Tizenöt újonc és egy bajnok - ma nekivág a BL-nek az Atlético

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.18. 14:48
null
Simeonét többnyire BL-rutinnal nem rendelkező játékosok veszik körül (Fotó: Reuters)
A G-csoportban is megkezdik szereplésüket a csapatok a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Az Atlético Madrid 2009 után ismét pályára lép a legrangosabb európai kupában, ellenfele a Zenit lesz. Az Austria Wien a Portót fogadja, s az osztrákok bíznak benne, meglephetik a portugál együttest.

 

 

Kettőezer-kilenc után ismét Bajnokok Ligája-mérkőzést rendeznek a madridi Vicente Calderón Stadionban. Akkor, december 8-án a Sergio Agüero, Diego Forlán párossal felálló Atlético Madrid 3–0-ra kikapott az Portótól, a gólokat Bruno Alves, Radamel Falcao és Hulk jegyezte. Utóbbi ma visszatér a spanyol stadionba, de már az orosz Zenit színeiben. Ugyanakkor ez az Atlético sem az, amelyik akkor simán kikapott.

Azóta sok minden történt a spanyolok háza táján. Nagy játékosok jöttek-mentek, nyertek két Európa-ligát (egyben Falcaónak is volt „némi” szerepe ugye), de a legfontosabb talán Diego Simeone érkezése volt. Az argentin szakvezető 2011 óta építgeti egyre erősödő csapatát, s ezen rövid idő alatt már El-t, Király-kupát és európai Szuperkupát is nyert. Az ő munkájának (is) köszönhető, hogy az Atlético szurkolói négy év szünet után ismét hazai BL-mérkőzésre válthattak jegyet.

De vajon eredményes lehet-e Simeone a BL-ben rutintalan kerettel? Az Atléticónál ugyanis a 23 játékos közül csupán nyolcan tapasztalhatták már saját bőrükön, milyen is a BL-ben pályára lépni. Könnyű kiszámolni, hogy a maradék tizenöt futballista még sohasem szerepelt a legrangosabb európai kupában. A rutin fő képviselője egyértelműen a nyáron a Barcelonától szerződtetett David Villa, aki korában már nyert Bajnokok Ligáját a katalánokkal.

„A Zenit nagy klub stabil anyagi háttérrel, s készen áll rá, hogy meghatározó európai csapattá váljon. Rengeteg tapasztalata van már ebben a sorozatban – nyilatkozta Diego Simeone a kedd esti sajtótájékoztatón. – Ha nem koncentrálunk megfelelően, nagy bajban leszünk. A csoport favoritjai a Zenit és a Porto a rutin miatt. Mi még mindig csak feljövőben vagyunk, de csapatként küzdve lehet esélyünk. A BL-ben kissé máshogy játszunk, mint a spanyol bajnokságban, mondhatni, „olaszosabban”. Nem vagyok ideges, hozzá kell szoknunk az új környezethez.”

„Az Atlético stílusáról leolvasható az edző mentalitása is, az a bizonyos győzni akarás – dicsérte kollégáját Luciano Spalletti, a Zenit olasz szakvezetője. Az Atlético jellemzően sokat birtokolja a labdát, s nagy iramot diktál, ami az orosz élvonalban nem megszokott. Ráadásul a kontrái is életveszélyesek.”

A G-csoportban szerepel a Porto is, amely ellen az Atlético eddigi utolsó BL-meccsét játszotta még 2009-ben. A portugál gárda az Austria Wien otthonában kezdi meg a csoportküzdelmeket.

„A Bajnokok Ligája önmagában hatalmas motiváció a játékosoknak. Most kezdődik igazán a verseny, stílszerűen akarunk nyitni, bár igaz, nehéz összecsapás vár ránk. Idegenben sosem könnyű a BL-ben” – vélekedett Paulo Fonseca, a Porto trénere.

„A Portónak vannak erős, veszélyes futballistái, de felkészültünk. A jó védekezés lehet a kulcs a sikerhez. Tudjuk, nehéz lesz meglepni a Portót, mivel a csoport egyik favoritja az Atléticóval együtt, de nem idegeskedünk, saját fegyvereinkkel sikerülhet” – nyilatkozta Nenad Bjelica, az osztrákok mestere.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
G-CSOPORT
AUSTRIA WIEN (osztrák)–FC PORTO (portugál)
Bécs,
Ernst-Happel Stadion. Vezeti: Mulvanny (skót). Időpont: 20.45 – élőben az NSO-N!
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
AUSTRIA WIEN:
Lindner – Dilaver, Rotpuller, Ortlechner, Suttner – Holland – Murg, Grünwald, Stankovic, Jun – Hosiner. Vezetőedző: Nenad Bjelica.
PORTO: Hélton – Danilo, D. Reyes, Otamendi, Sandro – Lucho González, Fernando, Josué – S. Varela, Jackson Martínez, Lica – Vezetőedző: Paulo Fonseca.

ATLÉTICO MADRID (spanyol)–ZENIT (orosz)
Madrid,
Vicente Calderón Stadion. Vezeti: Cryans (skót). Időpont: 20.45 – élőben az NSO-n!
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
ATLÉTICO:
Courtois – Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luí – M. Suárez, Gabi – Koke, Raúl García, Arda Turan – D. Villa. Vezetőedző: Diego Simeone.
ZENIT: Lodigin – Szmolnyikov, L. Neto, Lombaerts, Hubocan – Witsel, Zirjanov, Fajzulin – Hulk, Kerzsakov, Danny. Vezetőedző: Luciano Spaletti.

TOVÁBBI PROGRAM
CSOPORT

FC Schalke 04 (német)–Steaua Bucuresti (román) 20.45 (Tv: Digi Sport2)
Chelsea (angol)–FC Basel (svájci) 20.45
F-CSOPORT
Olympique Marseille (francia)–Arsenal (angol) 20.45
Napoli (olasz)–Borussia Dortmund (német) 20.45
H-CSOPORT
AC Milan (olasz)–Celtic (skót) 20.45
FC Barcelona (spanyol)–Ajax (holland) 20.45 (Tv: Digi Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik