BL: angol fölény, csökkenő brazil létszám – érdekességek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.02.13. 13:59
null
Fotó: AFP
Jelentős részvételi fölényben vannak az angol csapatok a labdarúgó Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában a riválisokhoz képest, mélypontra került a kezdő tizenegyben pályára lépő brazilok létszáma, ugyanakkor a 24 éven aluli futballisták rekordot jelentő kezdőcsapatbeli játéklehetőséghez jutnak – derült ki a statisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzéséből.

 

Az MTI a következőket emelte ki a Gracenote hétfőn, a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának kezdete alkalmából nyilvánosságra hozott összesítéséből:

• Az elmúlt hat BL-idényben ötödször fordult elő, hogy a csoportkörben szereplő összes angol együttes bejutott a legjobb 16 közé.

• Spanyolországot csak a Real Madrid képviseli a nyolcaddöntőben, ilyesmi most először történik meg a BL történetében, amióta nyolcaddöntőket rendeznek (a 2003–2004-es idény óta). Igaz, a címvédő királyi gárda tovább nyújtja az általa tartott rekordot, mert még sohasem esett ki a csoportkörben.

• Tizennyolc BL-idény óta a mostaniban a legalacsonyabb a brazil futballisták száma a kezdő tizenegyekben. A legtöbbször francia játékosok léptek pályára kezdőként, őket a spanyolok és a németek követik.

• A BL történetében hatodszor fordult elő, hogy a csoportkörben a mérkőzések átlagos gólszáma három fölé emelkedett (3.17). A most zajló kiírás 304 csoportkörös gólja harmadikaz örökrangsorban a 2017–2018-as (306) és a rekordot tartó 2019–2020-as mögött (308).

• A legrangosabb európai kupasorozat 1992-es átalakítását követően csak egyszer, a 2020–2021-es idényben volt a mostaninál több büntető a csoportküzdelmek során.

• A Gracenote közlése szerint a kezdőcsapatokban rekordot jelentő mennyiségű, 89 tinédzser, azaz tizenéves lépett pályára, ezzel megdőlt a két idénnyel korábbi 86-os csúcs.

• A 24 év alatti játékosok a kezdő tizenegyek helyeinek több mint 30 százalékát foglalták el, ez ebben a korosztályban szintén a valaha volt legtöbb.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK – az e heti program
Kedd
21.00:
AC Milan (olasz)–Tottenham Hotspur (angol) (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Bayern München (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Szerda

21.00:
FC Bruges (belga)–Benfica (portugál) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
21.00: Borussia Dortmund (német)–Chelsea (angol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik