BL-legek: Guardiola százados lett, Grealish angol BL-csúcsot állított fel

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.18. 10:30
null
Pep Guardiola győzelmet ünnepel – a Bajnokok Ligájában századszor (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a Manchester City 4–0-ra legyőzte a Real Madridot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján, így bejutott a sorozat fináléjába. Lássuk a szerdai mérkőzés érdekességeit.

A királyi gárda ellen megnyert mérkőzés volt Pep Guardiola 100. győzelme a legrangosabb kontinentális kupasorozatban. A katalán szakembernél csak ketten állnak jobban ebben a kategóriában: a szerdai ellenfelet irányító Carlo Ancelotti 107, míg a Manchester United legendás menedzsere, Sir Alex Ferguson 102 sikert számlál.

 


A döntőbe jutó Manchester City, valamint az Inter először ütközik meg egymással tétmeccsen. Legutóbb a 2005-ös fináléban fordult elő, hogy a két döntős korábban nem játszott egymással tétmeccset – a helyszín akkor is Isztambul volt, ahol a Milan a Liverpoollal mérkőzött meg a BL-serlegért.

 


A Manchester City középpályása, Jack Grealish a jelenlegi BL-idényben 35 gólhelyzetet alakított ki – ez 2003 óta (amióta a kialakított helyzeteket mérik) a legmagasabb szám az angol futballisták között.

 


A Premier League címvédője ellen elbukott találkozó volt Carlo Ancelotti 191. mérkőzése edzőként a Bajnokok Ligájában. Az olasz szakember ezzel megelőzte Sir Alex Fergusont (190 mérkőzés), s egyedüli csúcstartójává vált a sorozatnak.

 


A Manchester Cityt irányító Pep Guardiola igazi Real Madrid-specialistának számít, már ami a királyi gárda BL-ből való kiejtését illeti. A katalán szakembernek szerdán harmadszorra sikerült ez a bravúr, így már egyedül vezeti az erre vonatkozó ranglistát az egyenként két továbbjutást számláló Marcello Lippi, Ottmar Hitzfeld kettős előtt.

 

 


A Manchester City játékosai az első félidőben 13 alkalommal vették célba a Real Madrid kapuját – ez legutóbb a 2012-es BL-elődöntőben esett meg a királyiakkal, akkor a Bayern München vette ostrom alá a madridi kaput.

 


 

A szerda esti találkozón duplázó Bernardo Silva mindössze a harmadik játékos, aki kettő vagy ennél több gólra képes a Real Madrid ellen a sorozat elődöntőjében. Ezt megelőzően csupán Lionel Messi (2011, két gól), illetve Robert Lewandowski (2013, négy gól) volt képes hasonló teljesítményre.

 



Pep Guardiola a szerdai sikerrel pályafutása negyedik BL-döntőjére készülhet, ezzel holtversenyben a második helye jött fel az erre vonatkozó rangsorban – rajta kívül Jürgen Klopp, Sir Alex Ferguson és Marcello Lippi is négy BL-finálét számlál. A lista élén egyébként az ezúttal alulmaradó Real Madrid mestere, Carlo Ancelotti áll.

 



BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓ
MANCHESTER CITY (angol)–REAL MADRID (spanyol) 4–0 (2–0)
Manchester,Etihad Stadion, 52 313 néző.Vezette:Szymon Marciniak (lengyel)
MANCHESTER CITY:Ederson – Walker, Stones, Rúben Dias, Akanji – Rodri, Gündogan (Mahrez, 79.), De Bruyne (Foden, 84.) – Bernardo Silva, Haaland (J. Álvarez, 89.), Grealish.Menedzser:Pep Guardiola
REAL MADRID:Courtois – Dani Carvajal (Lucas Vázquez, 80.), Éder Militao, Alaba, Camavinga (Tchouaméni, 80.) – Valverde, Kroos (Marco Asensio, 70.), Modric (Rüdiger, 63.) – Rodrygo (Dani Ceballos, 80.), Benzema, Vinícius Júnior.Vezetőedző:Carlo Ancelotti
Gólszerző: Bernardo Silva (23., 37.), Éder Militao (76. – öngól), J. Álvarez (90+1.)

Az első mérkőzésen:Real Madrid–Manchester City 1–1
Döntőbe jutott aManchester City5–1-es összesítéssel.

A június 10-i, isztambuli döntőben: Internazionale (olasz)–Manchester City (angol)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik