BL: 6 magyar játszott a Fradiban – 4 év után először

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.07.12. 15:25
null
Varga Barnabás (jobbra) mellett még öt magyar játékos lépett pályára a Ferencvárosban Feröeren (Fotó:<a href="https://www.fradi.hu/labdarugas/elso-csapat/hirek/varga-barna-hazai-palyan-be-kell-huzni" target="_blank"> fradi.hu</a>)
A keddi Klaksvík–Ferencváros BL-selejtező (0–0) ugyan nem bővelkedett érdekes jelenetekben, de azért igyekeztünk néhány érdekességet összegyűjteni a gól nélküli döntetlennel zárult találkozó után...

 

 

A Ferencváros kezdőcsapatában kedden, a Klaksvík elleni BL-selejtezőn négy magyar játékos szerepelt: Dibusz Dénes, Botka Endre, Baráth Péter, Varga Barnabás. Legalább négy magyarral a kezdőjében nemzetközi kupameccsen az előző idényben kétszer állt fel a Fradi, a Monaco (1–1) és a Crvena zvezda (2–1) elleni, hazai El-csoportmeccsen, mindkét alkalommal a Dibusz, Botka, Pászka Lóránd, Vécsei Bálint alkotta négyes jutott lehetőséghez. Azt megelőzően viszont 2020-ig kell visszalapozzunk az adatbankokban, hogy olyan nemzetközi kupamérkőzést találjunk, amelyen legalább négy magyar játékos a kezdőcsapatban kapott helyet. A Juventus elleni hazai BL-találkozón(1–4) Dibusz, Botka, Sigér Dávid és Lovrencsics Gergő is kezdett az akkor még Szerhij Rebrov irányította magyar bajnokcsapatban.

Kedden, Feröeren a kezdőként szereplő négy magyar futballista mellé csereként beállt Lisztes Krisztián (a 66. percben Adama Traoré helyére) és Sigér Dávid (Anderson Esiti helyett a 73. percben) is, így pedig egyszerre hat magyar volt a pályán a Fradiban, tehát több, mint ahány légiós. Nemzetközi kupában ilyenre legutóbb négy éve, 2019 augusztusában volt példa, amikor a litván Suduva otthonában, az El-selejtező rájátszásában végzett 0–0-ra Szerhij Rebrov együttese. Akkor Dibusz, Lovrencsics és Sigér kezdett, majd beállt melléjük Priskin Tamás, Varga Roland és Bőle Lukács is. A budapesti visszavágón Bőle és Priskin már nem játszott, a Fradi pedig 4–2-re győzött és bejutott a csoportkörbe.

A Ferencváros egymás után második évben kezdte gól nélküli döntetlennel az európai kupasorozatot. Tavaly a kazah Tobol ellen az idegenbeli 0–0 után 5–1-es hazai győzelemmel jutott tovább a BL-selejtező 2. fordulójába. Azt megelőzően 2018-ban nem tudott győzni az első kupameccsén a Fradi, a Maccabi Tel-Aviv elleni, hazai, 1–1-gyel záruló El-selejtező után idegenben 1–0-ra kikapott, és már az első körben búcsúzott. Azóta viszont minden évben eljutott valamelyik európai sorozat csoportkörébe.

Egyenes kieséses párharcban gól nélküli döntetlent negyedik alakalommal játszott a Ferencváros a nemzetközi porondon az elmúlt négy évben. A már említett, Suduva és Tobol elleni párharcok mellett 2020-ban itthon, a BL-selejtező rájátszásában a Molde elleni második, hazai meccsen zárt 0–0-val, viszont mindegyik esetben tovább tudott jutni.

Gól nélküli első felvonás után legutóbb 2002-ben esett ki a Fradi a nemzetközi kupákból, akkor az UEFA-kupában a Garami József által irányított gárda a német Stuttgart elleni hazai 0–0-t követően idegenben 2–0-ra kapott ki. BL-selejtezőben pedig 2001 augusztusában fordult elő, hogy a horvát Hajduk Splittel előbb itthon, majd idegenben is 0–0-ra végzett az FTC, végül pedig 11-esekkel búcsúzott Csank János vezetőedző együttese.

A keddi volt a kilencedik európai kupameccs magyar és feröeri csapat között (az Intertoto-kupát ideszámolva), és a második döntetlen, hét magyar győzelem mellett. A Fradin kívül korábban az Újpest játszott Feröeren döntetlent, 2–2-t ugyancsak a Klaksvík ellen, de a visszavágón elért hazai 1–0-s győzelemmel továbbjutott. Az eddigi négy magyar–feröeri kupapárharcból mindig a magyar együttesek léptek tovább, az Újpest kétszer is, az MTK és a Tatabánya pedig egyszer-egyszer.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
KÍ (feröeri)–FERENCVÁROS 0–0
Klaksvík,Djúpumyru Stadion. Vezette:Juri Frischer (Veiko Mötsnik, Sander Saga – észtek)
KÍ:
Johansson – B. Petersen, Vatnsdal, Forren – R. Joensen, Andreasen, D. Pavlovics (Danielsen, 55.), Da Silva – Ar. Frederiksberg, Kassi (Gussias, 88.), Kronberg (Mikkelsen, 78.).Vezetőedző:Magne Hoseth
FTC:Dibusz – Botka, S. Mmaee, Cissé, Civic – Baráth, Esiti (Sigér D., 73.) – Marquinhos (Owusu, 66.), Zachariassen (Makreckis, 90+2.), A. Traoré (Lisztes K., 66.) – Varga B.Vezetőedző:Sztanyiszlav Csercseszov

A MÉRKŐZÉS ONLIVE, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT ÉRHETŐ EL!

A visszavágót július 19-én rendezik az Üllői úton.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik