BL: „Erre egész életemben emlékezni fogok” – a kapus, aki a 95. percben egyenlített

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.09.20. 09:00
null
Ivan Provedelt hősként ünnepelték a társai (Fotó: Getty Images)
Mint beszámoltunk róla, Ivan Provedel, a Lazio kapusa a 95. percben fejelt góllal mentette 1–1-es döntetlenre az Atlético Madrid elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést kedd este. Az olasz kapust hősként ünnepelték, ő elsősorban a pontszerzésnek örül.

 

„Erre az estére egész életemben emlékezni fogok – mondta a mérkőzés után Ivan Provedel.Elsősorban azért vagyok boldog, mert sikerült kiegyenlítenünk egy olyan meccsen, amelyet igazságtalan lett volna elveszítenünk. Egyelőre nem fogtam fel, hogy gólt szereztem a Bajnokok Ligájában, de persze majd feldolgozom… A futball lényege néha pillanatokba sűrűsödik, és nem az összteljesítmény számít. Sajnálom, hogy csak a legvégén tudtunk a kapuba találni, ugyanakkor bízom abban, hogy ez a jól megérdemelt pont erőt ad nekünk a folytatásra.”

A kapus – aki a meccs során nagy védéssel is szerepet játszott a későbbi pontszerzésben – lamentált egy kicsit azon, hogy nem kell túlértékelni a történteket, hiszen csak egy pontot szereztek, és a nem túl jól sikerült bajnoki rajt (négy forduló során csupán három pont) miatt tanácsos máris a következő meccsre összpontosítani. Aztán felelevenítette azt a bizonyos 95. percet:

„A nagy zajban nem hallatszott be a pályára, mit mondanak a kispadról, nem volt világos, akarják-e, hogy felmenjek a szöglethez. Aztán valahogy csak eljutott hozzám az infó, hogy induljak, hiszen látszott, már csak ez az egy esélyünk maradt. Hogy mi járt a fejemben? Mindennap alkalmam van tanulmányozni Ciro Immobile kapu előtti mozgását… A viccet félretéve, tudom, hogy Luis Alberto mindig a hosszú sarok irányába íveli a labdát, ezért indultam arra, találtam is egy rést, és ez lett a vége.”

A GÓL IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Az édesanyja révén félig orosz származású Provedel a 2018–19-es idényben, az Empoli játékosaként kóstolt bele a Serie A légkörébe, de stabil élvonalbeli kapusnak csak 2020-tól, 26 éves korától mondhatja magát. Két idényt a Speziában védett, 2022-től a Lazio kapusa, és hogy beérett, bizonyítja: annak az évnek az őszén bekerült az olasz válogatott keretébe az angolok és a mieink elleni Nemzetek Ligája-meccsre. Igaz, mérkőzésen még nem védett a squadra azzurrában.

Viszont nem a keddi volt az első gólja: 2020-ban, még a Juve Stabia kötelékében, szintén a 95. percben mentette döntetlenre (2–2) az Ascoli elleni másodosztályú bajnokit!

„Nincs rangsor a két gól között. Nagyon különböző körülmények között születtek, viszont mindkét gól rendkívül fontos volt, és egyformán sokat jelent számomra. Egyiket sem fogom elfelejteni soha.”

A Bajnokok Ligájában egyébként nem ez volt az első kapusgól. Ahogyan az alábbi összeállításban is látszik, a német Hans-Jörg Butt három gólt is lőtt, és kapusként talált a kapuba Vincent Enyeama, valamint Sinan Bolat is. Bolaté volt az eddigi egyetlen nem tizenegyesből szerzett BL-kapusgól, most Provedel csatlakozott hozzá.

A HAT GÓLRÓL KÉSZÜLT VÁLOGATÁS AZ UEFA KEDDI MÉRKŐZÉSTUDÓSÍTÁSÁBAN MEGTEKINTHETŐ!


BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
E-CSOPORT

Feyenoord (holland)–Celtic (skót) 2–0 (Stengs 45+2., Dzsahanbahs 76.)
Kiállítva: Lagerbielke (64.), Holm (68., mindkettő Celtic)
Lazio (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) 1–1 (Provedel 90+5., ill. Barrios 29.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik