A BL-be 21 év után visszatérő Newcastle ikszelt Milánóban

Vágólapra másolva!
2023.09.19. 18:40
null
Az összes helyzetét kihagyta a Milan (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 1. fordulójában a Milan gól nélküli döntetlent játszott odahaza a Newcastle Uniteddel.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ

F-CSOPORT

Milan (olasz)–Newcastle United (angol) 0–0
Milánó,
San Siro, 65 695 néző. Vezette: José María Sánchez (spanyol)
Milan: Maignan (Sportiello, 80.) – Calabria (Florenzi, a szünetben), Tomori, Thiaw, Théo Hernandez – Loftus-Cheek (Musah, 72.), Krunic, Pobega (Reijnders, 61.) – Chukwueze (Pulisic, 61.), Giroud, Leao. Vezetőedző: Stefano Pioli
Newcastle:
Pope – Trippier, Schar, Botman, Burn – Longstaff, Bruno Guimaraes, Tonali (Elliot Anderson, 72.) – J. Murphy (Callum Wilson, 62.), Isak ( H. Barnes, 90+1.), A. Gordon (Almirón, 62.). Menedzser: Eddie Howe

ÖSSZEFOGLALÓ

KEZDJÜK A ROSSZ HÍRREL: a meccs előtt késeléstől volt hangos az angol sajtó. A mérkőzés előtti napon nyolctagú banda támadt a Newcastle United 58 éves szurkolójára, a símaszkot viselő, machetékkel felfegyverzett társaság hátulról rontott rá a fiával és barátjával a hotelba tartó férfira, aki több szúrással a testén került kórházba. Noha a maszkos társaság az angolok mezét levágva távozott, az olasz rendőrség közleménye szerint a támadásnak nem volt köze a Bajnokok Ligája-mérkőzéshez – no igen...

Mindenesetre kedd este az AC Milan (is) támadólag lépett fel a Newcastle ellen, az első húsz percben gyakorlatilag eldönthette volna a három pont sorsát. Több gólt is szerezhettek volna a hazaiak, sorra rúgták a szögleteket, érkeztek a fejesek, valamint a lövések távolról, közelről. Húsz perc alatt hatszor találta el a kaput a Milan, 2003 óta, amióta mérik, egy-egy félidőben sem jutott el eddig, a szünetig pedig összesen 14-szer kísérleteztek gólszerzéssel a piros-feketék. A legemlékezetesebb ziccer Rafael Leao nevéhez fűződik, aki a vendégek tizenhatosán belül három védőt is kicselezett, ám egyszerű megoldás helyett sarokkal próbálta a labdát a hálóba juttatni – balszerencséjére a fűben elbotlott... Nem nézett ki jól a jelenet, különösen annak tükrében, hogy a Milan továbbra is küzdött, harcolt a vezető gólért. A Newcastle foggal-körömmel védekezett, és úgy játszotta le a milánói első negyvenöt percet, hogy egyetlen, kaput eltaláló lövése, fejese sem volt.

És a második félidőben is ott folytatták a felek, ahol abbahagyták.

A játék képe alapján idő kérdése volt, mikor szerzi meg a vezetést a hazai együttes, a pályán egyértelműen az történt, amit az olaszok akartak. A lelátón ott ült Zlatan Ibrahimovic, a milánóiak korábbi kedvence, a körülötte ülőkben bizonyára felvetődött a kérdés: ha beállna, a 41 éves csatár vajon szerezne-e gólt?

Merthogy valami mindig kifogott a hazaiakon.

Kétségbeesetten támadott a Milan, a vendégek védői jégkorongozó módjára vetették magukat a labda útjába – a Newcastle győzelemmel felérő döntetlent ért el Milánóban. 0–0

A csoport másik mérkőzésén
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Borussia Dortmund (német) – élőben az NSO-n!

PERCRŐL PERCRE



90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc DE NAGY VÉDÉS, Anderson passzát Longstaff a jobb felsőbe vágná 15-ről, középről, de Sportiello hatalmas vetődéssel eléri a labdát.

90+2. perc Reijnders jobbal 23-ról a léc fölé lő, bő fél méternyivel.

Öt perc a ráadás!

90+1. perc Luxuscsere, Harvey Barnes be, Isak le.

89. perc Rade Krunic kap sárga lapot, reklamálhatott. Florenzi passzát kapura teszi jobb belsővel az ötös jobb sarkáról Pulisic, de éppen a visszafutó Guimaraest találja el.

88. perc Giroud helyzetben, Krunic passzát kissé balról, 14-ről ballal a kapusba pazarolja.

87. perc Florenzi elesik beadás közben, de így is Leaóé a labda, aki nem tud mit kezdeni vele, Reijnders meg 10-ről Botmanba lő. Pulisic pedig, szintén az ötös elől, Burnt találja el.

20 év és 184 nap után játszik ismét BL-meccset az NU, pontot szerezt? Ez a kihagyás egyébént angol rekord.

83. perc Olivier Giroud lök, majd hevesen reklamál, s nem is hiába! Kap egy sárga lapot.

82. perc Yunus Musah löki Guimaraest, sárga lap.

80. perc Bizony, Marco Sportiello váltja.

78. perc Maignan a földön, cserét kér?

76. perc Pulisic és Hernández is egy védőbe lő 18-ról.

74. perc FÖLÉ! Florenzi remekül ad be jobbról, az ötösről nem sokkal fejeli a léc fölé a labdát Leao.

72. perc Yunus Musah váltja. Elliot Anderson be, Tonali le.

70. perc Hernández első lövése a 16-os elől a léc fölé talált, a másodikat blokkolta Botman. Loftus-Cheek beadása sem sikertörténet. Főleg, hogy le is sérül a Tonalival megküzdő angol.

64. perc Reijnders két jó csel után a 16-oson belül jár, jobbal 12-ről kapura lő, de Pope vetődve fogja a labdát a bal alsó sarok előtt.

62. perc Callum Wilson Murphyt, Miguel Almirón Gordont váltja az angoloknál, azaz a túloldalon.

61. perc Christian Pulisic és Tijjani Reijnders be, Chukwueze és Pobega le.

53. perc Maignan repül ki Murphy jobb oldali beadására Isak elé, és öklöz is.

50. perc Keményen játszik az NU, ez nem ízlik az olaszoknak, a közönségnek meg nem tetszik így a meccs.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Alessandro Florenzi be, Calabria az öltözőben maradt.

Ez lesz a Milan 20. idénye a BL-ben, a Juventus (23) után a második legtöbb az olasz csapat között. A 2014 és 2020 közötti nagy kihagyás után sorozatban harmadszor vannak itt.

A Newcastle megnyerte előző olaszországi kupameccst, Palermóban. Ezt megelőzően az első négy olaszországi látogatásuk egyikét sem sikerült megnyerniük.

Megböjtölték (Fotó: AFP)
Megböjtölték (Fotó: AFP)

A képzeletbeli álom csapatba hét klub adott játékosokat, legnagyobb számban – micsoda meglepetés! – a címvédő Manchester City képviseltette magát, három labdarúgóval. A 2022-es győztes Real Madrid, illetve a Bayern München két-két futballistát adott ebbe az álomtizenegybe, míg az Arsenal, Barcelona, Paris Saint-Germain, Milan kvartettet egy-egy labdarúgó képviseli a német szakportál összeállításában.

A BAJNOKOK LIGÁJA LEGÉRTÉKESEBB TIZENEGYE (A TRANSFERMARKT SZERINT)
Mike Maignan (Milan, 45 millió euró) – Matthijs de Ligt (Bayern München, 75 millió), Rúben Dias (Manchester City, 80 millió), Josko Gvardiol (Manchester City, 75 millió) – Pedri (Barcelona, 100 millió), Jude Bellingham (Real Madrid, 120 millió) – Bukayo Saka (Arsenal, 120 millió), Jamal Musiala (Bayern München, 110 millió), Vinícius Júnior (Real Madrid, 150 millió) – Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain, 180 millió), Erling Haaland (Manchester City, 180 millió).


Az első 20 percben 6-szor lőtt a kapu felületére a Milan, 2003 óta, amióta mérik, egy egy félidőben sem jutott ennyiig. Összesen 14-szer kísérleteztek, de maradt a hat védés. A másik oldalon ez az arány 2/0.

45+1. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

41. perc
Isakot szerelik, Murphy kissé jobbról, 23-ról a léc fölé lő.

40. perc Davide Calabria kap sárga lapot reklamálásért. Majd úgy reklamál emiatt, hogy gyengébb idegzetű sporik kiállítanák.

37. perc Leao bal oldali beadását nem éri el a kapu előtt az ollózni akaró Giroud, az akciót indító Chukwueze meg a léc fölé fejeli a labdát kissé jobbról, ötről.

33. perc KIMARAD! Leao három jó csel után az ötösön sarkazás címén a földbe rúg, és elesik. A lecsorgó Pobegáé, aki 13-ról kapura lő, de ment a gólvonal előtt a visszafutó szélső, Murphy!

30. perc Leült a meccs, lelassította a tempót az NU. Trippier beadása után elesik az ötösön Longstaff, akit Leao nyújtott kézzel lökött... tovább. MELLÉ! Közben kontra, Leao vált Hernándezzel, a védő beadását Giroud kettőről ballal a jobb alsó mellé vágja, kapásból!

A Milan az előző négy hazai meccsét elveszítette az angolok ellen, nyolcból hetet, csak a Tottenhamet verte meg, az előző kiírásban.

Milan a legutóbbi 11 meccséből csak egyet nyert meg angol csapatok ellen (két iksszel).

25. perc Murphy jobb oldali, jobblábas beadásába belevetődik Tomori, de les. Ibrahimovic elszántan nézi a meccset. A tekintetén látszik: hamarosan visszatér a pályákra...

21. perc Loftus-Cheek a léc fölé lő, nem sokkal, 15-ről.

19. perc Krunic bal oldali, jobblábas szögletét középről, négy méterről kapura fejeli Hernández, a labda lepattan Pope előtt, aki bal kézzel véd azonban. A következő beadást kissé balról, hatról a jobb sarok mellé tereli Leao.

18. perc Trippier fejese sem az igaz, Krunic jobbal 16-ról, középről kapura lő, Pope kitolja a léc alól a labdát.

14. perc Giroud szerez labdát, majd ő teszi azt kapura, de ez is Pope-é. Aki majdnem gólpasszt adott maga ellen, egy pocsék öklözéssel. A jobb oldali kornert a túlsó sarok előtt rosszul teszi vissza Leao, ballal, kapásból. Loftus-Cheek csúsztatása után.

A Newcastle két olasz csapattal mérkőzött meg a 2002–2003-as Bajnokok Ligájában – előző BL-kalandja során. Az első csoportkörben a Juventussal (0–2, 1–0), a másodikban pedig az Interrel (14, 22) találkozott.

13. perc Helyzetek! Krunic passzát kissé jobbról, 18-ról kapura teszi jobbal Pobega, jobb alsó előtt véd Pope, vetődve, Leao ballal balról középre emel, ötről kapura fejeli, kissé jobbról a labdát Chukwueze, de ez is a kapusé.

10. perc Calabriát lecselezi a bal oldalon Gordon, de rossz a beadás.

8. perc Murphyt megtépi a jobb szélen most a gall, de tovább.

7. perc Hernández megindul, de a passza után a jobb szélen ellökik Leaót. Longstaff volt a tettes.

6. perc Trippier jobbról, Tonali balról ad be, jobbal, ill. ballal, de pontatlanul. Letámadnak a vendégek, ez nem ízlik a hazaiaknak.

4. perc Leao lő jobbal a 16-os elől Pope ölébe. Ha valahol, hát Olaszországban tisztelik az NU kapusát.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak fekete-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek piros-fekete mezben és fekete nadrágban.



Nincst telt ház, a legolcsóbb jegy 80 euró.

Egy kis örökmérleg: a két csapat még nem találkozott egymással.

JÖTTEK-MENTEK!
A Milantól a Newcastle-hez:

2023, Sandro Tonali, 64 000 000
1997/, Andreas Andersson, 4 130 000


Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Mattia Caldara, Pierre Kalulu és Iszmael Bennaszer sérült, a vendégektől Joelinton és Joe Willock maródi.

Egy hét-nyolc fős banda támadt az angol élvonalbeli (Premier League) Newcastle United 58 éves szurkolójára Milánóban. A símaszkot viselő, machetékkel felfegyverzett társaság hátulról támadt rá a fiával és egy barátjával a hoteljébe tartó férfira. BŐVEBBEN ITT.

„A Milanra nem lehet két nap alatt felkészülni. Igyekszünk megmutatni a legjobb oldalunkat” – mondta a menedzser, akit nem téveszt meg, hogy a milánói derbin 5–1-re kikapott az ellenfél az Intertől, a Milan ugyanis az előző három bajnokiját megnyerte, és a Serie A tabelláján a harmadik ghelyen áll.

„Büszke vagyok arra, hogy húsz év, Sir Bobby Robson óta először velem jutott el a csapat a Bajnokok Ligájába. Örülök a játékosaink és a szurkolóink miatt, izgalmas élmény lesz” – mondta Howe, aki elárulta, hogy a válogatott mérkőzések miatt elrendelt bajnoki szünetben szakított ama szokásával, hogy csakis a következő mérkőzésre összpontosított, és a Brentford mellett már a Milan elleni taktikán is dolgozott.

Howe-nak egy vihar miatt le kellett mondania arról, hogy csapatával a meccs előtti napon Milánóban eddzen, hétfő délután otthon tartotta meg szokásos meccs előtti edzését a csapatával. A gépük többórás késéssel, este érkezett meg Milánóba, így az UEFA által előírt időben (12 és 20 óra között) meg sem tarthatta a sajtótájékoztatóját, így lehetséges, hogy büntetni fogják.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

„Sohasem voltam még Bajnokok Ligája-meccsen, még nézőként sem. Nem értem rá, azon dolgoztam, hogy a saját csapatommal ott legyek – mondta Eddie Howe a hétfői sajtótájékoztatóján, miután csapata a Premier League szombati meccsnapján hármas vereségsorozatát megszakítva legyőzte a Brentfordot. – Sokat segített a hétvégi bajnoki győzelmünk, vidámabban keltünk útra, és felszabadultabban játszhatunk.”

Élete első BL-mérkőzésére készül Eddie Howe, a Newcastle United menedzsere, aki még nézőként sem volt jelen egyetlen összecsapáson sem az európai sorozatban. Már elsőre is váratlan helyzetbe került, csapatával nem Milánóban, hanem otthon edzett a mérkőzés előtti napon.

A La Gazzetta dello Sport cikke szerint szívélyes fogadtatásra számíthat a 23 éves, gyerekkora óta Milan-drukker karmester, mivel nem ő akart távozni, sőt kifejezetten kérte, hogy maradhasson, ám a vezetőket jobban érdekelte az érte kapott csinos summa.

Nem mintha a Newcastle jobban kezdte volna a bajnoki idényt, eddigi öt meccséből hármat is elveszített, és csak a tizenegyedik helyen áll, bár legutóbb győzött 1–0-ra a Brentford ellen. A keddi összecsapás különlegessége, hogy máris visszatér ellenfélként a San Siróba a Newcastle olasz középpályása, Sandro Tonali, akit a nyáron épp a Milantól vett meg a Newcastle 64 millió euróért.

Most azonban a „szarkák” a szaúdi befektetők révén Európa egyik leggazdagabb klubjává váltak, így mindenki kíváncsi rá, hogyan mutatkoznak be az európai nagyszínpadon. A Milannak pedig bőven van mit bizonyítania, hiszen szombaton rendkívül súlyos vereséget szenvedett a neki legfontosabb rangadón, a milánói derbin, amelyet 5–1-re veszített el az Internazionale ellen.

Az elmúlt években gyökeret verő gyakorlatnak megfelelően minden játéknapon két mérkőzést már 18.45-ös kezdettel műsorra tűznek az esti, 21 órás hat meccs elé. A hétszeres BEK/BL-győztes, legutóbb az elődöntőig menetelő Milan fogadja a New­castle-t, amely huszonegy év után tér vissza a BL csoportkörébe, legutóbb a 2002–2003-as idényben szerepelt itt, még Alan Shearerrel a csatársorában.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Kedden elkezdődik a Bajnokok Ligája 32. idényének csoportköre. Aki szereti a sorozat e fázisát, most élvezze ki, jövőre ugyanis már nem láthatunk ilyet, jelentős újítások lesznek a lebonyolításban. Utoljára osztják szét nyolc négycsapatos csoportba a 32 főtáblás együttest, ahogy az 1999–2000-es idény óta mindig. A 2024–2025–ös BL-ben már nem lesznek csoportok, nem is 32, hanem 36 tagú lesz a mezőny, hat helyett nyolc mérkőzést játszik majd mindegyik csapat a csoportkört felváltó szakaszban, és hogy ki kivel játszik, az a sakkból ismeretes „svájci rendszer” alapján dől el. A párosítások kialakításának alapelve, hogy a közel azonos súlyú csapatok kerüljenek szembe egy-egy mérkőzésen. Minden együttes nyolc különböző ellenféllel találkozik, és négy mérkőzést hazai pályán, négyet idegenben játszik le.

Szeptember 19-én indul a BL-csoportkör – amely jó ideig az utolsó lesz, a jövő évtől nagy reform jön a lebonyolításban. A mezőnyben húsz év óta először Lionel Messi és Cristiano Ronaldo sincs ott.

Szia és viszlát! – Bodnár Zalán jegyzete

Nem lesz könnyű dolga a Milannak, hiszen a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírásának legnehezebb csoportjába került a Paris Saint-Germainnel, a Newcastle Uniteddel és a Borussia Dortmunddal, így rendkívül fontos lenne az olasz csapatnak hazai pályán a győzelem a „szarkák” ellen – ráadásul a drukkereket is ki kellene engesztelni az Intertől elszenvedett súlyos, 5–1-es vereség után.

„Sziasztok, Milan-szurkolók! Itt vagyok a csapat edzőközpontjában, és mondtam az edzőnek, hogy játékra kész vagyok, de a nevem sajnos nincs a keretben. Pedig jól érzem magam, és igencsak fitt is vagyok… A viccet félretéve: továbbra is hajrá, Milan! Találkozunk a San Siróban” – mondta Zlatan Ibrahimovic a Twitterre közzétett videóban, majd Stefano Piolival együtt tekintette meg a Milan edzését, amelynek végén állítólag egy motivációs beszédet tartott a játékosoknak.

A milánói csapat korábbi klasszis támadója „játékra jelentkezett” Pioli mesternél a Newcastle United elleni BL-meccs előtt.

A rangadó előtt Zlatan Ibrahimovic üzent a milánóiaknak.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MILAN–MU MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik