Ezúttal is a Braga volt a jobb, El-csoportkörben folytathatja a Topolya

Vágólapra másolva!
2023.08.15. 19:50
null
A portugálok ezúttal sem kegyelmeztek (Fotó: Getty Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörének visszavágóján a Braga 4–1-re nyert a Topolya otthonában, így kettős győzelemmel jutott tovább a rájátszásba. A Topolya az Európa-liga csoportkörében léphet pályára.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
NEM BAJNOKI ÁG
TOPOLYAI SC (szerb)–BRAGA (portugál) 1–4 (1–4)
Topolya, TSC Aréna, 4500 néző. Vezette:Jakob Kehlet (Lars Hummelgaard, Victor Skytte) – dánok
TSC: Szimics – N. Petrovics, Calusic, Djordjevics (Antonics, a szünetben), Cvetinovics – Kuveljics (Miloszavjevics), Radin, Sztanics – Sz. Jovanovics (Vlalukin, a szünetben), Rakonjac (Milovanovics, 69.), Pantovics II (Sós, 60.). Vezetőedző: Zsarko Lazetics
BRAGA: Matheus – Victor Gómez (J. Mendes, 60.), José Fonte, Niakaté, Adrián Marín – R. Horta (Roger Fernandes, a szünetben), Vitor Carvalho, Al-Muszrati (Zalazar, a szünetben) – Bruma (Rony Lopes, a szünetben), Á. Djaló, Pizzi (Soumaré, 79.). Vezetőedző: Artur Jorge
Gólszerző:Rakonjac (40.), ill. Pizzi (8.), Bruma (12.), Á. Djaló (15.), Al-Muszrati (20.)
Továbbjutott: a Braga, 7–1-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

A legnagyobb változtatás a bajnokságban és a BL-ben korábban pályára lépő kezdőcsapatokhoz képest Zsarko Lazetics, a TSC edzője kapusposzton lépte meg a Braga ellen, ugyanis a felnőttválogatottba is meghívót kapó Veljko Ilics helyett a nyáron szerződtetett Nikola Szimics került be, míg a csapat egyik legmegbízhatóbb játékosát, Nemanja Sztojicsot a vezetőedzője nem nevezte a mérkőzésre.

Azt mindenki tudta, hogy a Bragát gyorsabb és technikásabb labdarúgók alkotják, de arra kevesen számítottak, hogy negyedórányi játék után ugyanaz a három játékos, aki Portugáliában gólt szerzett, a topolyai mérkőzésen is feliratkozik a góllövőlistára. Márpedig pontosan ez történt a TSC Arénában, ahol a nyolcadik percben Gomez kapott remek labdát Hortától, s a középre adását Pizzi hét méterről a kapufa segítségével a kapuba gurította. Négy perccel később Djaló és Horta összjátéka után utóbbi tette ki a labdát balra, s az érkező Bruma belsővel a bal alsóba lőtt, Szimics beleért a lövésbe, de nem tudott hárítani. A 15. percben ismét Horta volt a középpontban, aki Djalóhoz passzolt, ő pedig nem hibázott. A huszadik percben összesítésben már hétgólos volt a vendégek előnye, miután Pizzi sarokkal tette vissza Bruma elé a labdát, utóbbi Al-Muszratinak készítette le lövésre, ő meg tizennyolc méterről laposan a bal alsóba lőtt. A négy gól után a vendégek visszavettek az iramból, s a 40. percben Marko Rakonjac kihasználta a vendégvédelem hibáját, betört a tizenhatosba, majd remekül helyezett lövéssel kilőtte a rövid felsőt. Beszédes volt a félidei statisztika, amely a portugálok jelentős fölényét támasztotta alá: a hazaiak egyszer találták el a kaput, abból gól is lett, míg a vendégek hét, kaput eltaláló lövéséből négy gól született.

A szünetben a hazaiak és a vendégek is hármat-hármat cseréltek, ennek köszönhetően a TSC védelme és középpályája sokkal masszívabbá vált. A portugáloknak már sokkal nehezebben ment a helyzetek kidolgozása, viszont az is igaz, hogy a Braga játékosai alaposan visszavettek az iramból, mivel teljesen elégedettek voltak a jelentős előnyükkel. A második félidőben a hazai csapatba beállt Sós Bence, aki fél órát töltött a pályán.

A Braga az Olympique Marseille és a Panathinaikosz párharcának győztesével találkozik a BL-csoportkörbe jutásért, a Topolyai SC pedig az Európa-liga-csoportkörben folytathatja, s a hazai mérkőzéseit a 4500-as férőhelyes TSC Arénában játssza majd. 1–4

 

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: VÉGE! A Topolya hazai pályán is vereséget szenvedett a Bragától, de nem kell feltétlenül csüggedniük Sóséknak, hiszen európai szereplésüket az Európa-liga csoportkörében folytathatják majd. Köszönjük figyelmüket!

90. perc: Kettő perc hosszabbítás következik.

90. perc: Egy bal oldali beadás után Zalazar fejelt a kapu mellé.

90. perc: Kontrázott a Braga, Zalazar ugratta ki Rony Lopest, aki éles helyzetből az oldalhálóba lőtte a labdát.

88. perc: Sós majdnem meg tudta zavarni Matheust egy kirúgásnál, de végül csak szabálytalanság árán sikerült a labdához jutnia.

86. perc: Miloszavjevics is megpróbálkozott egy lövéssel, de a labda a szögletzászló közelében landolt.

85. perc: Rony Lopes kapott labdát a 16-os sarkánál, de lövése csúnyán a kapu fölé szállt.

84. perc: Jobb oldali beadás után Djaló fejelte a kapu fölé a labdát.

83. perc: Mendes vezette be középre a labdát, majd 16 méterről Szimics kezeibe lőtt.

79. perc: Cserélt a Braga, Soumaré érkezett Pizzi helyére.

77. perc: Zalazar tekert kapura egy szabadrúgást, Szimics a jobb alsó sarok elől ütötte ki a labdát.

69. perc: Cseréltek a hazaik, Milovanovics érkezett a gólszerző Rakonjac helyére.

61. perc: Rakonjacot ugratták ki remekül, a hazai támadó a kimozgó Matheus felett próbált a kapuba emelni, de a labda a kapu mellé szállt.

60. perc: Mindkét csapat cserélt, a Topolyában Pantovics helyére Sós állt be, a Bragában Mendes váltotta Gómezt.

54. perc: Egy szöglet után a kifejelt labdát Pizzi lőtte kapura 19 méterről, Szimics védeni tudott.

47. perc: Pantovics húzta vissza Marínt, sárga lap.

46. perc: Rakonjac esett el a 16-oson belül két védő szorításában, de a játékvezető nem ítélt büntetőt.

A portugáloknál Al-Muszrati helyére Zalazar, Bruma helyére Rony Lopes és Horta helyére Fernandes érkezett.

A hazaiaknál Djordjevics helyére Antonics, Jovanovics helyére Vlalukin és Kuveljics helyére Miloszavjevics állt be.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés, mindkét csapat 3-3 cserét hajtott végre a szünetben.

45+2. perc: Vége az első félidőnek. Alaposan bekezdtek a portugálok, hamar tudatosították a hazaikban, hogy felesleges reménykedni bármiféle csodában.

45. perc: Egy perc hosszabbítás következik.

Történelmi pillanat volt ez, hiszen a topolyai csapat első gólját szerezte a Bajnokok Ligájában!

Rakonjac (kékben) szerezte a TSC történelmi gólját (Fotó: TSC)
Rakonjac (kékben) szerezte a TSC történelmi gólját (Fotó: TSC)

40. perc: GÓÓÓÓL! SZÉPÍTETT A TOPOLYA! Rakonjac kapott labdát a félpályánál, majd betört a 16-oson belülre és 15 méterről, jobbal a bal felső sarokba lőtt. 1–4!

37. perc: Egy eladott labdával Djaló iramodott meg, majd 17 méterről kapura lőtte, de Szimics védett.

36. perc: Pizzi passza után Bruma 17 méterről lőtte a kapu fölé a labdát.

33. perc: Djaló egy az egyben mehetett kapura, de Simics jól lépett ki a kapujából és testtel blokkolni tudta a támadó lövését.

32. perc: Gómez beadása után a védőkről lecsorgó labdát Al-Muszrati kapásból előtte 16 méterről, a középre tartó lövést Szimics védeni tudta.

25. perc: Djaló 16 méterről lőtt kapura, a labda centikkel kerülte el a bal felső sarkot.

22. perc: Djordjevics húzta vissza a megiramodó Brumát, sárga lap.

Al-Muszrati (8) is betalált a Topolya kapujába (Fotó: TSC)
Al-Muszrati (8) is betalált a Topolya kapujába (Fotó: TSC)

20. perc: GÓÓÓL! ELKÉPESZTŐ...Bruma és Pizzi kényszerítője után előbbi passzolt Al-Muszratihoz, aki 18 méterről kapásból a bal alsóba lőtt. 0–4!

19. perc: Minden portugál támadás életveszélyes, ezúttal a bal szélről bejátszott labdát Horta lőhette üresen kapura, de Szimics ezúttal védeni tudott.

15. perc: GÓÓÓÓL! HÁROM! Biztosan nem ilyen kezdésről álmodtak a hazaiak...Gómez remek ütemben ugratta ki Hortát, aki az alapvonal közeléből a kapu elé passzolta a labdát, az érkező Djaló pedig a kapus mellett a kapuba lőtt. 0–3!

12. perc: GÓÓÓL! Kettő a portugálok előnye! Djaló passzolt a védők között kilépő Hortához, aki visszapaszolt a szélről érkező Brumához, a portugál pedig jobb belsővel a bal alsó sarokba lőtte a labdát. 0–2!

8. perc: GÓÓÓL! Vezet a Braga! Hátul adogattak a portugálok, majd villámgyorsan eljutottak a hazai 16-os elé. Horta Gómezt indította a szélen, a hátvéd középre passzolt Pizzihez, aki 7 méterről a jobb kapufa segítségével a kapuba lőtt. 0–1!

4. perc: Rakonjac kapott jó indítást, de 15 méterről, jobbal a kapu fölé lőtte a labdát.

2. perc: Sztanics okozott zavart a portugálok védelmében, de az alapvonal közeléből visszapasszolt labdáját Al-Muszrati szerezte meg.

Telt ház Topolyán, 4500-an látogattak ki ma a TSC Arénába!

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Braga indította útjára a labdát.

Érkeznek a csapatok, a Topolya kékben, a Braga piros-fehérben játszik majd.

ELŐZMÉNYEK

Háromgólos hátrányt kellene ledolgoznia a Topolyai SC-nek a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában a Braga ellen, ami az erőviszonyokat és az első mérkőzésen látottakat elnézve pokoli nehéz lesz. Még akkor is, ha a TSC Arénában négyezerötszázan biztatják a hazaiakat a 20 órakor kezdődő meccsen, hiszen már napokkal ezelőtt elfogyott az összes belépőjegy. Bizakodásra adhat okot, hogy a Braga főpróbája rosszul sikerült, a csapat a portugál élvonal első fordulójában ugyan vezetett saját közönsége előtt a Famalicao ellen, de a vendégek a második félidőben megfordították az állást.

„Rendkívül csalódottak vagyunk az eredmény miatt, nem ilyen kezdésre számítottunk, azonban nincs időnk a kesergésre, mivel kedden már a Bajnokok Ligája selejtezőjében kell helytállnunk”    –mondta Artur Jorge, a Braga vezetőedzője a találkozó után.

A TSC viszont győzelemmel hangolt: Szasa Jovanovics 85. percben lőtt góljával legyőzte a kragujevaci Radnicski 1923-at, s három forduló után a Crvena zvezda mögött a második helyen áll a tizenhat csapatos szerb Szuperligában.

„Értékes három pontot gyűjtöttünk be, s a Braga elleni találkozó előtt megszerzett győzelem tovább növeli az önbizalmunkat”  –mondta a gólszerző a Szportszki zsurnal sportnapilapnak, s hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy nagyon nehéz lesz a visszavágó a remek képességű portugál együttes ellen, de mindent megtesznek, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák a több mint négyezer topolyai szurkoló előtt.

Az már korábban eldőlt, hogy a TSC és a Braga párharcának győztese a francia Olympique Marseille és a görög Pana­thinaikosz párharcának győztesével találkozik a Bajnokok Ligája rájátszásában, míg a vesztes az Európa-liga csoportkörében folytathatja. A múlt héten az is biztossá vált, hogy az észak-bácskai gárda az európai kupaporondon a jövőben is a TSC Arénában játssza a hazai mérkőzéseit, azzal a kitétellel, hogy a vendégszurkolók nem öt, hanem tíz százalékát kapják a belépőknek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik