BL: Mintha a PSG–Barca 3. félideje lett volna – Luis Enrique

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.12. 00:05
null
Szárnyaltak: a Juventus érett, higgadt játékkal szerzett magabiztos előnyt (Fotó: AFP)
A Juventus hazai pályán 3–0-ra legyőzte a Barcelonát a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, így óriási lépést tett a továbbjutás felé. A Barca az előző fordulóban 0–4-ről fordított a PSG ellen, ám a Juventus nem PSG – egy taktikailag érettebb, felkészültebb csapat mért csapást Luis Enrique csapatára. Lesz-e a Mission Impossible-nek második része?

Egyértelmű, megérdemelt és vitathatatlan győzelmet aratott kedd este a Juventus a Barcelona ellen, és ha van borzasztó nehéz feladat a világfutballban, hát az egy olasz sztárcsapat ellen fordítani háromgólos hátrányból. Persze a PSG elleni csoda után a Barcelona játékosai alighanem elhitték, hogy mindenre képesek – hogy így van-e, azt meglátjuk április 19-én.

A torinói találkozó egyik hőse a remekül futballozó és két gólt szerző Paulo Dybala volt, aki arról beszélt a Mediaset Premiumnak, hogy gyerekkori álma teljesült be.

„Azt hiszem, nagyszerű teljesítményt nyújtottunk, remekül kihasználtuk a helyzeteinket, és igen jó eredménnyel megyünk a Camp Nouba. Nagyon boldog vagyok, mert gyerekként arról álmodtam, hogy átélek majd ilyen nagy pillanatokat, és ez most megvalósult. Nem pihenhetünk a babérjainkon. Jó eredményt kell elérnünk a visszavágón, megpróbálni kapott gól nélkül átvészelni a mérkőzést, de hát láttuk, mennyire nehéz feladat ez. Viszont nagyszerű a csapatunk, rengeteg az önbizalmunk és együtt megcsinálhatjuk” – vélekedett az argentin támadó.

Dybalát dicsérte mérkőzés utáni nyilatkozatában Gianluigi Buffon is, elmondván: képességei alapján a világ legjobb öt játékosa – de lehet, a legjobb három – között tartja számon a csatárt. Persze magát is dicsérhette volna akár, hiszen extra védésekkel járult hozzá a győzelemhez. Buffon nyilatkozata egyben mutatja is, hogy miért juthatott el a futballtörténelem kapuselitjébe.

„Szent Gigi? Á, nem! Egy remek csapatban játszom, rengeteg támogatást kapok a csapattársaimtól. És minden mérkőzésen be kell bizonyítanom, hogy kiérdemlem a helyet a kezdőcsapatban. Fontos volt az első félidei védésem, és nehéz is, mert századmásodpercek kérdése volt, odaérek-e. Ha az az ambícióm, hogy még mindig nagyszerű kapusnak tartsanak, akkor ehhez hasonló védéseket kell bemutatnom. Ez a 3–0 nem mindennapi eredmény. Azt mutatja, hogy beleálltunk a párharcba, nem féltünk a Barcelonától, ki tudtuk használni az erősségeinket. A Paris Saint-Germainnel történtek viszont óvatosságra intenek. Elégedettek vagyunk, de még nem jutottunk tovább. 2015 óta jobban hiszünk magunkban, jobban alkalmazkodunk bizonyos környezetekhez a pályán. Úgy gondolom, még mindig a Barcelona a legerősebb csapat, amely ha akarja, bármely trófeát begyűjtheti” – summázott.

A rendkívül agresszívan kezdő, a Barcelonát a széleken „szétszedő” Juventus forgatókönyve szerint zajlott végig a mérkőzés, nem csoda, hogy Massimiliano Allegri, a hazaiak szakvezetője elégedett volt. Igaz, nem mindennel.

„Támadásban és védekezésben is igen jól játszottunk technikailag, remek teljesítményt nyújtottunk. Ez az első lépés az elődöntő felé, de a második mérkőzés teljesen más lesz. Képtelen lennék megmondani azt, hány százalék esélyünk van a továbbjutásra. Barcelonában úgy lépünk pályára, hogy gólokat akarunk szerezni. Álmodozó is vagyok, de ugyanakkor pragmatikus és realista. Még mindig fejlődik a csapat, örülök annak, amit láttam a srácoktól, fontos lépéseket tettünk előre az utóbbi években. A Juventust ismét respektálja Európa, és ez az itt töltött három évemnek a legnagyobb eredménye” – értékelt.

„Mindenki hozzátette a magáét a csapatvédekezéshez azzal, hogy zárta a passzsávokat, és ez fontos, hiszen ha egyszer Messi, Iniesta vagy Suárez lábához kerül a labda, akkor nagy bajba kerülsz. Jó kombinációkat mutattunk be, élesek voltunk, de még ennél is lehetett volna jobb egy kicsit. A fiúk mindenkit remekül elszórakoztattak a stadionban, jó az eredmény, de már Pescarára és a scudetto bebiztosítására kell figyelnünk. Szerencsére nagy létszámú a keret, és lehet, azok kapnak lehetőséget, akik ma este nem játszottak. Mindenki nagyszerűen játszott, de közülük is kiemelkedett Dybala” – folytatta.

A legbiztatóbb dolog, amit a Barca rutinos középpályása, Andrés Iniesta mondani tudott az volt, hogy ez a vereség legalább annyira nem volt gyalázatos, mint a PSG elleni 0–4.

„Sok rossz dolgot csináltunk, főleg az első félidőben. Meg is büntettek két góllal, de a második félidőben össze tudtuk szedni magunkat. Egy gólt is megérdemeltünk volna, ám emiatt már késő bánkódni. A Juventus igen jó csapat, de magunkat hozzuk nehéz helyzetbe és magunkat büntetjük az ilyen játékkal. Annyira nem érezzük pocsékul magunkat, mint Párizsban, de újabb óriási feladat előtt állunk. Hogy vissza lehet-e jönni innen? Ha úgy futballozunk, ahogy kell, fordítunk, ha nem, akkor lehetetlen a küldetés” – nyilatkozta Iniesta.

Luis Enrique arca mindent elárul a Barcelona teljesítményéről (Fotó: AFP)
Luis Enrique arca mindent elárul a Barcelona teljesítményéről (Fotó: AFP)

Ez a mérkőzés volt mindössze az ötödik – ötvenegy találkozóból – amit a szezonban gól nélkül zárt a Barcelona. Luis Enriquének mind a mutatott teljesítmény, mind az eredmény miatt főhet a feje, ráadásul megint látványosan megmutatkozott, hogy ha a katalánok számára rosszul alakul egy meccs forgatókönyve, akkor se B-terv, se elég erős kispad nem áll rendelkezésre. A Barca-tréner szerint legalább olyan rossz volt átélni ezt a meccset, mint a párizsit.

SZAVAZÁS

A PSG ellen 0–4-ről sikerült. De tud-e fordítani a Barcelona a Juventus elleni 0–3 után?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Az első félidőben egyáltalán nem játszottunk jól, teljesen tehetetlenül futballoztunk. A fordulás után a miénk volt a jobbik csapat, ám megkaptuk a harmadik gólt... Rémálomszerű este volt, melyen nem volt szemernyi szerencsénk sem, hogy vissza tudjunk jönni a meccsbe. Meg kell vizsgálnunk, mi romlott el. A helyezkedés és még néhány dolog elmaradt az elvárható szinttől, s ennél sokkal nagyobb intenzitással kell futballoznunk. Nem érdekes, hogy igazságosnak tartom-e a végeredményt – az lett, ami lett... Olyan volt, mintha a PSG–Barca egy harmadik félidővel folytatódott volna, szomorú nap ez. A Bajnokok Ligájában, egy Juventus kaliberű ellenféllel szemben az ilyen játékot nem engedhetjük meg magunknak” – mondta az elég lehangolt Barca-tréner.

Folytatás jövő hét szerdán a Camp Nouban. Az előző körben láthattuk, mire képes a Barcelona. Csak hát a Juventus abból a mérkőzésből is tanulhatott – és az is biztos, az olasz rekordbajnok szó nélkül és végtelen profizmussal védekezik, ha kell (a mérkőzései szinte mindegyikén támadólag fellépő PSG-re ez nem igaz), dörzsölt, rutinos játékosai pedig aligha esnek pánikba, történjék is bármi. A Barcelonára valóban hatalmas – és az első mérkőzésen látottak alapján közel megoldhatatlannak látszó – feladat vár.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
JUVENTUS (olasz)–BARCELONA (spanyol) 3–0 (2–0)
Torino, Juventus Stadion, 41092 néző. V: Szymon Marciniak (lengyel)
JUVENTUS: Buffon – Dani Alves, Chiellini, Bonucci, Alex Sandro – Pjanic (Barzagli, 89.), Khedira – Cuadrado (Lemina, 73.), Dybala (Rincón, 81.), Mandzukic, Higuaín. Vezetőedző: Massimiliano Allegri
BARCELONA: Ter Stegen – Umtiti, Piqué, Mathieu (André Gomes, a szünetben) – Mascherano, Rakitic, Iniesta, S. Roberto – Messi, Neymar, L. Suárez. Vezetőedző: Luis Enrique
Gólszerző: Dybala (7., 22.), Chiellini (55.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik