Kezdődjék hát a nagy Drogba-hadművelet!

Vágólapra másolva!
2013.02.20. 12:49
null
Didier Drogba egyszer már megmutatta (Fotó: Action Images)
Didier Drogba és Wesley Sneijder szerződtetése nagy lendületet adott a Galatasaraynak, erről árulkodik a szurkolói hangulatbarométer. De vajon ami a török bajnokságban garanciának tűnik a sikerre, az elegendő-e a sikeres szereplésre a Bajnokok Ligájában is? Szerda este közelebb juthatunk a válaszhoz – a nyolcaddöntő első felvonásán a német Schalke vendégeskedik Isztambulban.

 

Didier Drogba, a Chelsea korábbi klasszisa, az angol csapat tavalyi BL-diadalának egyik hőse kiválóan mutatkozott be a Galatasarayban – az első bajnokiján ötpercnyi játék után gólt fejelt –, ám az igazi beköszönése nyilvánvalóan ma este következik: a Schalke elleni BL-nyolcaddöntőben valóban rajta lesz a világ szeme.

Fatih Terim vezetőedző úgy látja, hogy Drogba, valamint Wesley Sneijder gyorsan beilleszkedett az új környezetbe, ez azonban nem ok arra, hogy „túlreménykedjék” a párharcot – a maga részéről bármilyen, kapott gól nélküli győzelemmel elégedett lenne szerda este.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat jut be a BL-negyeddöntőbe?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Általános vélekedés, hogy Wesley Sneijder és Didier Drogba segítségével könnyedén bejutunk a következő körbe, de kérem, ne felejtsék el, hogy a két játékos a szerződtetése előtt hónapokig nem futballozott – emlékeztetett a török szakvezető. – De természetesen én is abban reménykedem, hogy a tapasztalatuk sokat kamatozik majd a Bajnokok Ligájában. Hogy Drogba kezd-e? Majd meglátjuk... A játékosok cserélődhetnek, a játékfilozófiánk azonban nem. Ebben a szezonban mindig nagyon körültekintőek voltunk a nagy meccseken, márpedig a Schalke elleni az lesz!”

A török szurkolók természetesen nemcsak a két rutinos világsztár szerződtetésére alapozzák derűlátásukat. A török tabellát magabiztosan vezető Galatában számos tapasztalt légiós futballozik az uruguayi kapustól, Fernando Muslerától az elefántcsontparti Emmanuel Ebouén át a brazil Felipe Melóig, és sorait erősíti Hamit Altintop, valamint a legutóbbi török gólkirály, Burak Yilmaz is.

DROGBA ÉS A NÉMETEK
Didier Drogba eddig nyolcszor lépett pályára Bundesliga-csapat ellen európai kupameccsen, ezeken a találkozókon öt gólt szerzett. A legfontosabb a Bayern München elleni egyenlítése volt a tavalyi BL-döntőben (értékesítette tizenegyesét a szétlövésben is, azzal lett meg a trófea), de a Chelsea színeiben betalált a Schalkénak is a 2007–2008-as csoportkörben. Drogba eddigi BL-mérlege: 75 meccs, 39 gól.

Nem feltételezzük, hogy a Schalkéra statisztaszerep vár Isztambulban, még ha a németek háza táján nem is túl biztatóak az előjelek. Ucsida Acuto, Ibrahim Afellay, Kirjakosz Papadopulosz, Ciprian Marica, Christoph Moritz és Lars Unnerstall sérült, az újonnan igazolt Raffael nem jogosult a BL-játékra. A gelsenkircheniek november vége óta tizenkét tétmeccsükből mindössze egyet nyertek meg, és egyelőre az edzőcsere – Jens Keller váltotta Huub Stevenst – sem hozott változást az eredményességben.

„Ahogyan korábban is mondtam, a jó eredmény reményében érkeztünk – igyekezett derűlátónak mutatkozni Keller, aki nem kívánta leplezni afeletti örömét, hogy bemutatkozhat a BL-ben. – Az eredeti célunk az volt, hogy bejussunk a legjobb tizenhat közé, ez megvan, így nem lebeghet más a szemünk előtt, mint a negyeddöntő.”

Keller sokat vár a BL-tapasztalatokkal bőven felvértezett, Lyonból igazolt Michel Bastostól, valamint Klaas-Jan Huntelaartól, aki teljesen felépült szemsérüléséből, és két kihagyott bajnoki után újra akcióra kész.

A német csapat némi erőt egy statisztikai érdekességből is meríthet: a Galatasaray 12 alkalommal fogadott Bundesliga-csapatot európai kupameccsen, és mindössze kétszer sikerült győznie – a legutóbbi öt kísérlet egyike sem hozott számára három pontot.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
GALATASARAY (török)–SCHALKE 04 (német)

Isztambul, Ali Sami Yen Stadion, 20.45 (tv: Digi Sport 2, élő). Vezeti: Collum (skót)
A várható kezdőcsapatok
GALATASARAY:
Muslera – Sabri Sarioglu, Nounkeu, Semih Kaya, Riera – Hamit Altintop, Selcuk Inan, Yekta Kurtulus, Sneijder – Burak Yilmaz, Drogba. Vezetőedző: Fatih Terim
SCHALKE: Hildebrand – Höwedes, Höger, Matip, Fuchs – J. Jones, Neustädter – Barnetta, Draxler, Michel Bastos – Farfán. Vezetőedző: Jens Keller
A visszavágót március 12-én játsszák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik