megszerezte 100. gólját az európai klubsorozatokban (Fotó: Getty Images)
Robert Lewandowski megszerezte 100. gólját az európai klubsorozatokban (Fotó: Getty Images)

 

AC Milan (olasz)–Newcastle (angol) 0–0

Semmi sem jött össze a Milannak – nagyjából így lehetne összefoglalni Stefano Pioli csapatának „szarkák” elleni meccsét. A piros-feketék a teljes mérkőzésen 25 (!) lövéssel próbálkoztak – a legtöbb a 2005 októberében rendezett PSV elleni meccs óta, amelyen 27-szer vették célba az ellenfél kapuját –, 15-ször az első félidőben, ami a 2011–2012-es idényben lejátszott BATE Boriszov elleni meccs (17) után a legtöbb, az első félidei hét, kaput eltaláló lövésre pedig az elmúlt 20 évben nem volt példa a milánóiaknál.

Young Boys (svájci)–RB Leipzig (német) 1–3


Az RB Leipzig nyáron az osztrák Red Bull Salzburgtól szerződtetett szlovén tehetsége, Benjamin Sesko lett a klub történetének legfiatalabb gólszerzője a Bajnokok Ligájában, a csatár ugyanis a Young Boys ellen lőtt gólját 20 évesen és 111 naposan szerezte, ezzel megelőzte a 20 évesen és 123 naposan betaláló Jean-Kévin Augustint.

 

FC Barcelona (spanyol)–Royal Antwerp (belga) 5–0

Az FC Barcelona mindössze két spanyol játékossal kezdett a belgák ellen (Alejandro Baldé és Gavi), ilyenre pedig a 2020 decemberében lejátszott Levante elleni meccs óta nem volt példa. Xavi ugyanakkor később öt spanyolt cserélt be, köztük a fiatal Lamine Yamalt, aki nemrég a spanyol válogatott legfiatalabb pályára lépője és gólszerzője lett, most pedig a dortmundi Youssoufa Moukoko mögött a második legfiatalabb debütáns lett a Bajnokok Ligájában 16 évesen és 68 naposan.

A barcelonai gála alkalmával az Atlético Madridtól kölcsönvett Joao Félix két gólig és egy gólpasszig jutott, ezzel a „gránátvörös-kékek” második olyan BL-bemutatkozója lett Robert Lewandowski után, aki új csapatának első meccsén három gólban vállal közvetlen szerepet.

A lengyel is bevette az Antwerp kapuját, ezzel 35 évesen és 29 naposan a katalánok legidősebb gólszerzője lett, megelőzve a 2021-es Dinamo Kijev elleni meccsen 34 évesen 260 naposan betaláló Gerard Piquét.

Lewandowski a 2011–2012-es BL-idény kezdete óta már 92-szer volt eredményes, ezzel beérte Lionel Messit, s már csak a 112 gólnál járó Cristiano Ronaldo előzi meg – a lengyelnek a mostani volt a századik találata az európai klubsorozatokban, így illusztris társasághoz csatlakozott, Messi és CR mellé.

Lewandowskinak – Raúlt beérve – az Antwerp volt a 33. „áldozata”, amely ellen gólt szerzett a BL-ben, ebben a mutatóban pedig már csak Karim Benzema (34), Cristiano Ronaldo (38) és Lionel Messi (40) van előtte.


Feyenoord (holland)–Celtic (skót) 2–0

Nem jött ki a rutinkülönbség. A Feyenoord kezdőjében szereplő játékosoknak mindössze 12 meccsnyi Bajnokok Ligája-tapasztalata van (Luka Ivanusec tíz, Timon Wellenreuther két meccsen szerepelt), szemben a Celtic játékosaival, akik 86 BL-meccsen vettek részt. A két csapat a keddi meccset megelőzően csupán egyszer, az 1970-es BEK-döntőben találkozott, melyet a rotterdamiak nyertek 2–1-re.

A skótokkal először fordult elő, hogy két játékosukat is kiállították, a csapat eddigi 72 BL-meccsén összesen kapott két piros lapot.



Lazio (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) 1–1

Csaknem 13 évet kellett várni az újabb kapusgólra. Mint ismert, az olasz Lazio a hosszabbításban, Ivan Provedel góljával mentett pontot az Atlético Madrid ellen. A rómaiak kapusa – aki a 2019–2020-as idényben a Juve Stabia játékosaként is szerzett már gólt – hosszú kapusgólcsendet tört meg, hiszen legutóbb 2010. szeptember 29-én volt eredményes egy kapus a sorozatban, amikor Vincent Enyeama az izraeli Hapoel Tel-Aviv játékosaként büntetőből talált be a Lyon elleni, 3–1-es hazai vereséggel végződő meccsen.

Az Atlético gólját 20 évesen és 96 naposan szerezte Pablo Barrios, aki a „matracosok” legfiatalabb spanyol gólszerzője lett a sorozatban, megelőzve Saúl Níguezt, aki 2015-ben, Asztanában 20 évesen és 334 naposan volt eredményes.

Az Atleti a mostani döntetlennel megtörte rossz sorozatát, négy vereség után tudott ismét idegenben pontot szerezni – erre meg is volt a sansza Diego Simeone csapatának, a Lazio ugyanis a 2003-as (!) Besiktas elleni 2–0-s győzelme óta nem hozott le BL-meccset kapott gól nélkül, a mostani húszmeccses széria a legrosszabb egy olasz csapattól, alulmúlva a 19 meccses sorozatot produkáló városi rivális AS Romát.



A Bajnokok Ligájában ezt megelőzően ötször volt kapusgól: Enyeama előtt a török Sinan Bolat a belga Standard Liege színeiben talált be a holland AZ ellen, míg a góllövőlistát Hans-Jörg Butt vezeti, aki a Juventus kapuját 2000-ben a Hamburg, 2002-ben a Leverkusen, 2009-ben pedig a Bayern München játékosaként vette be tizenegyesből.


Manchester City (angol)–Crvena zvezda (szerb) 3–1

Egészen elképesztő fölényben játszott a City az első félidőben, mégis a Zvezda vezetett. Pep Guardiola csapata az első 45 percben 22 (!) kapura lövéssel próbálkozott, ilyenre pedig még nem volt példa azóta, hogy az Opta gyűjti az erre vonatkozó adatokat (2003–2004). Ráadásul a címvédő felülmúlta a 2016–2017-es idényben felállított rekordját az ellenfél tizenhatosán belüli labdaérintések tekintetében – más kérdés, hogy a szünetre a belgrádi csapat vonulhatott egygólos előnnyel.


A City a második félidőben fordított, és a 3–1-es sikerével tovább őrzi hazai veretlenségi sorozatát a BL-ben, ugyanis ez volt sorozatban a 27. pontszerzése – a csúcsot a Barcelona tartja a 2013 és 2020 közötti 38 meccsel, második a Bayern 29 meccsel (1998 és 2002 között).



Paris Saint-Germain (francia)–Borussia Dortmund (német) 2–0

A Cityhez hasonlóan a Dortmundot legyőző PSG-nek is jól megy hazai pályán, a párizsiak ugyanis a 2012 óta lejátszott 34 csoportkörös meccsükből csak egyszer kaptak ki hat döntetlen és 27 siker mellett.

Luis Enriquéék vezére ezúttal is Kylian Mbappé volt, aki egymás után hetedik BL-idényében talált be, s már 35 gólt szerzett a PSG színeiben a BL-ben, ezzel beérte a franciák közül Thierry Henryt, s már csak a 78-szor eredményes Karim Benzema előzi meg honfitársai közül.

Mbappé korábban a Monaco színeiben is szerzett hat gólt, ezzel 25 éves kora előtt már 41 gólnál jár, tíz találattal marad el Lionel Messitől és hattal előzi meg a City norvég csatárát, Erling Haalandot.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
E-CSOPORT

Feyenoord (holland)–Celtic (skót) 2–0 (Stengs 45+2., Dzsahanbahs 76.)
Kiállítva: Lagerbielke (64.), Holm (68., mindkettő Celtic)
Lazio (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) 1–1 (Provedel 90+5., ill. Barrios 29.)
F-CSOPORT
Paris Saint-Germain (francia)–Borussia Dortmund (német) 2–0 (
K. Mbappé 49. – 11-esből, Hakimi 58.)
Milan (olasz)–Newcastle United (angol) 0–0
G-CSOPORT
Manchester City (angol)–Crvena zvezda (szerb) 3–1
(J. Álvarez 47., 60., Rodri 73., ill. Bukari 45.)
Young Boys (svájci)–RB Leipzig (német) 1–3
(Elia 33., ill. Simakan 3., X. Schlager 73., Sesko 90+2.)
H-CSOPORT
Barcelona (spanyol)–Royal Antwerp (belga) 5–0 (3–0)
Sahtar Doneck (ukrán)–Porto (portugál) 1–3 (Kelsy 13., ill. Galeno 8., 15., Taremi 29.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik