Reális döntetlen a Real ellen

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.11.04. 12:48
Címkék
Nagy ruhát kaptak a fradisták Madridban, de a hazatérés másnapján rendes ruha is járt a fiúknak. Az egyik ruházati cég az egész együttest felruházta, mi több, a vállalatnál a hónap embere címet – ezt most ne a dolgozók között keressük – a mindig nett és elegáns Havasi Mihály, az FTC klubtitkára érdemelte ki. A futballisták meg beljebb voltak egy rend ruhával.
Nyilas Elek (a labdával) akcióban a Real elleni mérkőzésen
Nyilas Elek (a labdával) akcióban a Real elleni mérkőzésen

A Real elleni idegenbeli vereséget két héttel később lehetett megtorolni, mert a negyedik játéknapon a „királyi” csapat volt a Fradi ellenfele Budapesten. Előtte azonban zalaegerszegi bajnoki várt a Ferencvárosra, telt ház előtt.

Simán, 3–1-re győztek a zöld-fehérek, akik a bajnokságban 11 fordulót követően a BVSC mögött a 2. helyen álltak.

MÍNUSZ 100 EZER
Egészen pontosan 101 000 svájci frank büntetést róttak ki a Fradira, s ebben még nem volt benne a Real elleni meccs, amelyen különös esemény nem  történt, de az UEFA a görögtüzet sem szereti a lelátón, márpedig ez is volt és petárdázás is. A klubot 75 000 frankra büntették a zürichi találkozón történtek miatt, az Ajax elleni budapesti meccs után 10 000 frankról szólt a számla, és a sárga lapok miatt kétszer 8000 frankot is behajtott a Fradin az európai futballszövetség.

Az ellenlábas majd' egy hónapja tartó sikerszériája viszont megszakadt, az Albacete ellen idegenben csak 1–1-es döntetlent ért el. Mindeközben spanyol lapok arról cikkeztek, hogy a gazdasági válságban lévő Realnak – a válságot persze a magyarországitól eltérően kell értelmezni – minden peseta fontos, ezért a győzelemért járó 900 ezer svájci frank és a gólokért járó további összeg is motiválja Raúlékat. Az FTC kapusa, Hajdu Attila pedig a köztévében éppen azt nyilatkozta, hogy a két sztárcsapattól kapott 11 gól nem rendítette meg, szerinte mindenből lehet tanulni. „Előbb-utóbb ez a rúgott gólokban is megmutatkozhat, remélem, már szerda este így lesz. Az esélylatolgatás nem erős oldalam, de bízom abban, hogy döntetlennél rosszabb eredmény nem születik. Ebbe bármi belefér."

Az FTC góltotójátékában részt vevők már nem voltak ennyire optimisták: a legtöbben az 1–3-as eredményre tippeltek, ezt a 2–3 követte, míg a legderűlátóbbak ikszre voksoltak.

A meccs előtti napon a klub vezetősége felhívást intézett  a szurkolókhoz., amelyben kérte, hogy mindenki a fair play szellemében drukkoljon, „Ne beszéljen rólunk fél Európa, ne különféle fekete múltat idéző feliratok tarkítsák a zsúfolásig telt szektorokat!" Igen, a szektorok a zuhogó eső ellenére zsúfolásig megteltek, s amikor Albert betalált a Real kapujába, eksztatikus volt a hangulat. 

MERCI MENDOZÁNAK
Amikor a Fradi vezetői Madridba kísérték a csapatot, a spanyol fővárosban a „királyi klub” luxus Mercedeseivel közlekedhettek. A Real magyarországi játéka előtt izzadt a klubvezetőség, honnan szerez ilyen színvonalú gépkocsikat. Végül a zöld-fehérek egyik szponzora, a Hungária Biztosító vezérigazgatója adta kölcsön a saját Mercedesét, hogy Ramón Mendoza, a Real Madrid elnöke otthoni kényelemben érezhesse magát.

A góllal közel 40 percen át vezetett az FTC, Raúl csak bő negyed órával a találkozó vége előtt egyenlített. A spanyol csatár Madridban három, az Üllői úton egy gólt szerzett a Fradi ellen – ez utóbbi az akkori dotálás szerint 550 000 svájci frankot ért a Realnak –; erre mondják: ha ő nincs, akkor... Azonban mint tudjuk, ő volt, sőt van, jelenleg 66 góljával a BL-történelem gólkirálya – némi keserűség, hogy az első négyet a Fradinak vágta...

A Nemzeti Sport értékelése szerint: „A győzelemre reális esélye nem volt a csapatnak, de akaratból, lelkesedésből, abból a bizonyos Fradi-szívből igenis bemutatót tartott tudásban nagyságrendekkel jobb ellenfelének. Nem kaptak ki a ferencvárosiak, s a magyar futball jelenlegi helyzetében, különösen az európai élvonalat képviselő Real Madrid ellen, ez a továbbjutástól teljesen függetlenül dicsérendő teljesítmény." Jól olvasták: a továbbjutástól függetlenül, ami azt jelenti, hogy – főleg a Grasshoppers elleni siker után – a csoportból való továbblépés a titkos vágyak között szerepelt. Bár Novák Dezső az ezt érintő kérdésre a következőképpen reagált: „Reálisan kell nézni a dolgokat. Erre nem sok esélyünk volt. A hátralévő két mérkőzésen becsületesen helyt kell állnunk."

Nyilván arra gondolt, hogy az idegenben legyőzött Grasshopperst itthon is megveri csapata, mert az Ajax ellen idegenben nem volt esély. Pechünkre a „szöcskék" éppen az Üllői úton készültek nagy ugrásra... De ez már egy másik fejezet.

Élje át újra az Üllői úti meccset BL-retro-tudósításunk segítségével!

KÁPRÁZOTT A SZEME
Nem kétséges, a meccs hőse ifjabb Albert Flórián volt. Ő szerezte az FTC gólját, sőt ezzel vezetett is a Fradi. „A két nagycsapattól kapott nagy pofon után sem gondoltuk azt, hogy esélytelenek vagyunk az Üllői úton. Bennünk volt: a Fradi nem mehet úgy ki a pályára, hogy »na jó, egy tisztes vereséggel megússzuk«. A Ferencvárosban csak a győzelem az elfogadható! A gól előtti támadásnál eladtam a labdát, de hátul visszaszereztük, Nyilas Elek pedig elém varázsolta. Sokan mondták, hogy milyen szép volt az emelésem, de szerintem a labdaátvétel volt a kulcs: az eső miatt csúszott a talaj, ám sikerült úgy átvennem a labdát, hogy Buyót is becsaptam, s az emelés tűnt a kézenfekvő megoldásnak. Még ma is beleborzongok, ha a gól pillanatára gondolok. A labda a felső lécet és a kapufát is érintette, nem láttam pontosan – éppen a vizes füvön csúsztam. Akkor tudatosult bennem, hogy bement, amikor láttam a partjelzőt visszafelé futni. Leírhatatlan érzés! Vezettünk a Real ellen!" Amikor Floreszt arról kérdeztem, mivel ünnepelte a gólt a meccs után, nemes egyszerűséggel válaszolta: – Kis agyrázkódással és doppingvizsgálattal. Történt ugyanis, hogy az első félidő vége előtt összefejeltem Redondóval, csak úgy káprázott a szemem. A szünetben Novák Dezső lecserélt, mert hiába akartam folytatni, a félidei eligazításból nem értettem semmit, zavaros volt a tekintetem. Kaptam gyorsan injekciót, kicsivel jobban lettem. A doki megállapította, hogy kisebb agyrázkódást szenvedtem. De a baj nem jár egyedül: a találkozó vége előtt negyed órával – ahogyan szokás – a doppingvizsgálatra húzták ki a neveket, s a Fradiból rám esett a választás. Ráadásul nehezen adtam mintát, úgyhogy éjfél tájban hagytam el az Üllői úti stadiont. Mindent összevetve büszke voltam, hogy nem kaptunk ki."
LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA, 1995–1996
FŐTÁBLA, D-CSOPORT, 4. MÉRKŐZÉS, 1995. november 1.
Ferencváros–Real Madrid 1–1 (1–0)
Üllői út, 17 200 néző. Vezette: Durkin (angol)
Ferencváros: Hajdu – Telek – Kuznyecov, Hrutka – Páling, Nyilas, Albert (Nagy Zs., 46.), Lisztes, Keller – Kuntics (Vincze O., 89.), Kopunovics (Zavadszky, 80.). Edző: Novák Dezső
Real Madrid: Buyo – Quique, Alkorta, Sanchis, Soler – Michel (Luís Henrique, 61.), Redondo, M. Laudrup, Amavisca – Esnaider, Raúl. Edző: Jorge Valdano
Gólszerző: Albert (1–0) a 36., Raúl (1–1) a 74. percben
Sárga lapok: Esnaider (10.), Kuznyecov (31.), Quique (40.), Albert (41.), Redondo (59.), Páling (73.)

 

A CSOPORT ÁLLÁSA A 4. FORDULÓ UTÁN
1. Ajax 4 3 1 9–1 10
2. Real Madrid 4 2 1 1 9–3 7
3. Ferencváros 4 1 1 2 6–12 4
4. Grasshoppers 4 1 3 0–8 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik