Haaland Münchenben is betalált, elődöntős a Manchester City a BL-ben

Vágólapra másolva!
2023.04.19. 20:50
null
Indulatokból nem volt hiány a mérkőzésen (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján a Manchester City 1–1-es döntetlent játszott a Bayern Münchennel, így Pep Guardiola együttese 4–1-es összesítéssel bejutott a legjobb négybe.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BAYERN MÜNCHEN (német)–MANCHESTER CITY (angol) 1–1 (0–0)

München, Allianz Aréna, 75 000 néző. Vezette:Turpin (francia)
BAYERN:Sommer – Pavard (Stanisic, 77.), Upamecano, De Ligt, Cancelo (A. Davies, 64.) – Kimmich, Goretzka – L. Sané (Mané, 64.), Musiala (Th. Müller, 71.), Coman – Choupo-Moting (Tel, 71.). Vezetőedző: Thomas Tuchel
MAN. CITY:Éderson – Akanji, Dias, Aké (Laporte, 66.) – Stones, Rodri – B. Silva, De Bruyne (K. Walker, 88.), Gündogan, Grealish – Haaland (J. Álvarez, 84.).Menedzser:Pep Guardiola
Gólszerző: Kimmich (83. – 11-esből), ill.Haaland (57.)
Továbbjutott:
a Manchester City, 4–1-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

A Bayern Münchennek nagyon nehéz dolga volt a Manchester City elleni visszavágón azok után, hogy az Etihad Stadionban 3–0-s vereséget szenvedett el.

SZAVAZÁS

Mi lesz a Bajnokok Ligája döntőjének párosítása?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Egyértelműen motiváltan futottak ki a pályára a bajorok, a 17. percben pedig meg is szerezhették volna a vezetést – Leroy Sané kapott nagyszerű kiugratást, de egy az egyben a bal kapufa mellé lőtte a labdát.

Két perccel később nagy bajba kerülhetett volna a Bayern, Upamecano ugyanis utolsó emberként felvágta a beinduló Haalandot. A bíró már fel is mutatta a piros lapot, amikor látta, hogy a partjelző lest intett. Az első mérkőzésen igencsak gyengén teljesítő belső védő a visszavágóra is átmentette borzalmas formáját, a 35. percben a kezezése után tizenegyest kapott a Manchester City. A büntetőhöz Erling Haaland állt oda, nagy meglepetésre viszont a kapu fölé vágta a labdát.

Az első félidő hosszabbításában Choupo-Moting és Coman is betalálhatott volna, a kapujuk elé betömörülő City-védők azonban kétszer is blokkolni tudták a lövéseket.

Cancelo (jobbra) nem kímélte egykori csapattársát, a szintén portugál Bernardo Silvát (Fotó: AFP)
Cancelo (jobbra) nem kímélte egykori csapattársát, a szintén portugál Bernardo Silvát (Fotó: AFP)

A gól nélküli első félidő után 13 percet kellett várni az első találatra: Kevin De Bruyne passza után Erling Haaland egy az egyben vezette Upamecanóra a labdát, a francia bekk elcsúszott, a City kilencese pedig magabiztosan lőtt a bal felső sarokba.

A vendégek góljával gyakorlatilag minden kérdés eldőlt, de a Bayern azért hazai pályán becsülettel ment a szépítő gólért. Ez a 83. percben össze is jött neki, Joshua Kimmich volt eredményes tizenegyesből.

Az 1–1-es döntetlen azt jelenti, hogy a Manchester City 4–1-es összesítéssel bejutott az elődöntőbe, s a Real Madriddal küzdhet meg a döntőbe jutásért.

A másik mai mérkőzésen:Internazionale (olasz)–Benfica (portugál) 3–3

 

PERCRŐL PERCRE

90+6. perc: VÉGE! A Bayern München hazai pályán sem tudta legyőzni a Manchester City csapatát, az angolok így bejutottak a Bajnokok Ligája elődöntőjébe.

90+2. perc: Davies indult meg a bal szélen, majd középre passzolt, de az érkező Mané a kapu mellé lőtt.

90. perc: Öt perc hosszabbítás következik.

88. perc: Cseréltek a vendégek, Walker érkezett De Bruyne helyére.

88. perc: Stanisic buktatta Grealish-ta 16-os sarkánál, sárga lap.

86. perc: Laporte kapott sárga lapot, majd az eset után hevesen reklamáló Tuchel is, utóbbinak azonban ez a második volt, így a játékvezető elküldte a német mestert a bajorok kispadjáról.

85. perc: Tel harcolta ki magának a lövőhelyzetet, majd 17 méterről a kapu fölé lőtt.

84. perc: Cseréltek a vendégek, Haaland helyére Álvarez érkezett.

84. perc: Grealish rúgta el a labdát időhúzás gyanánt, sárga lap.

83. perc: GÓÓÓÓL! Kimmich kicsit megtorpant a lövés közben, de a balra mozduló Éderson mellett magabiztosan lőtt a kapu közepébe. 1–1!

82. perc: BÜNTETŐ! Turpin kiment megnézni és hezitálás nélkül a büntetőpontra mutatott.

81. perc: Lehetséges büntetőt vizsgál a VAR, Akanji kezére pattant a 16-oson belül.

77. perc: Ismét cseréltek a hazaik, Stanisic érkezett Pavard helyére.

75. perc: Coman lövése után kipattant a labda Edersonról, a csereként beállt Tel az üres kapuba továbbított. Csakhogy Coman lesen kapta a labdát, így a játékvezető érvénytelenítette a találatot.

71. perc: Kettőt cserélt a Bayern, Choupo-Moting helyére Tel, Musiala helyére Müller állt be.

66. perc: Cseréltek a vendégek, Laporte érkezett Aké helyére.

Haaland Münchenben is fogadhatta a társak gratulációit (Fotó: AFP)
Haaland Münchenben is fogadhatta a társak gratulációit (Fotó: AFP)

Erling Haaland 35. gólját szerezte a Bajnokok Ligájában. Ezzel olyan neveket előzött meg 22 évesen, mint Gerd Müller (34), Fernando Morientes (33), Samuel Eto'o (30) és Wayne Rooney (30).

64. perc: Kimmich lőtt kapura közel 23 méterről, Éderson könnyedén védett.

64. perc: Kettőt cserélt a Bayern, Sané helyére Mané, Cancelo helyére Davies állt be.

60. perc: Pavard buktatta Grealisht, sárga lap.

 

 

57. perc: GÓÓÓÓÓÓL! HAALAND!! Stones ívelte előre a labdát Haalandhoz, a norvég kényszerítőzött egyet De Bruyne-vel, majd eltolta a labdát az elcsúszó Upamecano mellett és 12 méterről, ballal a bal felső sarokba lőtt. 0–1!

55. perc: Grealish laza bokamozdulattal ugratta ki Haalandot, aki kicsit elhamarkodottan lőtte kapura a labdát, Sommer védeni tudott.

54. perc: Aké buktatta Pavardot, sárga lap.

46. perc: Elkezdődött a második félidő, csere egyik csapatban sem volt a szünetben.

A kihagyott büntetőtITTtekinthetik meg.

Haaland előző 15 büntetőjét kivétel nélkül belőtte, 2021 április óta most hibázott először.

 

 

45+3. perc: Vége az első félidőnek! Az óriási hazai fölény ellenére a vendégek jártak közelebb a gólhoz, de Haaland büntetője kimaradt a 37. percben.

45+2. perc: Kimmich és Gündogan kakaskodott egymással, mindketten sárga lapot kaptak.

45+1. perc: Coman passza után Choupo-Moting sarokkal próbálta meg kapura húzni a labdát, majd Coman ismétlése akadt el a blokkban.

45. perc: Kettő perc hosszabbítás következik.

44. perc: Éderson időhúzását nem tűrte sokáig a játékvezető, villant a sárga a brazilnak.

43. perc: Középpályán járatták a labdát a hazaiak, majd Goretzka passza után Sané lőtt távolról a kapu mellé.

42. perc: Coman a 16-os bal oldalánál harcolt ki lövőhelyzetet, de a francia lövését Éderson védeni tudta.

39. perc: Sané passza után Kimmich 19 méterről lőtt a kapu fölé.

Haaland csúnyán a kapu fölé lőtte a jogosan megítélt büntetőt (Fotó: AFP)
Haaland csúnyán a kapu fölé lőtte a jogosan megítélt büntetőt (Fotó: AFP)

37. perc: KIMARADT!Haaland állt a labda mögé azonban ballal a kapu fölé lőtt!

35. perc: BÜNTETŐ!Upamecano kezezett a 16-oson belül Gündogan lövését követően. A francia sárga lapot is kapott.

27. perc: Grealish passza után az előrehúzódó Aké lőtt 17 méterről a kapu mellé.

24. perc: Kontráztak a hazaiak, a jobb oldalon Sané kapott labdát, majd Goretzkához passzolt, aki csúnyán a kapu fölé lőtt.

21. perc: Sané végzett el szabadrúgást a 16-os jobb oldali sarkának közeléből, a bal alsóba tartó labdát Éderson tolta szögletre.

19. perc: Tuchel a visszavont ítélet ellenére is hevesen reklamált a hazaiak kispadján ezért a játékvezető sárga lappal jutalmazta a német mestert.

18. perc: Villant a piros Upamecano részére, aki utolsó emberként szabálytalankodott Haalanddal szemben. A norvég azonban lesről lépett ki, így a játékvezető a VAR segítségével visszavonta a piros lapot.

17. perc: Musiala ugratta ki Sanét, aki könnyedén elfutott Stones mellett, majd 9 méterről, ballal a bal kapufa mellé lőtt.

15. perc: Silva tartotta meg jól a labdát a 16-oson belül, majd De Bruyne De Ligt mellől kapura lőtt, de Sommer védeni tudott.

11. perc: Cancelo taposott rá Bernardo Silva lábára, sárga lap.

8. perc: Coman futott el a jobb szélen, majd erősen a kapu elé lőtte a labdát, a középen érkezőChoupo-Moting azonban nem tudott kapura fejelni.

2. perc: Máris megvolt az első veszélyesebb lehetőség a City kapuja előtt, de egy jobb oldali beadást követően Stones fejjel menteni tudott az érkező Choupo-Moting elől.

Kisebb technikai probléma adódhatott a stadionban, hiszen 4-5 perc csúszással hangzott csak fel a kezdő sípszó.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a müncheniek indították útjára a labdát.

A Bayern München piros-fehérben, a City sárga-feketében lép pályára.

Érkeznek a pályára a csapatok, felcsendül a BL-himnusz az Allianz Arénában.

A Manchester City ugyanazzal a kezdővel fut ki a gyepre, mint múlt héten. A münchenieknél két változás történt, Davies helyére Cancelo, Gnabry helyére Choupo-Moting került be.

ELŐZMÉNYEK

Sporttörténelmet írhat Thomas Müller.A Bayern München világbajnok támadója szerda este aszázadik győzelmét arathatjaa Bajnokok Ligájában, feltéve, hogy a németek megverik a Manchester Cityt. Rajta kívül csak két labdarúgó érte el ezt a mérföldkövet,Cristiano RonaldoésIker Casillas,ugyanakkor a ő lehet az első, aki egyetlen klub játékosaként juthat el idáig. A BL-ben az idényben egy-egy gólja és gólpassza van, mindkettőt a Plzen elleni idegenbeli csoportmérkőzésen jegyezte októberben. Most tőle és a csapattól is erőn felüli teljesítmény kellene a City kiejtéséhez, mivel egy héttel ezelőtt simán, 3–0-ra győztek az angolok.

A Bayern nincs jó formában, a legutóbbi öt tétmérkőzéséből csak kettőt nyert meg, a hétvégén a Hoffenheimmel 1–1-es döntetlent játszott, nem beszélve az együttes körüli botrányról. Mint ismert, a múlt heti BL-összecsapás után Sadio Mané az öltözőben megütötte az őt sértegető Leroy Sanét, a szenegáli csatár ezért kikerült a hétvégi meccs­keretből, és súlyos, háromszázezer eurós pénzbüntetést kapott. Szerdán mesterhármassal jóvátehetné ezt, erre azonban kevés az esély, sőt, az sem lesz meglepő, ha nem lép pályára. Az angolokat irányítóJosep Guardiolaszerint ez a botrány még erősebbé és motiváltabbá teheti a németeket.

A müncheniek legutóbb február 26-án, az Union Berlin (3–0) ellen győztek legalább három góllal, míg a Manchester City 2020 szeptemberében, a Leicestertől (2–5) kapott ki legutóbb legalább három góllal. A Bajnokok Ligája történetében pedig korábban mindössze négyszer fordult elő, hogy egy csapat továbbjutott a kieséses szakaszban úgy, hogy három góllal kikapott az első mérkőzésen. A Deportivo La Coruna 2004-ben a Milan, a Barcelona 2017-ben a Paris Saint-Germain, a Roma 2018-ban a Barcelona, valamint a Liverpool 2019-ben szintén a Barcelona ellen vitte véghez ezt a bravúrt.

A Chelsea-vel korábban BL-t nyerőThomas Tuchelvezetőedző és segítője,Lőw Zsolttehát nincs könnyű helyzetben. Ha viszont sikerülne kiharcolnia a továbbjutást, a folytatásban óriási lendületet adna a Bayernnek. A századik BL-sikerére készülő Thomas Müller mindenesetre bízik benne, hogy megfordítják a párharcot, és bejutnak az elődöntőbe.

„Tényleg hiszek abban, hogy van esélyünk a továbbjutásra– idézte a dw.com a 33 évesMüllert.    –Kulcsfontosságú, hogy jól kezdjünk, és az első fél­időben megszerezzük a vezetést. Nem kell az első tíz perc után három nullára vezetnünk, az sem baj, ha csak a nyolcvanadik percben szerezzük meg a második gólt. Utána is marad még körülbelül negyedóra, úgyhogy igen, némi szerencsével megnyerhetjük a párharcot.”

HAALAND JAVÍTHAT A MÜNCHENIEK ELLENI MÉRLEGÉN

A Bayern München nemcsak a háromgólos hátrány miatt van nehéz helyzetben, hanem azért is, mert  Erling Haalandot   kellene féken tartania. A Manchester City norvég csatára 11-gyel vezeti a góllövőlistát a BL-ben, és szerda este sorozatban a hetedik térmérkőzésén lehet eredményes. Az előző hat találkozóján összesen 14 gólt szerzett, a hétvégén úgy duplázott a Leicester ellen (3–1), hogy Josep Guardiola a félidőben lecserélte. Később azt is elárulta, pihentetni akarta őt, ami nem túl kedvező előjel a bajoroknak. Egy biztos, ha valahogy sikerül megállítaniuk a 22 éves csatárt, az már félsikernek számít. A Bayern ellen egyébként nyolc mérkőzésen hat gólt és két gólpasszt jegyez, más kérdés, hogy egy győzelem mellett hétszer kikapott, amikor a müncheniek ellen játszott. Van tehát miért törlesztenie.

 

Az első mérkőzés a City játékosainak okozott örömöt (Fotó: AFP)

 

„Már az első félidőben vezetést kell szereznünk”– vázolta fel csapata első célját a visszavágóra a Bayern vezetőedzője,Thomas Tuchel.

„Hinnünk kell benne, nem szabad csak álmodoznunk azon, hogy összejöhet a fordítás. Nem egyenként küzdünk, kiváló csapat vagyunk és remek közönségünk is támogat minket. Lépésről lépésre, félidőről félidőről kell végrehajtanunk a ránk váró feladatot.”– jelentette ki a Bayern mestere, kiemelve, óriási kihívás előtt áll csapata a hetek óta kiváló formában futballozó Manchester City ellen.

Az első mérkőzést követően kitört öltözői balhé nyomán megbüntetettSadio Manéa visszavágón már ott lesz a pályán – árulta el Tuchel.

Sajtótájékoztatóján a Manchester City menedzsere, Pep Guardiola úgy fogalmazott,a Bayernt feltüzeli az öltözői konfliktus.

Ez az ügy már le van lezárva. Megkapta a büntetését. Az öltözőben előfordul, hogy a játékosok elégedetlenek. Akár magukkal is, ez segít abban, hogy jobb teljesítményt nyújtsanak. De szerintem a történteknek nem lesz hatása a meccsre”– véli Tuchel.

Elképesztően nehéz feladat vár ránk. Keményen bele kell menni a párharcokba, labdát kell szerezni, majd meg kell tartani azt. A szurkolók érzékelni fogják ezt a hajtást és abban bízunk, hogy ezen belelkesülve belehajszolnak minket a sikerbe”– reméli a Bayern vezetőedzője.

A bajorok francia hátvédje,Benjamin Pavardoptimistán várja a visszavágót és elképzelhetőnek tartja, hogy a Bayern megfordítja a párharcot.

„Miért is ne írnánk futballtörténelmet? Nagyon motiváltak vagyunk, keményen készülünk, igyekszünk a legjobbunkat nyújtani a pályán. Remélem, hogy a fantasztikus közönségünk támogatásával kivívjuk a továbbjutást.”

Köszöntjük Önöket! Hamarosan kezdődik a Bayern München–Manchester City BL-negyeddöntő visszavágója, melynek a bajorok háromgólos hátrányból vágnak neki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik