Bellingham, ki más?! A Real Madrid nagy nehezen legyűrte az Union Berlint

Vágólapra másolva!
2023.09.20. 18:40
null
Ki más?! (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája C-csoportjában az újonc Union Berlin az utolsó pillanatig tartotta magát a tizennégyszeres győztes Real Madrid otthonában, ám az utolsó utáni pillanatokban a spanyolok csak megtalálták az utat a kapuba (1–0).

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
C-CSOPORT
Real Madrid (spanyol)–Union Berlin (német) 1–0 (0–0)
Madrid,
Santiago Bernabéu, 65 207 néző. Vezette: Eskas (norvég)
Real Madrid:
Kepa – Lucas Vázquez (Kroos, 66.), Rüdiger, Alaba, Nacho (Fran García, 73.) – Modric (Brahim Díaz, 80.), Tchouaméni (Valverde, 66.), Camavinga – Bellingham – Rodrygo, Joselu. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Union Berlin: Rönnow – Doekhi, Bonucci (Jaeckel, 80.), Diogo Leite – Juranovic, Tousart (Kemlein, 83.), Král, Laidouni (Aaronson, 66.), Gosens – Becker (D. Fofana, 80.), Behrens (Volland, 66.). Vezetőedző: Urs Fischer
Gólszerző: Bellingham (90+4.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A mérkőzés előtt, de még az első percekben is az okozta a legnagyobb izgalmat a Bernabéuban, hogy a vártnál jóval több berlini szurkoló jelent meg jeggyel a stadionnál (tehát, hiába fogadkoztak a madridiak, hogy nem adják el a tikettjeiket a vendégszimpatizánsoknak...), és a beengedésükhöz már a rendőrség asszisztált.

Így is akadtak olyan Union-drukkerek, akik még a stadionon kívül tartózkodtak, amikor a Bajnokok Ligájában újonc csapatuk igen bátran nekiment a tizennégyszeres győztesnek, igaz, Sheraldo Becker jobb oldali beadása után, a szorongatott helyzetben lévő Kevin Behrens csak úgy találta el a labdát, hogy azt Kepa Arrizabalaga könnyedén begyűjtötte.


A berlinieknél egyébként Schäfer András nem lehetett ott a pályán (sérülése miatt nem nevezték a csoportkörre), ellenben kezdett a Ferencvárostól januárban szerződtetett Aissa Laidouni, és a csapatban ezen a meccsen bemutatkozó Leonardo Bonucci.

Kemény falat volt az Union (Fotó: AFP)
Kemény falat volt az Union (Fotó: AFP)

A hazaiaknál az a Joselu bizonyult a legaktívabbnak, aki harminchárom esztendősen először hallhatta játékosként a Bajnokok Ligája himnuszát. A csatár előbb Jude Bellingham, majd Lucas Vázquez beadása után fejelt kapura, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A berliniek okosan altatták a játékot, a Real ugyanis a beíveléseken kívül nem nagyon jutott el Frederik Ronnow kapujáig, amikor pedig lehetősége nyílt egy átlövésből, mint például David Alaba szabadrúgásánál, a labda rendszerint a lelátón kötött ki.

A fordulást követően is bátran kezdett az Union, ám a Real előtt adódott nagy helyzet: az 51. percben Rodrygo előbb Ronnow kapusba, nem sokkal később pedig a bal kapufára lőtte a labdát öt méterről.

Tíz perccel később Rodrygo előkészített, de a tizenegyespont környékéről fejelő Joselu labdája, Ronnow közreműködésével a jobb kapufán csattant. Ezután Luka Modricon volt a sor, ám a veterán horvát középpályás távoli lövésénél ismét csak Ronnow dicsőült meg, aki szögletre tolta a léc alá tartó labdát.

Az idő viszont vészesen fogyott a Real számára, és még a játékvezető sem vette a kegyeibe a csapatot, amikor a 77. percben Danilho Doekhi mentésénél a labda a berlini játékos hátát és karját is érintette a tizenhatoson belül – Espen Eskas továbbot intett.


Már tíz perc sem volt hátra, amikor Joselu alig pár centivel húzta a bal kapufa mellé a labdát, és még Rodrygo előtt is adódott egy közeli helyzet, de mivel ezek is kimaradtak, úgy tűnt, a Real Madrid nem bír a BL-újonccal. A ráadás pillanataiban azonban Federico Valverde tizenhét méterről leadott lövése nyomán a védők között pattogó labdára Jude Bellingham lecsapott, és közvetlen közelről a kapuba lőtt.

Ennél fájdalmasabb vereséget aligha szenvedhetett volna el a végig hősiesen játszó berlini alakulat. 1–0

Gól a bajnoki és a BL-debütáláskor is. Egyben a legfiatalabb angol és realos is, aki betalál a 90. perc után

A csoport másik mérkőzésén
Braga (portugál)–Napoli (olasz) 1–2 ( Di Lorenzo 45+2., Niakate 88. – öngól, ill. Bruma 84.)

PERCRŐL PERCRE

Bellingham: 6 meccs a Realban, 6 góllal és 1 gólpasszal.

A Real Madrid a 13 hazai nyitó BL-meccséből 13-at megnyert.

90+7. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. PERC JUDE BELLINGHAM, KI MÁS?! Jobbal két méterről az üres kapuba közepébe lő. Valverde jobbal 17-ről kapura lőtt, blokkolt a jobb sarok előtt Jaeckel, de Krált találja háton, a lecsorgó meg kihagyhatatlan helyzetbe hozta az angolt. 1–0!

90+3. perc Valverde egy jó csel után jobbal 19-ről Králba lő.

90+2. perc Juranovic megindul, blokkolja a bal oldali beadást García. Král rúg nagyot az előtte eleső Bellinghambe. Hát.

Öt perc a ráadás.

Az előző 227 hazai BEK- és BL-meccsén a Real csak egyszer játszott nulla nullát: 2000-ben, a Manchester United ellen. Csak egy német csapat nem kapott itt gólt: a Bayern, 2001-ben.

83. perc Aljoscha Kemlein váltja Trousart-t, szűrőcsere.

82. perc MELLÉ, mellé, Joselu jobbal a bal alsó mellé kanalazza hétről Bellingham jobb oldali, jobblábas beadását.

80. perc Paul Jaecker be, Bonucci le, David Fofana meg Beckert váltja elöl. Modricot Brahim Díaz váltja. Cserék posztokra.


79. perc Kroos jobb oldali kornerét Joselu hatról Bellinghambe fejeli! A következő beadást Rüdiger jobbal hatról a léc fölé vágja.

74. perc
Rodrygo beadását kivágja a kapu torkából Leite. Kroos jobb oldali kornerét hatról a léc fölé fejeli Alaba, ha nem is sokkal.

73. perc Fran García váltja Nachót, balbekkcsere.

69. perc Rodrygo nem tudja kapura tenni Modric emelését, amibe Joselu belefejelt picit az ötösön.

67. perc Modric ballal a léc fölé lőne 20-ról, középről, de véd Rönnow szép robinzonáddal.

66. perc Kettős csere a másik oldalon is: Brenden Aaronson Laidounit, Kevin Volland Behrenst váltja.

66. perc Toni Kroos Vázquezt, Federico Valverde Tchouaménit váltja.

63. perc Vázquez jobb oldali beadása a kapusé.


62. perc KAPUFA! Rodrygo jobbal jobbról az ötösre emel, Joselu megveri Leitét ismét a fejpárbajban, a jobb sarok előtt azonban a vetődő Rönnow a jobb oldali kapufára tolja a labdát.

60. perc Rüdiger megtapossa véletlenül Beckert, aki előtte ráfeküdt a labdára, így hazai szabadrúgás.

Az Union Berlin lesz a 15. német csapat, amely a BL-ben szerepel, ezt már említettük, a 14-ek közül csak a Bayer Leverkusen (1997), a Kaiserslautern (1998) és a Wolfsburg (2009) nyert csak a debütön.

56. perc Alaba bal oldali kornere után Tchouaméni Joselu elé passzol, aki jobbal 11-ről kapura lő, véd a léc alatt Rönnow.

54. perc Rodrygo középtávoli lövését a veterán Bonucci blokkolja. A brazilé a legtöbb BL-játékperc a Realban 2022 óta, mérkőzésenként 1 kanadai pontot termelt.



51. perc KAPUFA! Rodrygo az ötös jobb sarkáról a kapusba lő jobbal Modric passza után, majd Vázquez jobb oldali beadását jobbal a bal oldali kapufára vágja ugyanonnan, jobbal. Félmagasan.

49. perc Laidouni elfut a bal oldalon, a beadása nem jó, bár érkező nem volt.

46. PERC FOLYTATJUK!

Csere nincs.


Fotó: AFP
Fotó: AFP


A képzeletbeli álom csapatba hét klub adott játékosokat, legnagyobb számban – micsoda meglepetés! – a címvédő Manchester City képviseltette magát, három labdarúgóval. A 2022-es győztes Real Madrid, illetve a Bayern München két-két futballistát adott ebbe az álomtizenegybe, míg az Arsenal, Barcelona, Paris Saint-Germain, Milan kvartettet egy-egy labdarúgó képviseli a német szakportál összeállításában.

A BAJNOKOK LIGÁJA LEGÉRTÉKESEBB TIZENEGYE (A TRANSFERMARKT SZERINT)
Mike Maignan (Milan, 45 millió euró) – Matthijs de Ligt (Bayern München, 75 millió), Rúben Dias (Manchester City, 80 millió), Josko Gvardiol (Manchester City, 75 millió) – Pedri (Barcelona, 100 millió), Jude Bellingham (Real Madrid, 120 millió) – Bukayo Saka (Arsenal, 120 millió), Jamal Musiala (Bayern München, 110 millió), Vinícius Júnior (Real Madrid, 150 millió) – Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain, 180 millió), Erling Haaland (Manchester City, 180 millió).


A Real Madrid a legutóbbi 14 európai kupameccséből csak egyet veszített el német klubok ellen. A Lipcse ellen, az előző csoportkörben.

Az Union nem kapott gólt előző 4 és fél csoportmeccsén.

45+1. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS ELSŐ FÉLIDEJE!

42. perc Krált kell ismét ápolni, cipőt is cserél.

39. perc
Bellingham passzát Camavinga ballal tízről estében egy védőbe rúgja, Tchouaméni 23-ról jócskán a léc fölé lő.


37. perc Aurélien Tchouaméni kap sárga lapot egy kegyetlen belépőért. Krált kell ápolni a gyepen. Minimum sárga.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

33. perc Türelmetlen a hazai közönség, hiába a hazai mezőnyfölény, helyzetek nincsenek. Nacho távoli lövése távolról sem jó.


71 százalékban a Realé a labda.

A BL-ben a Real Madrid játszotta a legtöbb meccset (304), aratta a legtöbb győzelmet (182), szerezte a legtöbb gólt (641), és a legmagasabb a győzelmi aránya (60 %). A mérkőzés állása: nulla nulla.

28. perc Juranovic összehoz egy szögletet a spanyoloknak, de rossz Modric beadása.

Az Union Berlin az ötödik csapat, amely a Real Madriddal csap össze első BL-meccsén. Eddig mindenki kikapott (Internazionale, AS Roma, BATE Boriszov, FC Zürich).

27. perc Mezőnyharc, közben egy rossz középtávoli Tchouaméni-lövés.

Németek Ligája. Az Union Berlin először lép pályára a BL csoportkörében. A 15. német klub, amely szerepelt itt, ez BL-rekord a nemzetek között.

13. perc
Bellingham középtávoli lövése nem az igazi.

12. perc Tchouaméni hatalmasat rúg Trousart-ba, sárga lap nincs. Rodrygo 16-os előtti lövését blokkolja Doekhi.

9. perc Behrens hétről a léc fölé fejel középről, Juranovic jobb oldali, jobblábas beadását követően.

A Real Madrid a Bajnokok Ligájában a legutóbbi 68 hazai meccse közül csak egyen nem szerzett gólt, 2018 decemberében a CSZKA Moszkvától 3–0-ra kikapott.

8. perc Vázquez újabb beadása a kapusé.

Az Union Berlin a legutóbbi nyolc meccséből csak egyet veszített el az európai kupákban, az előzőt. Idegenbeli 3–0-ra kikaptak az Union Saint-Gilloise-tól az El-ben.

5. perc Dettó, jobbról jobbal középre emel Vázquez, az ötös bal sarkáról nem sokkal fejel a jobb sarok mellé Joselu. Doekhi lemaradt most.


3. perc Helyzet, Bellingham balról Joselu fejére varázsolja a labdát, aki az ötös bal sarkáról a bal alsóba fejelné a labdát, de véd vetődve Rönnow.

2. perc Bonucci passzát jobbról középre teszi Becker, az ötösön szereli nagy nehezen Berenst Nacho. A labda a jobb sarok mellé pattanna, vetődve fogja a labdát Kepa a biztonság kedvéért.

1. perc Lucas Trousart ellöki Modricot az arcánál fogva, sárga lap.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta fehérben, a vendégek tiszta feketében.

A mérkőzés előtt gyászszünet a marokkói és líbiai természeti katasztrófák áldozataiank emlékére.


Egy kis örökmérleg:
a két csapat még nem találkozott egymással.

JÖTTEK-MENTEK: nincsenek ilyenek.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Ferland Mendy, Vinícius Júnior, Arda Güler, Thibaut Courtois, Daniel Carvajal és Éder Militao sérült, a vendégektől SchäferAndrás, Jannick Haberer, Trimmel, Rani Khedira, Laurenz Dehl és Robin Knoche maródi.


Aki viszont nem lehet ott a berliniekkel a BL-csoportkörben, az a sajkacsonttörés miatt be sem nevezett Schäfer András. A magyar válogatott középpályás legfeljebb akkor szerepelhet a Bajnokok Ligájában, ha az Union továbbjut a csoportból, amelyben a Real Madrid mellett az olasz bajnok Napoli és a portugál meglepetéscsapat, a Braga szerepel.

Mi az? A Realnak 150, az Unionnak 1? BL-ellenfél


Az előzmények ellenére természetesen a legnagyobb öngól lenne a Real Madridtól, ha alábecsülné ellenfelét, amely az elmúlt években a legújabb német csodaként emelkedett egyre magasabbra. A berliniek először a 2019–2020-as idényben szerepelhettek hazájuk élvonalában, és az első idényben elért 11. helyezést hetedik, majd ötödik, tavaly negyedik hely követte. A fejlődéssel pedig egyre nevesebb erősítések érkeztek a csapathoz az átigazolási időszakban, az idén Robin Gosensért már 13 millió eurót fizettek az Internek, és náluk folytatja a pályafutását a Juventustól elküldött Leonardo Bonucci is.

Mindemellett a közelmúlt is a spanyol csapat sikerét vetíti előre, a bajnoki idényt ugyanis öt győzelemmel kezdte Carlo Ancelotti csapata, míg az Union két Bundesliga-vereség után érkezik a Bernabéuba.


HA LÉTEZIK DÁVID ÉS GÓLIÁT PÁRHARCA a Bajnokok Ligájában, a Real Madrid és az Union Berlin találkozója az. A királyi gárda rekordot jelentő tizennégyszeres győztese a sorozatnak, az elmúlt idényben ezer sebből vérezve is eljutott az elődöntőig, Európa és minden bizonnyal a világ legnagyobb egyesülete.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Ezzel szemben a berliniek történetük során először szerepelnek a legrangosabb európai klubtornán, sőt az idei mindössze a negyedik kontinentális idényük, a korábbi három alkalommal összesen 22 meccset játszottak, amelyen kilenc győzelem, hat döntetlen és hét vereség a mérlegük, 27–21-es gólkülönbséggel. A Real színeiben 39 BEK-meccsen 35 gólig jutó Puskás Ferenc egyedül felülmúlja teljes mutatójukat.

Szinte esélytelenként érkezik a Bernabéuba az Union Berlin – a csoportkört sérülése miatt kihagyó Schäfer András nélkül –, ugyanakkor a legnagyobb öngól lenne a Real Madrid részéről alábecsülni BL-újonc ellenfelét.


A spanyol fővárosba már délután meg is érkeztek a német csapat szurkolói, és a város egyik legismertebb terén, a Puerta del Solon csináltak hihetetlen hangulatot.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A REAL MADRID–UNION BERLIN MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik